Despre trup, minte si spirit

Pe lângǎ corpul fizic pe care ȋl avem, mai avem o minte, un suflet şi un spirit ȋn noi.  Acestea douǎ din urmǎ sunt cele care ne animǎ.

Mai adânci şi mai durabile decât cele fizice sunt rǎnile emoţionale, sufleteşti pe care nu e destul sǎ pui un pansament şi sǎ zici “Gata, a trecut”.

Problemele emoţionale şi sufleteşti sunt foarte compexe, şi rezolvarea lor este adesea foarte complicatã. Insã este necesarã rezolvarea lor, pentru cã – nerezolvate – se pot manifesta ȋn plan fizic.

Psihologul  american Albert Ellis a elaborat un model referitor la controlul emoţiilor negative. Modelul ABC (Activator-Behaviour-Consequence) spune cǎ 100 de persoane puse ȋn aceeaşi situaţie nu vor reacţiona la fel. Reacţia este datǎ de modul ȋn care interpretǎm  informaţia, dar şi de modul in care o filtrǎm prin propriul nostru sistem de prejudecǎţi, stereotipuri şi obsesii. “Prejudecata este produsul unei minţi leneşe (   Gass, Bob – Cunavtul lui Dumnezeu pentru astazi, Meditatii zilnice, Ianuarie-Februarie-Martie, United Christian Broadcasters, www.ubc.co.ukwww.seerministeries.org, Publicatia in limba romana: Fundatia SEER, Romania, Jibou, Judetul Salaj, pag. 28)”.

Cineva ȋmi spunea zilele trecute: “Doresc libertate totalǎ. Nu mai vreau constrângeri”. I-am rǎspuns: “Tottul se ȋntâmplǎ ȋn mintea ta. Constrângerile se aflǎ ȋn mintea ta. Elibereazǎ-te de constrângeri”. Cum se poate realiza acest lucru? Mai ȋntâi este necesar sǎ conştientizǎm cea nume a generat constrângerea respectivǎ şi sǎ ne detaşǎm prin ȋinţelegee de ea. Gǎsind factorul generator, sǎ ȋncercǎm sǎ-l privim ȋintr-o altǎ luminǎ.

Si iatǎ cǎ am ajuns la un subiect deosebit de complex, mintea, un subiect care a preocupat lumea ȋncǎ din zorii existenţei sale. Ce este? Cum se manifestǎ? Cum o poţi controla? Te poate controla ea pe tine? Poţi scǎpa de dominaţia ei?

“Decele mai multe ori, cel mai mare duşman al nostru este mintea. Dar tot ea ne poate fi şi cel mai mare aliat”.

“In mintea voastrǎ se repetǎ ȋn cercuri infinite tot ceea ce aţi acumulat de-a lungul timpului.  Iar capul este atât de mic… şi nu mai aveţi nici un pic de spaţiu pentru a trǎi! Toate acele gânduri stupide se rotesc continuu, pǎstrându-vǎ mintea ocupatǎ. Conştientizaţi gândurile care vǎ trec prin minte. Intr-o bunǎ zi aşzaţi-vã, inchideţi uşa şi notaţi toate gândurile care vǎ trec prin minte. Veţi ȋnţelege atunci ce vreau sǎ spun şi veţi fi surprinşi de ceea ce se petrece ȋn mintea voastrǎ. Toate aceste gânduri nu dispar niciodatǎ. Ele rǎmân ȋn permanenţǎ ȋn fundal, ȋnconjurandu-vǎ ca un nor. Acest nor nu vǎ permite sǎ cunoaşteţi realitatea, sã atingeţi percepţia spiritualǎ. El nu va dispãrea insã decât dacǎ veţi lua decizia sǎ renunţaţi la el. Voi vǎ agǎţaţi de el, dar norul nu este interesat de voi. Reţineţi acest lucru, este important”(OSHO ZEN TAROT – Jocul Transendental de carti al lui Zenului, Colectia “Osho”, Editura MIX, 2004pag 71) 

Iatǎ vorbim de Mǎria Sa GâNDUL.

Ce este gândul?

“O strǎveche provocare pentru studiul gândirii o reprezintǎ cǎutarea elementelor constitutive ale gândului. Unii psihologi afirmǎ cǎ pǎrţile constitutive supreme ale gândului sunt imaginile; alţii sunt de pǎrere cǎ gândurile sunt structuri mentale abstracte “((Henry Gleitman – Basic Psychology, Third Edition, University of Pennsylvania, page 199)

Este gândul o undǎ, o formǎ de energie? Ce sunt formele-gând? Cine genereazǎ gândul? Iatǎ doar cǎteva intrebãri la care oamenii cautǎ zilnic rãspunsuri.

 

Prin rotirea sa şi interacţiunea cu aliajele lichide de metale aflate in jurul sǎu, miezul solid de fier al Pǎmnântului genereazã câmpul geomagnetic al planetei (Muresanu, Cristian – Schimbari climatice abrupte si factorii generatori, Editura AcademicPress 2005, pag 92-93), in acelaşi fel creierul cu care am fost echipaţi genereazǎ un câmp electric sau energetic, care este compus din chakre (Villoldo, Alberto – Saman, vindicator, intelept – Cum sa te vindeci sau cum sa ii vindeci pe ceilalti, folosind medicina energetica a amerindienilor, Editura For YOU, 2008.

Campul energetic vehiculat prin chakre formeazǎ aura. Aura umanǎ se aseamǎnǎ intrucâtva cu câmpul magnetic al pǎmântului. Chakrele sunt centri energetici de forţǎ ai fiinţei umane şi au proiecţia in diferite pǎrţi ale corpului, ȋn acelai mod ȋn care existǎ pe planeta noastrã zone cu o ȋncǎrcǎturǎ energeticǎ mai mare decât altele, cum ar fi platoul de la Sarmisegetuza Regia, cel de la Stonehenge, Poiana Rotundǎ din Pǎdurea Hoia-Baciu din judeţul Cluj sau mǎnǎstirile din intreaga lume. Ele sunt cunoscute ca locuri fǎcǎtoare de minuni. Alte exemple din Romania ar mai fi: Izvorul tǎmǎduitor de la Mǎnǎstirea Izbuc, Icoana Fǎcǎtoare de minuni de la Mǎnǎstirea Nicula din Judeţul Cluj sau Manastirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca.

 

Despre Autor