Pe valurile Couchsurfing-ului

„Pentru noi lumea e mai mică decât oamenii își închipuie”

Ești o fire aventurieră? Ți-ar plăcea să călătorești prin lume fără a-ți fi afectat prea mult buzunarul de student? Ți-ai dori să vezi orașe noi, dincolo de pozelele frumoase din broșuri și hoteluri mai mult sau mai puțin luxoase? Ești atras să cunoști persoane deschise, sociabile și interesante? Ai vrea să pleci în lume, dar, pur și simplu, nu știi încotro să o iei? Atunci Couchsurfing-ul (sau surf-ul pe canapea) e pentru tine!

Ce mai e și asta?

Dacă nu ai auzit de acest termen mai înainte, se pare că acum e cazul să descoperi simplitatea și utilitatea lui. Proiectul Couchsurfing presupune o rețea internațională de oameni, a căror principal interes comun e călătoria. Fondatorii organizației au încercat să elimine, pe cât e posibil, toate barierele care ar împiedica o persoană să părăsească zona de confort a orașului natal și să îmbrățișeze necunoscutul, dăruindu-i libertatea de a explora. Membrii comunității de surferi știu că pentru a vedea o altă țară sau un alt oraș e suficient să manifești un strop de curiozitate, aceasta creionând nucleul dorinței, aspectele socio-politico-materiale fiind rezolvabile. Cei de la Couchsurfing tind să arate lumii că o călătorie nu înseamnă doar să vizitezi niște locuri noi atunci când ești în vacanță, ci e un mod de a trăi, de a gândi.

Să te alături „căutătorilor de canapele” e cât se poate de simplu: accesezi site-ul www.couchsurfing.org, te inregistrezi și ți se deschide o lume a variantelor și alternativelor, pentru ca călătoria ta, virtuală inițial, să-ți aducă o avalanșă de emoții pozitive.

Îți este oferită posibilitatea să vezi un alt oraș, o altă țară prin ochii locuitorilor ei, nu a broșurilor de turism sau a ghizilor. Tot ce trebuie să faci e să scrii în bara de căutare a site-ului orașul/țara unde vrei să mergi și să vezi care sunt oamenii dispuși să te cazeze. E un joc al situațiilor, o loterie a cărei componente sunt oamenii pe care îi vei întâlni. Pe site există diverse grupuri constituite pe baza unor interese comune. Acest aspect tinde să-ți dea un indiciu asupra alegerii locului și a persoanei care te va caza, cu toate acestea, cheia tuturor situațiilor e comunicarea, ea e catalizatorul deciziilor.

Cum e să vezi lumea de pe canapelele altora?

„Mai mult decât un loc de dormit, Couchsurfing-ul îmi oferă posibilitatea să cunosc oameni interesanți, frumoși, care știu să se bucure de viață. Totodată, întâlnind localnici, pot descoperi și locurile nepopulare din punct de vedere turistic ale unui oraș, căci adevărata viață a orașului e dată de locuitorii săi”, zice Natalia, o studentă a Facultății de Litere din Cluj. Timp de un an și jumătate Natalia a cutreierat România în lung și-n lat, reușind să parcurgă majoritatea orașelor importante. Și e curios faptul că a făcut-o prin autostop: cu o plăcuță în mână (pe care scria denumirea orașului unde vrea să ajungă), zâmbetul pe buze și fața persoanei care o va întâmpina întipărită în minte. Astfel, cheltuielile materiale au fost reduse la minimum, fără a afecta calitatea călătoriei și a distracției. În fiecare oraș stătea cel mult 3 zile, timp în care surferul-gazdă îi arăta zonele importante ale orașului, dar și locurile lui preferate. Împreună cu canapeaua, explorarea orașului și ospitalitatea, Natalia a primit și un alt aspect important – prietenia.

Canapele diferite pe continente diferite

Când încă habar nu aveam ce-s cu canapelele astea care cică fac surfing, am cunoscut-o pe Maud, o tânără din Montpellier, un oraș din sudul Franței. Din perioada liceului viața ei a devenit sinonim cu călătoria, iar acum, la cei 24 de ani ai săi, se pare că îi place și mai mult acest aspect. Reușind să combine activitățile de voluntariat, călătoriile cu familia și experiențele couchsurfing, Maud a stat pe canapelele din 4 continente: a făcut înconjorul Europei (vizitând unele țări chiar de câteva ori, printre care și România), a călătorit prin SUA, a beneficiat de ospitalitatea surferilor din Bacu și a stat o săptămână la un surfer din Maroc. „Îmi place să cunosc oameni noi, culturi noi, mentalități diferite. Mă bucur că am prieteni de prin colțișoare diferite ale lumii și sunt dornică să-i revăd. Couchsurfing-ul e o experiență foarte frumoasă și consider că fiecare ar trebui să încerce ” mi-a zis Maud.

Mai mult decât o simplă călătorie

Couchsurfing-ul e mai mult decât un mod de a vedea locuri noi sau de a-ți arăta orașul unor necunoscuți. De la începuturile sale, surfing-ul pe canapea a legat zeci de mii de relații de prietenie. Totodată, Couchsurfing-ul l-a mai și ajutat pe Cupidon în câteva situații, în care scenele din viața reală erau parcă desprinse din vreun film romantic.

E o experiență de neuitat și e curios faptul că nu știi ce se va întâmpla, pe cine vei întâlni și cum va decurge călătoria. Știi doar că vei avea unde să dormi. Dar e un necunoscut tentant, așa că dacă ai vrea să fugi în lume (sau în orașul de alături) pe câteva zile, Couchsurfing-ul e gata să te ajute.

Articol scris de Ana Cojuhari

Despre Autor