decembrie 9, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

Clujeanul săptămânii – Horea Uioreanu

Inaugurăm rubrica ,,Clujeanul săptămânii” cu domnul Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean Cluj. De ce? Fiindcă Horea Uioreanu a reușit să câștige actuala funcție într-un oraș și județ considerate până atunci fieful PDL-ului lui Emil Boc, fostul prim-ministru al României. Când nimeni nu ar fi crezut în posibilitatea unei victorii, Horea Uioreanu a crezut, a luptat și a câștigat:

Sunt liberal. Am fost liberal de la început şi m-am îndreptat către acest partid fără să stau prea mult pe gânduri. Astfel, am avut norocul de a fi trăit şi de a fi contribuit la perioada romantică a Partidului Naţional Liberal, în acest loc din Ardeal atât de conservator, atât de tradiţionalist şi de modern, în acelaşi timp: Cluj-Napoca.

 Dacă ar fi fost după comunişti, trebuia să fiu membru PCR; de era după părinţi, trebuia să mă îndrept către ţărănişti. Ei bine, ceea ce a contat pentru mine a fost ceea ce am simţit, m-am apropiat de o doctrină ce nu a atras niciodată mase largi de oameni, către un partid care a cunoscut mai multe coborâşuri decât urcuşuri.Am pus umărul de fiecare fată când a fost nevoie şi… nu au fost puţine acele dăţi. Am rămas pe poziţii când nimeni nu mai dădea o şansă liberalismului românesc şi am luat-o de fiecare dată de la început, căci au fost atâtea începuturi, cu aceeaşi energie şi acelaşi entuziasm adolescentin.

 Am construit împreună cu Marius Nicoară, cu Ioan Deac, cu Nicolae Gaicu, cu Emil Bogdan şi alţi visători ai anilor ’90 bazele a ceea ce este acum PNL Cluj. Momentele de criză au fost probabil mai multe decât satisfacţiile pe care ni le-a adus acest partid, dar în timp succesele, reuşitele PNL s-au transformat în bucurii personale.

 Cu timpul, PNL Cluj a devenit familia mea adoptivă, membrii de partid mi-au fost, fiecare în parte – copii, fraţi sau părinţi. Am creat în acest timp o echipă care se remarcă în faţa celorlalte filiale ale PNL prin unitate şi prin profesionalism. Am încercat să îmi apropii oameni de valoare, să promovez tineri cu talent – am învăţat să trec peste orgoliile personale şi să nu mă tem de situaţiile de criză. Am asistat la adevărate dovezi de camaraderie, la trădări crunte sau la cuvinte dure. Am simţit de multe ori tendinţa de a da înapoi şi de a îmi trăi propria viaţă, departe de viaţa politică, dar nu am putut. O dată ce simţi că prin actul politic poţi îmbunătăţi viaţa comunităţii care te-a modelat, dependenţa transformată în otravă devine o necesitate permanentă.

 E vorba de 16 ani pe care încerc să-i cuprind în câteva cuvinte. E greu să găseşti cele mai potrivite propoziţii care să cuprindă atâtea sentimente… PNL Cluj nu se poate reduce la cifre şi la înşiruiri de acţiuni. Nici măcar oamenii care au construit PNL Cluj nu pot fi adunaţi într-un loc. Când priveşti spre trecutul PNL, te cuprind tot soiul de trăiri, de amintiri şi de nostalgii. Partidul Naţional Liberal este, pentru cei care cred în el cu sufletul, sentimentul de siguranţă – pentru alţii e locul în care îşi pot pune în valoare calităţile, pentru fiecare membru liberal, acest partid a însemnat o trăire.

 Personal, m-am maturizat o dată cu Partidul Naţional Liberal. De aceea pot spune cu mâna pe inimă că PNL Cluj a devenit, fără să-mi dau seama, viaţa mea. (Horea Uioreanu – A simți PNL)

Despre Autor