septembrie 30, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

Săptămâna dictatorilor

A fost săptămâna dictatorilor. Mai întâi, Hugo Chavez Frias s-a stins din viaţă şi a devastat sufletele a milioane şi milioane de venezueleni care trăiesc în sărăcie, dar care suferă de sindromul Stockholm, la o scară uriaşă. Chavez a fost plâns de şefi de state din lumea întreagă şi a plecat în cel mai lung drum, a cărui destinaţie este încă necunoscută.

Nu s-au uscat bine lacrimile de pe obrajii venezuelenilor şi a mai căzut o bombă. Peste mări şi oceane, Kim Jung-un, stăpânul din Coreea de Nord, a anunţat că are chef de joacă. O joacă în care sunt folosite bombe. După ce s-a răsfăţat alături de Dennis Rodman, marele conducător sau care i-o fi porecla vrea să facă bucăţele o insulă a sud-coreenilor. Vecinii nu au stat pe gânduri şi au început manevre militare, alături de americani. De aici se simte miros de praf de puşcă. Sau mai degrabă, de bombă.

Situaţia din Coreea de Nord pare tensionată, în schimb, cea din Iran e tragi-comică. Preşedintele Mahmoud Ahmadinejad s-a ofticat pe Ben Affleck, regizorul filmului Argo, care a câştigat Oscarul acum câteva săptămâni. Ahmadinejad (oare o avea vreo poreclă scurtă?) s-a simţit ofensat de cum au povestit americanii criza ostaticilor din urmă cu peste 30 de ani. Yankeii au scăpat la mustaţă, după un scenariu hollywoodian. Ei bine, Ahmadinejad a luat deja două măsuri. Prima, îl va da în judecată pe Ben Affleck. A doua, a poruncit să se facă un film în care iranienii să arate cum au văzut ei criza ostaticilor. Probabil, americanii vor fi înfăţişaţi precum nişte diavoli, iar iranienii nişte sfinţişori care doar au scandat cuminţi în faţa ambasadei, nu au aruncat cu pietre, nu au omorât, nu au bătut. Pe cât pariu că filmul iranienilor nu va primi Oscarul?

About Author