Teatrul Naţional din Cluj anunţă o nouă premieră, care va avea loc în Studioul “Euphorion” în ziua de vineri, 29 martie 2013, de la ora 19:00: Barrymore de William Luce. Traducerea: Dana Lovinescu. Adaptarea: Radu Beligan, Liviu Dorneanu. Regia: Tudor Lucanu. Decoruri şi costume: Adriana Grand
Distribuţia:
Barrymore – ANTON TAUF
Sufleurul – RUSLAN BÂRLEA
Scriitorul american William Luce scrie o monodramă construită în jurul biografiei actorului american John Barrymore. Barrymore este numele unei celebre familii de actori americani: Lionel, Ethel şi John. John Barrymore, cel mai tânar dintre fraţi, a fost unul dintre marii actori de teatru şi film ai lumii.
William Luce manifestă o adevărată pasiune pentru poveşti cu oameni celebri. Astfel, în Belle de Amherst o are ca model pe poeta Emily Dickinson născută în Amherst, Massachussets, în Brontë, personajul este scriitoarea Charlotte Brontë, în Zelda apare soţia celebrului F. Scott Fitzgerald, cuplul de „aur” al anilor ’20, iar Lillian este inspirată din viaţa scriitoarei Lillian Hellman.
Premiera spectacolului Barrymore a avut loc pe Broadway, la Music Box Theater, în 1996, avându-l ca protagonist pe Christopher Plummer.
Înscriindu-se în linia deschisă de Cehov cu Cântecul lebedei, în care actorul, ajuns la capătul vieţii, ramâne să moară în teatru, flancat de sufleurul mereu fidel, asistăm şi aici la sfârşitul unuia dintre junii-primi a scenei şi a filmului american, acţiunea având loc cu puţin timp înainte de stingerea lui Barrymore. Într-un delir aproape continuu, Jackie retrăieşte momentele de succes – un amalgam dramatic al rolurilor, care fac posibil un regal shakespearean – ca şi amintirile din biografia lui, începând cu copilăria şi continuând cu cele patru experienţe conjugale, apoi cu internarea în clinica privată de dezalcoolizare şi cu drăgălăşeniile „irezistibilei vampe teutone”, ori cu cotitura pe care viaţa lui a luat-o în momentul întâlnirii lui Ned Sheldon, „făcătorul” lui „de regi”. John-Jack îl are ca partener de suferinţă, ca martor la neputinţa actuală dar şi la gloria apusă, pe fidelul său sufleur, Frank. Sufleurul, exasperat de insistenţa cu care Barrymore se sinucide puţin câte puţin, vlăguit de viaţa dezorganizată, vrea să-l părăsească. Însă cortina cade brusc pe ultimul act al amândurora.
Jack Barrymore, ajuns la apogeul carierei, se agaţă, de fapt, de tot ceea ce a mai rămas din rolurile interpretate de-a lungul anilor, cu precădere de Richard al III-lea şi Hamlet, marile lui succese, cu care a uimit lumea întreagă. Anton Tauf intră pe nesimţite în rolul lui Richard, astfel încât privitorul va fi derutat cu totul, nu-şi va da seama când actorul se transformă în Barrymore, iar Barrymore în Richard. „Personaj în personaj” ca „teatru în teatru”.
More Stories
I-a reținut 24 de ore !
Tancuri Abrams în Ținutul Secuiesc ! Începe !
Andrei Pennazio, explozie de culoare, luni 25 septembrie, ora 17, la Turnul Croitorilor