Știri 

Inaugurarea secţiei pentru adolescenţi la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj anunţă câştigarea competiţiei lansate de IREX, în cadrul Programului Biblionet, la categoria „Centru de excelenţă care oferă servicii pentru adolescenţi şi tineri adulţi, cu vârsta cuprinsă între 14 şi 25 de ani, cu accent pe activităţi de educaţie non-formală şi informală„.

În contextul în care misiunea Bibliotecii Judeţene “Octavian Goga” este aceea de a servi interesele de informare, studiu, educaţie, lectură şi recreere ale tuturor celor care trec pragul instituţiei de cultură, prin oferirea accesului liber, gratuit şi nediscriminatoriu la informaţie şi cunoaştere, acest proiect vine să completeze oferta de servicii pe care Biblioteca Judeţeană le propune clujenilor aflaţi la vârsta adolescenţei.

În cadrul proiectului urmează a fi realizat un Studiu la nivelul bibliotecilor din România în ceea ce priveşte „Serviciile şi programele pentru adolescenţi şi tineri adulţi cu vârste cuprinse între 14-25 ani” existente. Acest Studiu va ajuta bibliotecile să îmbunătăţească serviciile curente, să dezvolte noi servicii şi să împărtăşească cele mai bune practici.

Cu ajutorul finanţării primite de la Fundaţia IREX, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj  va pune la dispoziţia comunităţii un nou serviciu, „TechLab-Laborator pentru dobândirea de abilităţi în utilizarea noilor tehnologii digitale”. Acesta se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 25 ani dornici să se instruiască în folosirea noilor tehnologii, să socializeze şi să-şi petreacă timpul liber într-un mod constructiv şi plăcut. Adolescenţii vor fi susţinuţi în demersul lor de a deprinde noi abilităţi în utilizarea noilor tehnologii: tablete, playstations etc. Ei vor învăţa să folosească instrumentele digitale şi pentru a crea, pentru a posta pe bloguri sau pe pagini web, pentru a realiza materiale audio-video.

În cadrul noului serviciu, se vor desfăşura trei categorii de ateliere:

  • Atelierul de creaţie MovieLab va contribui la dobândirea sau îmbunătăţirea abilităţilor tinerilor de a realiza materiale video.
  • ITLab-tehnologie şi loisir este destinat dobândirii sau îmbunătăţirii abilităţilor IT ale tinerilor în utilizarea diferitelor gadget-uri.
  • Atelierul de creaţie MusicLab urmăreşte deprinderea sau consolidarea abilităţilor de realizarea a unor piese muzicale.

Înscrierile la aceste ateliere se fac la toate secţiile şi filialele bibliotecii sau accesând pagina web a bibliotecii, www.bjc.ro (Formular de înscriere TechLab). Activităţile cu adolescenţii vor fi organizate începând cu luna aprilie, în cadrul Secţiei pentru adolescenţi a bibliotecii, secţie destinată exclusiv acestei categorii de vârstă, care va fi inaugurată marţi, 12 martie 2013, ora 11.00.

La finalul proiectului, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj va întocmi Ghidul „Cum se face?”, al celor mai bune practici pentru servicii şi programe dedicate adolescenţilor şi tinerilor adulţi cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani.

Related posts

Pentru că eu vreau să mă ţineţi minte, dragi doamne!

Merg pe stradă îngândurată, privind la feţele trecătorilor. Deşi plouă, par să fie fericiţi. Spun par pentru că în ultimul...

Închide