septembrie 30, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

Blue Card si ai emigrat legal in Germania

titelCine doreşte să se stabilească în Germania cu Card albastru, trebuie să îndeplinească anumite criterii – stabilite de către Guvernul de la Berlin. Condiţia numărul unu este legată de nivelul de salarizare: străinul care nu obţine de la angajator un salariu brut anual de minimum 44.800 euro, nu are aproape nicio şansă să obţină permis de şedere şi muncă.

În cazul categoriilor profesionale de care Germania duce lipsă, cum ar fi medici, ingineri şi specialişti IT, graniţa salarială este mult mai scăzută: 35.000 euro anual. Hendrik Lörges susţine că aceste limite se pot modifica deoarece „sunt orientate după plafonul contribuţiilor la casa de pensii şi din acest motiv ar putea varia de la un an la altul”.

Înaintea introducerii Cardului albastru, străinii din spaţiul extracomunitar puteau obţine permis de şedere şi muncă în Germania, dar numai în baza unui contract pe un salariu anual de minimum 66.000 euro. După trei ani de şedere pe teritoriul Germaniei, posesorul unui Blue Card şi al unui contract de muncă valabil primeşte drept de rezidenţă permanentă.

Astfel, sub anumite aspecte, condiţiile au fost îmbunătăţite: de exemplu, în urma modificărilor aduse noilor reglementări, străinilor cu studii superioare li se acordă o perioadă de şedere de şase luni în Germania pentru a-şi căuta locuri de muncă. De asemenea, după absolvire, studenţii străini în căutare de angajatori îşi pot prelungi şederea pe teritoriul Republicii Federale cu 18 luni

About Author