Știri 

Apel catre CSM si Inspectia Judiciara : Verificati Curtea de Apel Cluj !

justitieLe-a trebuit multa vreme celor de la CSM pentru a se sesiza cu privire la manevrele ce pot fi facute in sistemul informatic, pe repartizarea aleatorie a dosarelor la instante! Am a tras acest semnal de alarma de nenumarate ori dar se pare ca a fost nevoie de cutremurul din magistratura declansat de arestarea celor doua judecatoare Viorica Dinu si Antonela Costache, probele existente la dosar evidentiind si acest aspect al fraudarii sistemului de repartizare aleatoriu.

Presedinta CSM, procuroarea Oana Haineala, si vicepresedintele Consiliului, judecatorul Adrian Bordea, au sesizat Inspectia Judiciara marti, 19 martie 2013, pentru a fi declansata o ancheta in legatura cu modul in care sunt repartizate dosarele la Tribunalul Bucuresti. Haineala si Bordea sustin ca verificarile sunt necesare in conditiile in care interceptarile efectuate in cazul celor doua judecatoare arestate pentru fapte de coruptie au aratat ca anumite dosare pot fi directionate catre anumiti magistrati.

Iata comunicatul CSM cu privire la sesizarea Inspectiei Judiciare: “In conformitate cu prevederile art. 45 alin 2 din Legea nr 317/2004 republicata cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la dispozitiile art. 10 alin 1 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrarilor de inspectie de catre Inspectia Judiciara, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in legatura cu posibile abateri disciplinare savarsite in cadrul Tribunalului Bucuresti privind repartizarea aleatorie a cauzelor“.

Haineala si Bordea: “Apreciem ca se impune efectuarea unor verificari cu privire la respectarea dispozitiilor legale privind repartizarea aleatorie a cauzelor in cadrul Tribunalului Bucuresti“

Sefii CSM, procuroarea Oana Haineala si judecatorul Adrian Bordea, considera ca declansarea unor verificari la Tribunalul Bucuresti este necesara in conditiile in care datele retinute de procurori in dosarul judecatoarelor Dinu si Costache arata incercari de manipulare a sistemului de repartizare a dosarelor in mod aleatoriu.

Prezentam in continuare motivele pentru care sefii CSM au sesizat Inspectia Judiciara:

Avand in vedere faptele retinute in sarcina inculpatilor si constatarile organelor de urmarire penala cu privire la incercarile de manipulare a sistemului de repartizare a cauzelor in mod aleatoriu, apreciem ca se impune efectuarea unor verificari cu privire la respectarea dispozitiilor legale privind repartizarea aleatorie a cauzelor in cadrul Tribunalului Bucuresti.

Principiul repartizarii aleatorii a cauzelor este consacrat ca o norma de organizare judiciara, care a fost instituita prin dispozitiile art. 11 si art. 53 din Legea nr. 304/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu scopul de a conferi o garantie in plus independentei functionale a judecatorului si impartialitatii actului de justitie.

Odata consacrat acest principiu, apreciez ca trebuie asigurata si respectarea lui prin reglementarile prevazute de Regulamentul de ordine interioara a instantelor, astfel incat legislatia interna sa corespunda rigorilor impuse de art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului care consacra si garanteaza dreptul la un proces echitabil iar verificarea respectarii acestui drept prin reglementarea repartizarii aleatorii in Romania este importanta daca se urmareste prevenirea invocarii de catre justitiabili a unor incalcari ale dreptului omului in fata Curtii Europene.

In raport de cele mentionate si de situatia de fapt rezultata din actele de urmarire penala, consideram necesar a se da eficienta dispozitiilor referitoare la verificarea savarsirii unor eventuale abateri disciplinare in legatura cu acest caz“.

Morar cere Inspectiei Judiciare sa verifice si alte instante

In schimb, prim-adjunctul Procurorului General al Romaniei, Daniel Morar, nu se multumeste doar cu controlul de la Tribunalul Bucuresti. Acesta a sugerat Inspectiei Judiciare sa extinda verificarile si la alte instante. Mai mult, Daniel Morar a precizat ca din punctul sau de vedere verificarea modului de repartizare aleatorii a dosarelor ar trebui sa fie principalul obiectiv al Inspectiei Judiciare in cursul anului 2013: “In lumina ultimelor evenimente, respectiv a ultimului dosar, cred ca este obiectivul pe care ar trebui sa il aiba in vedere Inspectia Judiciara in cursul acestui an si nu doar la Tribunalul Bucuresti, ci si la alte instante”.

Incalcarile sistematice ale circuitului civil prin pronuntarea de sentinte in dispretul legii, „platile” dintre putere si opozitie facute prin lovituri adresate cetateanului de rand care indrazneste sa-si aleaga un avocat care indrazneste sa fie integru, sau si mai rau, incoruptibil, necesita interventia de urgenta a Inspectiei Judiciare la Curtea de Apel Cluj. Deciziile contradictorii ale acestei instante, pe taxa de poluare, pe dreptul de proprietate impun masuri de verificare a judecatorilor. Deasemenea, in ce priveste repartizarea aleatorie, ceea ce este sigur este ca cetateanul care are un dosar pe rol nu are permisiunea sa vada efectiv procedura. In cazul in care se insista, i se aminteste ca incalca regulamentul. Care nu este nicaieri afisat. Asa este posibil, ca un judecator sa se pronunte in temeiul vechiului Cod Civil de cate ori vor muschii lui intr-o speta. Oricum, nu pateste nimic, nu am vazut un judecator condamnat pentru grava neglijenta in serviciu.

ACORDAM DREPTUL LA REPLICA PURTATORULUI DE CUVANT AL CURTII DE APEL CLUJ

Related posts

Portret de manager titrat, om de afaceri de succes

Árpád Zoltán Pászkány ,nascut la 19 noiembrie 1971, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, Romania si  este unul dintre cei mai bine...

Închide