Pictura lui Mihai Hădărugă – expoziție miercuri, 6 martie

Miercuri, 06.03.2013, ora 18, la Sala de conferinţe Cluj Arena se lansează programul medical Mens Sana in Corpore Sano – Primul Serviciu Mobil de Fiziokinetoterapie şi Sport din Cluj-Napoca.

Evenimentul de lansare va găzdui şi expoziţia artistului plastic Mihai Hădărugă.

Pictura lui Mihai Hadaruga ofera privitorului un univers inedit prin jocul halucinant al petelor de culoare ce par a se cauta , descoperindu-se reciproc una pe cealalta, inducandu-ne acea stare dansanta aflata in deplina armonie cu propria sa traire.

Devenim sensibili la intentia de redescoperire a lumii, a starii profunde de contemplatie, artistul preferand pretextul motivului deja existent si cunoscut in lumea reala.

 Suntem spectatorii unui act de distrugere a granitei dintre real si imaginar, savarsit prin implicarea interpretarii sensibile si profunde, parca o explorare a visului propriu despre tangibil, unde intalnirea cu semnele colorat –expresive dezvaluie un spatiu aparte.

Remarcam insertia unei poezii discrete sustinuta de o cromatica rafinata, ce da nastere abstractiei lirice inteleasa ca o muzica surda intr-un anumit context imaginar.

 Sensuri si nonsensuri prin interventia grafismelor, selectia motivului ritmic prin modelarea unor forme ce se exalta reciproc dar care construiesc intregul armoniei muzical cromatice.

Artistul cauta echilibrul, dar cu un frenetism aproape “revoltator” ce nu face altceva decat sa sugereze starea ce refuza artificiul facil.

Observam uneori imagini legate de un univers aparte, cel al Venetiei splendide, explorarea acelui spatiu ideal, timpul unor epoci uitate, regasit si transformat cu fervoare intr-un spectacol al povestii eterne marturisit plastic cu atata eleganta.

Nevoia de materializare a ideii dicteaza forma de expresie, analizand plastic intelesuri ascunse ochiului obisnuit.

Sentimentul implicarii hazardului, acceptarea cu nonsalanta a spatiului celular, propriu creatorului, dezvolta treptat atat imaginatia artistului cat si pe cea a celui care priveste.

 Pictura lui Mihai Hadaruga incanta simturile receptorului de arta, creaza emotii prin toate canalele de comunicare vizuala, propuse cu generozitate.Este o pictura vie, care se transforma pe parcursul citirii ei, dezvoltand sensuri in care culoarea da nastere unor sentimente si stari de spirit emotionale complexe.

Intuim nevoia eliberarii de ganduri, de constrangeri, nevoia acuta de a-si marturisi propriile stari, prin splendificarea motivului, al subiectului, prin interventia efervescentei gestuale.

 Lucrarile lui Mihai Hadaruga devin in ansamblul lor un “tipat” expresionist nascut din nevoia de spectacol, “vinovat” fiind chiar artistul si intrebarile sale transpuse pictural.

  Gocan Adela Laura

Profesor de istoria artei si artist plastic-pictura, membru UAP.Filiala Cluj

Liceul de Arte Plastice „Romul Ladea” Cluj-Napoca

Despre Autor