Aurelia Cristea către ministrul Culturii: ,,De ce ați declarat că nu vă veți lua niciun angajament pentru Cluj-Napoca, oraș în care ați obținut titlul de doctor în istorie?”

Doamna deputat Aurelia Cristea,  aparținând Grupului Parlamentar al Partidului Social Democrat, Circumscripția electorală nr. 13, Colegiul uninominal nr. 3, i-a adresat o interpelare domnului Daniel Constantin Barbu, ministru al Culturii, având ca obiect declarațiile acestuia de susținere a candidaturii Timișoarei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană:

 

Stimate Domnule Ministru,

Ați anunțat recent faptul că susțineți municipiul Timișoara în competiția pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021, urmând a promova proiecte locale care să facă din candidatura acesteia una “de nerefuzat”. V-ați referit în acest sens la vitalitatea culturală a municipiului Timișoara, la instituțiile și la muzeele sale, pe care v-ați angajat să le sprijiniți. În ceea ce privește celelalte municipii candidate, printre care și Cluj-Napoca, pe care eu îl reprezint în Parlamentul României, ați declarat că vor trebui să aștepte alt moment în vederea afirmării pentru acest titlu.

Dată fiind natura acestei competiții între Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Arad, localități care prezintă oferte culturale bine conturate și individualizate, fiecare ajungând în timp la un anumit nivel de dezvoltare, consider, cu tot respectul pe care vi-l port, că afirmația Dumneavoastră este nejustificată în ceea ce privește favorizarea Timișoarei. Totodată, sunt de părere că Ministrul Culturii din România, indiferent care ar fi numele persoanei care deține acest portofoliu, are datoria de a promova cultura română în ansamblul său și să lase la o parte orice preferinţe personale.

 

Astfel, cu privire la cele menționate mai sus, vă rog să aveți amabilitatea a-mi răspunde la următoarele întrebări:

  1. Considerați că este de salutat implicarea Ministrului Culturii în favorizarea uneia dintre municipiile candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021?
  2. Nu credeți că ar fi de datoria Ministrului Culturii, în calitate de manager public, să sprijine, atât prin alocare de fonduri, cât și prin lobby extern, toate cele patru municipii candidate în mod egal?
  3. Nu considerați că discriminarea pozitivă a uneia dintre municipiile candidate va avea ca efect descurajarea celorlalte municipii candidate?
  4. De ce ați declarat că nu vă veți lua niciun angajament pentru Cluj-Napoca, oraș în care ați obținut titlul de doctor în istorie, acordat de Universitatea Babeș-Bolyai? Cu siguranță oferta culturală și academică a municipiului Cluj-Napoca nu poate fi inferioară Timișoarei din moment ce chiar Dumneavoastră ați ales să urmați studiile aici.

Solicit răspuns scris.

 

            Vă mulțumesc,

            Aurelia CRISTEA

            deputat

Despre Autor