În mai 2013 Boema se redeschide pentru muzică, poezie, fotografie și arhitectură – calendarul complet al evenimentelor și scurt istoric al unui loc plin de farmec din inima Clujului

,,Gradina Boema, una dintre cele mai celebre locații din centrul Clujului îşi deschide porţile în luna mai, în urma unei colaborări a Asociației Studenților Arhitecți și Asociația Photo România.

Parteneriatul presupune reabilitarea construcției, urmând ca grădina să fie repusă în circuitul socio-cultural al Clujului și să fie deschisă publicului larg odată cu Zilele Arhitecturii și Photo Romania Festival”, ne anunță primarul, Emil Boc.

Grădina Boema a fost inima Clujului vreme de jumătate de veac, începând cu anii ’50 ai secolului trecut. Muzicanți cu fler și serate cu dichis făceau pe vremuri o minunăție din spațiul aflat astăzi în paragină. S-a redeschis din nou, pentru evenimente unice. Grădina Boema era locul de întâlnire a celor pe care îi legau voia bună și dragostea de frumos. Din 1959 până în 2000 Boema a trăit seri de vară cu poezii, cu acorduri de chitară, cu dansuri și povești nesfârșite.

Construită pe Iuliu Maniu 34, clădirea a fost ridicată în urmă cu 180 de ani, pentru a-i servi ca reședință contesei Krisztina Bethlen (Kendeffy). Mai târziu casa a aparținut familiilor Tisza, Zeik și Hirsch, apoi a intrat în proprietatea statului comunist, fiind administrată o bună bucată de vreme de întreprinderea Arta Culinară, care a și deschis grădina de vară. Imobilul a fost apoi retrocedat proprietarilor de drept, care l-au scos la vânzare. Grădina de vară a fost închisă în anul 2000.

,,În 2013 pregătim Boema pentru a găzdui din nou evenimente culturale, prezentând-o clujenilor așa cum a fost și, mai ales, așa cum ar putea fi.

Mai întâi o vom pune în valoare prin operațiuni de curățare și reconsolidare. Apoi vom organiza pe terasă și în sălile Boemei evenimente culturale, accesibile tuturor clujenilor. Obiectivul nostru final este să contribuim la a găsi un investitor care să redea clădirea Boema pentru a o reda comunității locale, folosind spațiul la adevăratul său potențial”, suntem informați pe pagina www.boema.org.

Evenimente:

În mai 2013 Boema se redeschide pentru muzică, poezie, fotografie și arhitectură.

Festivalul Internațional Photo România (17-26 mai) aduce în Boema expoziții, workshop-uri și studio-uri foto, dar și 20 de concerte ale celor mai îndrăgite trupe locale și naționale. De asemenea, Boema va găzdui, cu prilejul Zilelor Arhitecturii, workshop-uri și expoziții de arhitectură.

Concerte

17 mai – Sensor & Mara (Gala de Deschidere Photo Romania 2013)
18 mai – Concert Omul cu Șobolani
19 mai – Recital Lucia Maria
20 mai – Performance de poezie Ionuț Caras (Urletul, de Ginsberg)
21 mai – Concert Byron
22 mai – Concert Mihnea & Nick (de la Luna Amară)
23 mai – Concert Vița de Vie
24 mai – Concert Magda Puskas
25 mai – Concert Whispering Woods
26 mai – Gala de Închidere a festivalului și festivitatea de premiere

Despre Autor