Știri 

Albert Einstein – personalitate complexă, omul secolului XX

Albert Einstein s-a nascut pe 14 martie 1879 la Ulm, si este  personalitatea cea mai marcanta in lumea stiintelor secolului XX. Este destul de greu a scrie despre o personalitate atat de complexa, si geniala in acelasi timp, Albert Einstein fiind mai mult decat un vizionar.

Contributiile sale la dezvoltarea teoriei campurilor unitare si geometrizarea fizicii, culmineaza cu postularea teoriei relativitatii restranse in 1905 si a teoriei relativitatii generelizate in 1915, o noua teorie a gravitatiei. Problematica vasta abordata de Albert Einstein, culmineaza cu celebra sa formula, poate cea mai apreciata ecuatie, E=mc². Enuntarea teoriei relativitatii restranse in 1905, apare pe fondul ,,Cunoasterii si erorii” elaborata de E. Mach, a carui filozofie se confunda cu empiro-criticismul. Aparitia teoriei relativitatii generalizate in 1915, coincide cu postulatele lui Sommerfeld care aplica la atom mecanica relativista, concomitent cu teoria cuantelor, reusind sa explice structura fina a liniilor spectrale.

Pe tot parcursul secolului XX, Einstein a fost considerat nu numai un mare savant, ci si un om remarcabil. Este mai mult decat certitudine faptul ca Albert Einstein poate fi considerat ,,Omul mileniului II”. Einstein nu a fost un personaj rece si inuman, aplecat doar asupra unor calcule indescifrabile greu de inteles de un nespecialist, personalitatea sa a prezentat mai multe aspecte. Preocupat de politica, religie, filozofie si conditia umana, Albert Einstein avea si o cultura muzicala remarcabila. Datorita naturii ezoterice a teoriilor sale, Einstein si-a format rapid reputatia de mistic, fiind deseori identificat doar cu munca lui, insa in ansamblu a fost un om normal cu slabiciuni proprii oricarui muritor, fiind insa inzestrat si cu un talent remarcabil de a descifra misterele universului per ansamblu.

Personalitatea lui Einstein va dainui in istoria umanitatii, a stiintei si civilizatiei, prin insasi operele sale in domeniul fizicii, el fiind un om la fel de complex ca si teoriile sale.

Cert este ca Albert Einstein a fost cu adevarat un om exceptional, si o personalitate reprezentativa a secolului XX, iar pentru a avea o imagine de ansamblu referitor la adevarata sa personalitate, pentru cei interesati ar fi indicat ca citeasca ,,Crezul meu” mesaj discurs al marelui savant in fata Ligii germane a drepturilor omului la Berlin, in toamna anului 1932.

,,Situatia noastra pe acest Pamant pare stranie. Fiecare apare aici involuntar si neinvitat, pentru o scurta sedere, fara a sti de ce, de unde, si mai ales de cand. In vietile noastre de zi cu zi nu simtim decat ca omul exista aici pentru binele celorlalti, pentru aceia pe care-i iubim si pentru alte fiinte a caror soarta este asociata cu a noastra. Nu cred in libertatea individuala, si niciodata n-am ravnit la belsug si lux si chiar le dispretuiesc. Iar in final… Ma minunez de secretele universului si incerc umil sa conturez cu mintea mea o simpla imagine reprezentand mareata structura a tot ceea ce exista!”

Related posts

De luni, o nouă rubrică…

Începând de luni, 18 martie 2013, noua noastră rubrică va desemna săptămânal câte o persoană/ personalitate reprezentativă pentru Cluj.  ...

Închide