Vocea Clujului vă oferă în integralitate spre lectură moțiunea “Reformiștii” cu care Monica Macovei candidează la președinția PDL

Mihai Politeanu, consilierul Monicăi Macovei, ne-a transmis astăzi redacției Vocea Clujului moțiunea “Reformiștii” cu care Monica Macovei candidează la președinția PDL.

Moțiunea a fost depusă astăzi, 1.03.2013, la Comisia de Organizare a Convenției Naționale Extraordinare a PDL din 23 martie 2013 și a fost prezentată pe scurt într-o conferință de presă susținută de Monica Macovei, Cristian Preda, Teodor Baconschi, Sever Voinescu și Ionut Popescu. Noi v-o prezentăm în integralitate, pentru ca cei pasionați de politică să o poată citi mai pe îndelete și să poată cugeta asupra ei în deplină cunoștință de cauză:

Reformiștii

Moţiune prezentată de Monica Macovei

la

Convenția Națională Extraordinară a Partidului Democrat Liberal

(23 martie 2013)

Bucureşti

2013

                                                         

CUPRINS

 

CONTEXT                                                                                                                      

PROIECTUL NOSTRU PENTRU ROMÂNIA                                                         

ECONOMIE

SĂNĂTATE

EDUCAȚIE

PENSII ȘI SOLIDARITATE SOCIALĂ

FAMILIE

MEDIU ȘI ENERGIE

AGRICULTURĂ ȘI DEZVOLTARE RURALĂ

REGIONALIZARE ȘI SUBSIDIARITATE

ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ

JUSTIȚIE

POLITICA EXTERNĂ ȘI DE SECURITATE

CONSTITUȚIE

PATRIMONIU, TRADIȚIE ȘI VALORI NAŢIONALE

BISERICĂ

ROMÂNII DIN AFARA GRANIȚELOR

PROIECTUL NOSTRU PENTRU PARTIDUL DEMOCRAT LIBERAL           

IDENTITATE DOCTRINARĂ

DEMOCRAȚIE INTERNĂ ȘI CARIERĂ POLITICĂ

DESCHIDEREA PARTIDULUI SPRE SOCIETATE

PDL ÎN PARTIDUL POPULAR EUROPEAN

OBIECTIVELE PARTIDULUI DEMOCRAT LIBERAL                                       

DECLARAȚIE                                                                                                               

SUSȚINĂTORII MOȚIUNII                                                                                        

CONTEXT

 

ROMÂNIA este condusă astăzi de un guvern arogant și incompetent, sprijinit de o majoritate discreționară care protejează corupţia și frauda. Sub conducerea unui premier care și-a obținut titlul academic prin furt intelectual, miniștri cu probleme penale supervizează sectoare cheie ale administrației.

Un executiv și un legislativ supradimensionate ne oferă zilnic spectacolul luptei pentru putere. Singura miză a acestui guvern este controlul banului public în interiorul unei coaliții de pradă, lipsite de soluţii la nevoile românilor.

Pentru a-și acoperi incompetența, guvernul Ponta și majoritatea USL inventează teme false, reînvie spaime xenofobe și folosesc minciuna ca strategie de comunicare.

Discursul public a căpătat accente populiste și antieuropene, iar ostilitatea față de o justiție independentă unește spectrul politic din afara Partidului Democrat Liberal. Subminarea statului de drept a devenit pentru USL program politic.

Incapabil să iasă din retorica de opoziție, regimul Ponta-Voiculescu-Antonescu are un singur refren: demonizarea guvernării Partidului Democrat Liberal.

În acest timp, taxele si preţurile cresc, producţia scade, inflația crește, investițiile sunt blocate. False creșteri salariale încearcă să ascundă realitatea pe care românii o simt cotidian – scăderea puterii de cumpărare.

Din nefericire, opoziția democratică de dreapta s-a dovedit până acum, cu câteva excepții, slabă și timorată.

Este rolul Partidului Democrat Liberal de a conduce opoziția. Nu putem permite ca alte partide, inclusiv formațiuni populiste fără principii și fără doctrină, să își aroge acest rol major.

Pentru aceasta, Partidul nostru are nevoie de un suflu nou, de o conducere credibilă și reformistă, conectată la nivel european, de purtători de mesaj credibili care să își asume curajos denunțarea derapajelor actualei puteri, dar și greșelile fostelor guvernări. Avem nevoie de adevăr, onestitate și viziune pentru viitorul țării.

Nu putem deveni un partid irelevant, lipsit de reacție, cedând vocea dreptei populiștilor sau celor care au dovedit dispreț față de destinul european al României si față de statul de drept.

Partidul Democrat Liberal este un autentic partid popular, cu ramificaţii în toate regiunile ţării, la oraş şi în mediul rural, în toate zonele societăţii, de la intelectualitate, liber-profesionişti şi antreprenoriat până la meşteşugari şi agricultori.

Ca partid popular, ne adresăm întregului electorat, dar ţintim mesajul nostru mai ales către acei oameni liberi şi puternici, vrednici şi solidari, care produc valoare și fără de care înnoirea României nu poate reuși. Lor trebuie să le vorbim cu precădere, să îi scoatem din scepticism și să îi recâștigăm ca susținători în lupta ce ne unește împotriva imposturii, iresponsabilității, minciunii și calomniei – principalele caracteristici ale USL.

***

 

Actuala Convenție Extraordinară a Partidul Democrat Liberal se desfășoară într-un context politic complicat pentru Partidul nostru și îngrijorător pentru România. Începând cu aprilie 2012, USL a trecut la o ofensivă virulentă menită să îi subordoneze toate instituțiile statului. Victoria USL în alegerile locale din iunie 2012 a dat liderilor USL imboldul psihologic să dezlănțuie asediul împotriva instituțiilor democratice ale statului. Scopul final era subordonarea justiției, care dovedise că atinsese un grad redutabil de maturitate și independență.

Cu prilejul referendumului din 2012, Partidul Democrat Liberal s-a mobilizat cum a putut mai bine în acel context și a reușit să adune, în sprijinul statului de drept și al Președintelui României, și alte forțe politice și civice. În final, poporul român a fost cel care a salvat democrația, atunci când a decis să nu se prezinte la urne în numărul necesar demiterii, întorcând spatele ofertei otrăvite a USL.

Au urmat alegerile din decembrie 2012, când Partidul Democrat Liberal a înregistrat un scor neprevăzut de slab. Deși își propusese, prin decizie BPN, ca obiectiv un scor de 30%, ARD a reușit doar 16%. Partidul Democrat Liberal a câștigat majoritatea voturilor doar în două colegii din diaspora, s-a clasat pe primul loc în două colegii de pe teritoriul național și a pierdut în toate celelalte. Celelalte poziții de parlamentar au fost câștigate prin redistribuire.

Cu toate acestea, cu două excepții, membrii BPN nu și-au asumat responsabilitatea pentru neatingerea obiectivului electoral.

Dacă nu suntem lucizi și nu înțelegem exact ce s-a întâmplat, Partidul Democrat Liberal este condamnat să repete aceste rezultate electorale foarte slabe, pierzându-și treptat relevanța politică.

Principalul efect al alegerilor din decembrie 2012 a fost dezechilibrarea periculoasă a scenei politice. În Parlament, opoziția este cu totul neputincioasă. La trei luni după alegeri, sondajele indică faptul că opțiunile electoratului nu s-au modificat. Tendința descrescătoare a Partidului Democrat Liberal se menține.

 

USL s-a constituit ca alianță împotriva președintelui Traian Băsescu. Nu a fost niciodată o alianță fondată doctrinar, ci una transideologică, îndreptată împotriva unei persoane. Prin ricoșeu, USL a luptat mereu cu orice guvern susținut de Partidul Democrat Liberal și, de câtva timp, cu Partidul Democrat Liberal însuși.

Victoria acestei alianțe a crescut, până la cote greu de controlat, confuzia doctrinară și morală de pe scena noastră politică. Din cauză că PSD a fost mereu principalul partid în USL, PNL a abandonat principiile dreptei pe care, până la semnarea protocolului USL, încă le aproxima.

Spațiul dreptei a rămas la dispoziția Partidul Democrat Liberal, însă există toate semnalele că PNL va încerca să acapareze acest spațiu. Cu atât mai mult este necesar ca electoratul nostru de dreapta să se recunoască în Partidul Democrat Liberal.

Acum este momentul de lansare a proiectului nostru pentru România și de relansare a Partidului Democrat Liberal.

Opțiunea nu este revenirea la guvernare ca remorcă a PNL sau a PSD, ci opoziția curajoasă, bazată pe valorile dreptei.

Un partid are sens doar dacă propune ceva pentru țară și nu pentru sine.

Ce avem de făcut pentru România în următorul interval de timp?

Și, pentru a servi România, ce avem noi, ca partid, de făcut până în 2014?


PROIECTUL NOSTRU PENTRU ROMÂNIA

ECONOMIE

Efectele crizei economice globale declanșate în 2008-2009 se prelungesc. Guvernele Boc și Ungureanu au reacționat corect în fața acestei crize, luând măsuri impopulare, dar strict necesare pentru restabilirea echilibrului macroeconomic. În timpul acestei crize economice, problemele structurale ale economiei românești s-au văzut cu și mai multă pregnanță.

Partidul Democrat Liberal trebuie să ofere românilor perspectiva creșterii economice sustenabile pe baza politicilor și opțiunilor de dreapta, convinși fiind că există încă resurse imense de creștere ale capitalismului, ca sistem economic modern. Reindustrializarea și programele de infrastructură sunt pilonii esențiali pentru dezvoltarea României și crearea locurilor de muncă.

Astfel, atenția prioritară trebuie îndreptată spre favorizarea întreprinderilor private, indiferent de dimensiunile lor. Resursa inepuizabilă de creștere economică este proprietatea privată și spiritul de întreprinzător. Grija principală a statului nu trebuie să fie împărțirea bugetului și atribuirea contractelor pe bani publici, ci asigurarea unei concurențe reale pe piață.

Statul român actual împovărează proprietatea privată cu responsabilități fiscale excesive și inhibă spiritul antreprenorial, făcându-l dependent de stat, de decizia politică, de interesele electorale ale actorilor politici.

Statul român este, în prezent, factorul perturbator major în privința competiției și încrederii din mediul economic românesc. Soluția strategică este retragerea statului din pozițiile de forță și de influență din economie. Vrem un stat cu rol minimal în economie.

Privatizare și debirocratizare trebuie să fie cuvintele de ordine. Considerăm ca privatizarea este singura modalitate de a stopa jaful din companiile de stat. Tot prin privatizare vor putea fi înlăturați directorii incompetenți, numiți pe criterii politice în companiile de stat.

De asemenea, ne pronunțăm ferm pentru rezolvarea definitivă a problemei proprietății în România. În acest sens, susținem apariția rapidă a unei legi care să rezolve în mod echitabil și într-un termen rezonabil toate dosarele prin care se solicită despăgubiri pentru proprietățile confiscate în timpul regimului comunist.

Faptul că statul este, de departe, principalul finanțator al economiei private din România face ca economia noastră să fie, de fapt, o economie „capitalistă de stat”, ceea ce explică și slaba ei performanță. Grija majoră a statului trebuie să fie păstrarea climatului de încredere în economie și atât. Statul nu trebuie să fie preocupat să injecteze bani – pentru că întotdeauna va fi mai întâi preocupat să-i extragă din economie ca să aibă ce injecta –, ci trebuie să asigure stabilitate, transparență și încredere pe piață.

Succesul economiei românești se va baza și pe pacea socială, pe dialogul social între angajatori și angajați, mediat de către stat. Cât mai repede, trebuie să trecem de la dialogul social la dialogul civic în care participarea societății civile (organizații non-guvernamentale) să fie maximă.

O politică fiscală predictibilă a rămas, din păcate, un deziderat clamat de toată lumea și de nimeni îndeplinit.

Partidul Democrat Liberal trebuie să fie purtătorul de stindard al luptei de eliberare a economiei de stat. Economia românească este subcapitalizată și, de aceea, nu se poate dezvolta sustenabil. N-am făcut nimic vreme de 23 de ani pentru a crește un capital autohton. Partidul Democrat Liberal este partidul care trebuie să-și fixeze ca prioritate principală nu, în mod general, creșterea numărului locurilor de muncă, ci creșterea numărului locurilor de muncă în economia privată.

SĂNĂTATE

În fața suferinței, cu toții suntem egali.

Pe lângă egalitatea pacienților în fața bolii, dreapta îmbrățișează principiul responsabilității fiecăruia pentru propria soartă. Aceasta se face prin cotizații la sistemul de sănătate.

Statul nu are dreptul să canalizeze acești bani doar înspre sectorul de stat, impunând practic pacientului furnizorul de servicii medicale.

Statul trebuie să înțeleagă că asigurările de sănătate sunt bani privați, nu publici. Ei trebuie să fie capitalizați și sporiți în favoarea fiecărui asigurat, nu cheltuiți ilicit de stat pentru a finanța deficitele și pentru a plăti prețul corupției.

Statul e obligat să abandoneze iluzia și minciuna că „asigură total”. El trebuie să asigure un pachet minimal de servicii medicale, restul fiind susținut prin competiția între asiguratorii privați.

Sistemul de sănătate din România are nevoie de o masivă infuzie de spirit și capital privat. Managementul unităților sanitare trebuie să devină performant, iar banii care intră în sistem pentru a-i susține cheltuielile și dezvoltarea nu au de unde să provină decât din surse private.

EDUCAȚIE

Partidul Democrat Liberal a introdus cea mai serioasă și benefică reformă în sistemul românesc de educație de după 1990.

Sistemul de educație s-a centrat pe elev/student. Părinții și comunitatea locală au căpătat un cuvânt important în administrarea școlilor. Talentul și hărnicia elevilor și profesorilor au devenit singurul element de evaluare care contează.

Școala românească pășea pe drumul adevărului, chiar cu prețul ca adevărul să nu ne fie neapărat pe plac.

Acum, toate aceste măsuri de reformă și însănătoșire a sistemului de educație sunt grav amenințate de puterea de stânga. Anularea efectelor Legii Funeriu ne condamnă la mediocritate, subdezvoltare economică și lipsa competitivității în cercetare.

Partidul Democrat Liberal trebuie să apere reforma făcută prin Legea Educației din 2011. Reformele legiferate cu greu trebuie implementate. Școala trebuie să producă modele valide etic și intelectual, coeziune și competitivitate.

Obiectivul final al sistemului de educație nu trebuie să fie, ca până acum, diploma de absolvire, ci intrarea în societate a unui om educat, a unui bun cetățean, a unui tânăr pregătit pentru piața unică europeană.

Tinerii, inclusiv cei care au studiat în străinătate, trebuie angajați cu prioritate.

Partidul Democrat Liberal trebuie să fie cel mai important susținător al ideii că performanța pre-universitară și universitară se poate atinge numai în competiție deschisă, liberă, cu celelelalte școli din Europa.

România nu poate să producă la nesfârșit creiere pentru export și mediocritate pentru uz intern.

PENSII ȘI SOLIDARITATE SOCIALĂ

Pactul între generații este o componentă majoră a doctrinei populare.

Ca partid de dreapta, Partidul Democrat Liberal trebuie să afirme mereu că avem o datorie morală imensă față de părinții și bunicii noștri.

Partidul Democrat Liberal a luptat enorm cu false percepții în privința politicii de pensii. Adevărul trebuie restabilit. Partidul Democrat Liberal a declarat mereu că trebuie să avem un sistem de pensii sustenabil. Pensiile trebuie să fie sigure și, pe cât posibil, să crească. Dar preocuparea pentru siguranța pensiilor trebuie să fie primordială.

Statul trebuie să înțeleagă un lucru: contribuțiile la sistemul de pensii reprezintă bani privați care trebuie capitalizați și restituiți contribuabililor, nu risipiți.

În sensul responsabilizării contribuabililor, trebuie încurajată dezvoltarea fondurilor private de pensii.

Credem că cea mai bună protecție socială e un loc de muncă. O adevărată politică socială de dreapta se bazează pe solidaritate, nu pe asistență. Prin urmare, toate programele sociale pe care Partidul Democrat Liberal le susține trebuie să plece de la convingerea că un concetățean aflat în nevoie, care nu-și poate procura singur cele necesare traiului, se află într-o situație tranzitorie.

Programul de solidaritate socială nu trebuie să fixeze beneficiarii în poziția de asistați social, ușor de mituit electoral, ci trebuie să-i acompanieze spre ieșirea din această stare. De aceea, programele de solidaritate socială trebuie croite, pe cât posibil, după beneficiar și nu în termeni generici, de grup social, așa cum operează stânga. Ele trebuie să fie pro-active: formare continuă, reciclare profesională și reinserție pe piața muncii. Vor primi ajutoare sociale doar cei care se află realmente în nevoie, și anume pentru ieșirea din starea de nevoie. Evident, în situațiile excepționale în care se constată că o anumită persoană nu poate obiectiv și cronic să muncească suficient pentru a se întreține, statul îl va susține.

Serviciile sociale trebuie gestionate în primul rând de către angajați și angajatori.

FAMILIE

Partidul Democrat Liberal adoptă viziunea conform căreia societatea este suma celor care au fost, a celor ce sunt și a celor ce vor fi.

Partidul Democrat Liberal știe că familia tradițională este forma cea mai coezivă de existență socială, bazată pe sentimente naturale, firești și crede că aceasta trebuie ocrotită și promovată în valorile ei fundamentale.

Specificul românesc – acela al familiei unite pe trei generații (bunici, părinți, copii) – trebuie păstrat și cultivat prin politici anume alcătuite.

Efortul familiilor cu copii nu este doar în beneficiu propriu, ci folosește întregii societăți, care este chemată la rândul ei să compenseze efortul suplimentar al familiei. Sprijinul pentru creșterea copiilor sau garantarea accesului în creșe și grădinițe sunt doar măsuri compensatorii, nu asistență gratuită.

Primii care au nevoie de ocrotire sunt copiii, inclusiv cei nenăscuți încă, și femeile. Combaterea banalizării avortului sau eradicarea violenței familiale fac parte din programul popular pentru o societate civilizată. Accesul la muncă al femeilor este o altă prioritate din această perspectivă.

MEDIU ȘI ENERGIE

Un mediu natural curat şi sănătos este un drept fundamental. Tăierea pădurilor și otrăvirea apelor pentru profit personal trebuie să înceteze. Trebuie să ocrotim şi să lasăm în urmă un habitat în care să poată trăi şi generaţiile viitoare. Acest principiu al dezvoltării durabile este o componentă pe care gândirea populară o pune în prim-plan.

Inițierea unui Pact naţional pentru protejarea mediului, plecând de la o hartă a riscurilor de mediu, actualizată anual, prin dialog între guvern, patronate și ONG-uri este o prioritate.

Legislația trebuie să impună tuturor, întreprinzători sau cetăţeni, un comportament prietenos cu mediul înconjurător. În cazul accidentelor, responsabilii vor suporta cheltuielile de ecologizare.

Dezvoltarea economică și autonomia energetică sunt obiective complementare. În contextul în care economia mondială intră în epoca post-hidrocarburi, susținem dezvoltarea surselor de energie alternativă și nepoluantă, dar și energia nucleară.

Dependența energetică de Federația Rusă trebuie redusă și, treptat, eliminată.

AGRICULTURĂ ȘI DEZVOLTARE RURALĂ

Nicăieri fenomenul sărăciei nu este mai vizibil ca în mediul rural. Rural nu mai trebuie să fie sinonim cu subdezvoltat.

Fermierul trebuie să devină parte a clasei de mijloc. Politica agricolă a UE este principala resursă pentru dezvoltare rurală, modernizarea agriculturii și a industriilor conexe.

Prin încurajarea dezvoltării fermelor mari şi a asocierii deţinătorilor de terenuri vom promova o politică de dezvoltare a economiei agrare. Totodată, se va urmări dezvoltarea unei agriculturi ecologice, sănătoase, realizate prin investiţii în tehnologii noi sau biologice.

Este importantă nu doar încurajarea agriculturii, ci și creşterea atractivităţii vieţii la ţară, prin îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale, sanitare, de comunicaţii şi transporturi, precum şi a celei sociale. Numai astfel tinerii vor fi motivaţi să îşi întemeieze familii în mediul rural, iar tinerii absolvenţi vor fi interesați să devină profesori, medici, poliţişti sau funcţionari la sat.

REGIONALIZARE ȘI SUBSIDIARITATE

Partidul Democrat Liberal este partidul care a deschis discuția cu privire la reorganizarea administrativ-teritorială a României. Astăzi, toată clasa politică este de acord că România trebuie să fie alcătuită altfel din punct de vedere administrativ.

Proiectele de regionalizare trebuie discutate dincolo de politica partizană. Partidul Democrat Liberal trebuie să afirme mereu că scopul regionalizării este în principal de natură economică. Criteriile regionalizării trebuie să fie extrase din logica dezvoltării și nu din logica politică ori etnică.

Regionalizarea trebuie să fie un proces consensual, iar Partidul Democrat Liberal trebuie să își facă serios auzită vocea în acest context.

Regionalizarea trebuie să fie însoțită de aplicarea regulilor subsidiarității (o problemă trebuie să fie rezolvată la cel mai jos nivel posibil sau de către cea mai descentralizată structură posibil). Regionalizarea reclamă acordarea unor puteri sporite comunităților locale.

În paralel, trebuie desfășurat și procesul de comasare a unor unități administrativ-teritoriale care nu se pot susține singure și care, de-a lungul anilor, au fost create artificial.

Întregul proces ar putea fi formulat astfel: „Regiunea se ocupă de dezvoltare, Primăria se ocupă de cetățean”.

Regionalizarea nu trebuie să introducă un nivel suplimentar de birocrație. Nivelul regional trebuie să preia atribuții ale ministerelor și să permită dialogul direct cu Comitetul Regiunilor la Bruxelles, pentru a îmbunătăți atragerea fondurilor europene.

Alocările bugetare trebuie să asigure, prin distribuire echitabilă, satisfacerea necesităților reale pentru fiecare localitate, indiferent de partidele aflate la guvernare, pentru a garanta respectarea pe termen lung a interesului cetățenilor. Este nevoie, în acest sens, de elaborarea unui algoritm de finanţare minimă pentru dezvoltare, care să nu fie bazat pe criterii politice. O astfel de distribuire bugetară va crea o competiție reală între localități și între regiuni, aducând prosperitate personală.

Schimbarea structurii administrative – inclusiv a relaţiei dintre localitate şi regiune – trebuie corelată cu o reformă electorală care să asigure coerenţa gestiunii teritoriului. Utilizarea unor moduri de vot contradictorii (cum este acum: majoritar într-un tur pentru preşedinţii de consilii județene și pentru primari, majoritar în două tururi pentru președinte, forme de scrutin proporţional pentru consilii locale şi judeţene, ca şi pentru Parlament) creează blocaje și lipsă de responsabilizare a autorităților.

ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ

Partidul Democrat Liberal a greșit când a prelungit obiceiul păcătos, vechi de 23 de ani în România, de a politiza excesiv administrația publică. Orice funcție aflată în aparatul central al administrației sub nivelul de subsecretar de stat trebuie să fie ocupată de funcționari de carieră. Promovarea sau concedierea acestora trebuie să se facă exclusiv pe considerente de ordin profesional. Tocmai pentru că înțelegem această greșeală, nu putem să nu sancționăm USL care face exact același lucru, deși a promis altceva.

Partidul Democrat Liberal se separă de toate metehnele nenorocite ale politicianismului nostru. Locul de unde pornim este chiar acesta: nu vom mai agresa funcția publică cu numiri de clientelă politică.

Administrația trebuie reformată profund. Pe măsură ce statul se retrage de la comanda economiei, e firesc ca aparatul de stat să se subțieze. Partidul Democrat Liberal militează pentru o administrație suplă, prietenoasă, neinvazivă, cu care cetățeanul va putea lucra ușor.

Partidul Democrat Liberal crede în libertatea individului și crede că acesta, mai bine decât oricine, este capabil să-și rezolve problemele. Administrația veghează la corectitudine și legalitate, nu împovărează și nu aduce noi obstacole în calea rezolvării problemelor de zi cu zi din viața oamenilor.

Funcția publică are nevoie de profesionalizare, ca și de integritate. Partidul Democrat Liberal susține activitatea ANI. Întărirea legislației referitoare la integritate va fi mereu apărată de Partidul Democrat Liberal. Administrația poate deveni partenerul cetățeanului în momentul în care acesta va avea încredere în ea. Obiectivul major al statului trebuie să fie captarea și menținerea acestei încrederi.

JUSTIȚIE

Egalitatea în fața Justiției este sfântă. Am demonstrat că Partidul Democrat Liberal nu acceptă derogări de la acest principiu, nici când a fost vorba despre propriii noștri membri.

Partidul Democrat Liberal trebuie să rămână partidul care susține cel mai clar și fără ezitări independența justiției. Vrem eliminarea oricărei posibilități de ingerință a Guvernului, a Parlamentului sau a altor instituții publice în actul de justiție referitor la un dosar care vizează un parlamentar, un ministru sau alt demnitar ales sau numit.

Apreciem că, în acest context, Mecanismul de Cooperare și Verificare s-a derulat în interesul românilor care, ca cetățeni europeni, au dreptul la o justiție demnă de un stat european. Credem că MCV trebuie să continue până la atingerea criteriilor și exigențelor care, în mod natural, vor duce la dispariția sa.

Partidul Democrat Liberal a fost partidul anti-corupție. Credem că Partidul Democrat Liberal trebuie să își mențină această diferență specifică. Orice derapaje în acest sens vor trebui amendate în interiorul Partidului Democrat Liberal cu toleranță zero.

Ne dorim definirea principiului independenței justiției ca dreptul persoanei de a fi judecată de judecători independenți, nu ca un „privilegiu” al judecătorilor.

Cerem participarea cetățenilor la stabilirea răspunderii magistraților.

Dorim eliminarea prevederii referitoare la votul secret în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a se asigura responsabilitatea, transparența și motivarea deciziilor.

Urmărim continuarea modernizării sistemului de justiție: restructurarea instanțelor și parchetelor prin echilibrarea numărului de angajați și a sarcinii de lucru pentru a asigura procese rapide şi decizii de calitate, echilibrarea raporturilor dintre profesiile juridice, regândirea sistemului de recrutare a judecătorilor, înființarea poliției judiciare în subordinea procurorului, unificarea practicii judiciare, investiții în resurse umane și în infrastructură (sedii pentru instanțe și săli de judecată).

O metodă sigură anti-corupție este transparența. Avem în vedere transparența bugetară care include transparența cheltuielilor publice, transparența informațiilor referitoare la cei care lucrează în sistemul public și transparența achizițiilor publice (domeniul cu cel mai mare risc de fraudă și corupție). Susținem de asemenea incriminarea „îmbogățirii ilicite” a angajaților din sistemul public (recomandată de art. 20 din Convenția ONU împotriva corupției) și confiscarea averii nejustificate în cazul oricărei persoane.

Cerem îndepărtarea din magistratură a judecătorilor și procurorilor care nu vor sau nu pot să justifice proveniența bunurilor pe care le dețin sau le folosesc, în cursul unui proces de verificare permanentă și aplicarea periodică a unor teste de integritate pentru cei din serviciul public.

POLITICA EXTERNĂ ȘI DE SECURITATE

Partidul Democrat Liberal este și trebuie să rămână vocea cea mai puternică a pro-europenismului și atlantismului de pe eșicherul nostru politic.

România trebuie să se profileze ca actor regional și european prin Parteneriatul Estic, Strategia UE pentru Regiunea Dunării și coordonarea cu Serviciul European de Acțiune Externă.

Implementarea acordului privind scutul anti-rachetă, în calendarul stabilit, este un element esențial al securității naționale pe termen lung. NATO rămâne cheia de boltă pentru toate democrațiile în secolul XXI.

Partidul Democrat Liberal trebuie să susțină un NATO robust, pro-activ, atent la apărarea valorilor lumii libere.

CONSTITUȚIE

Partidul Democrat Liberal a generat dezbaterea publică pentru modificarea Constituției. Experiența politică și administrativă a României reclamă o Constituție refondatoare pentru țara noastră, cu totul nouă și nu amendarea actualei Constituții. Credem că eșafodajul constituțional trebuie reașezat, având în vedere că România anului 2013 este complet diferită de România anului 1991 și chiar de România anului 2003.

Partidul Democrat Liberal trebuie să militeze ferm pentru respectarea rezultatelor referendumului din 2009: 300 de parlamentari și Parlament monocameral.

Partidul Democrat Liberal trebuie să vegheze ca separația puterilor în stat să fie reală și efectivă – un rol de putere disproporționat al Parlamentului în raport cu Executivul sau cu puterea judecătorească este inacceptabil.

Partidul Democrat Liberal trebuie să ceară stabilirea unor mecanisme reale și eficiente de checks and balances între puterile statului.

Partidul Democrat Liberal trebuie să militeze pentru clarificarea raporturilor dintre președinte și primul ministru în interiorul puterii executive.

Noua Constituție nu trebuie să fie un alt aranjament între persoane, ci garanția dreptei așezări pentru binele comun.

PATRIMONIU, TRADIȚIE ȘI VALORI NAŢIONALE

Patrimoniul cultural este temeiul identității noastre naționale.

O politică în favoarea patrimoniului va promova cultura memoriei și creativitatea diferitelor bresle sau asociații profesionale (arhitecți, pictori, muzeografi, scriitori, etc.).

Conservarea și promovarea patrimoniului – în tot ceea ce înseamnă limbă, memorie istorică, tradiții locale, ziduri și spirit – este o formă de păstrare a identității naționale.

Partidul Democrat Liberal se pronunţă ferm în favoarea unei legi cât mai liberale a mecenatului, care să permită deduceri substanţiale din impozite pentru companiile şi persoanele fizice care finanţează activităţi culturale.

Clasificarea de urgență, exproprierea pentru utilitate publică a monumentelor degradate şi posibilitatea reală de a face uz de dreptul de preempţiune al statului sunt modalităţi majore de a apăra patrimoniul construit. Prerogativele guvernului în materie de expropriere pentru utilitate publică trebuie extinse şi asupra monumentelor de importanţă locală.

Partidul Democrat Liberal are datoria să apere Institutul Cultural Român de politizare, provincialism și, în general, de agresiunea barbară la care este supus.

BISERICĂ

Partidul Democrat Liberal, ca partid de dreapta, se fundamentează pe ideea că libertatea religioasă este una dintre libertățile civile cele mai de preț. Dreptul de a-și exercita liber și nestingherit propriile convingeri religioase este garanţia libertății supreme pe care statul o recunoaște fiecărei persoane. Credința este un act independent și conștient al ființei umane, care nu are nevoie de intervenția statului, pentru că aceasta din urmă îl pervertește.

Separația Bisericii de stat – ne referim la toate Bisericile și cultele din România – nu trebuie să însemne izgonirea credinței din spațiul public.

În primul rând, dacă mai mulți oameni politici ar crede cu adevărat, am vedea mai puțină corupție și mai multă acțiune în folosul oamenilor; binele egoist s-ar plia pe binele comun. În al doilea rând, Biserica, tocmai pentru că este alcătuită din oameni care cred în idealuri ce depășesc propriul interes, poate penetra sectoare ale societății în care statul are dificultăți să pătrundă și să îi ajute pe cei aflați în nevoi.

Într-un stat modern relația corectă dintre stat și Biserică este de conlucrare pentru binele comun al cetățenilor.

ROMÂNII DIN AFARA GRANIȚELOR

Românii din diaspora sunt parte inalienabilă a națiunii române. Fiecare român din afara țării este un ambasador al României.

Milioane de români n-au plecat de bine din această țară. Cei mai mulți au fost împinși la acest gest de incapacitatea clasei politice de a le oferi o perspectivă de trai decent. Unii au plecat din țară în timpul comunismului, alții după 1989, pentru a trăi în democrații consolidate, unde drepturile fiecăruia și dorința firească de împlinire profesională și personală sunt onorate cum se cuvine. Ei trebuie respectați și în Romania.

Vrem ca românii din afara granițelor să fie parte a „diplomației publice” a României. Ei trăiesc zi de zi în alte țări și au un cuvânt ascultat și respectat în promovarea intereselor țării noastre în străinătate. Trebuie să creăm cadrul instituțional care să le permită să facă un lobby eficient pentru țara noastră.

Prin PDL Diaspora trebuie să rămânem conectați la problemele românilor din străinătate, pentru a lucra împreună la rezolvarea lor. Vrem să menținem contactul cu ei, avem nevoie de ei pentru a moderniza țara. Oriunde ar trăi, binele lor este și binele nostru.

Totodată, românii din diaspora trebuie să aibă nu doar dreptul teoretic, ci și posibilitatea concretă de a vota, de a participa la deciziile naționale. Votul prin corespondență vine să repare tocmai această nedreptate, să consolideze sentimentul apartenenței la corpul națiunii noastre a celor trei milioane de români care trăiesc în afara granițelor și să le ofere posibilitatea să participe la viața politică a țării lor. Partidul Democrat Liberal are un electorat stabil și consolidat în afara granițelor. Avem, prin urmare, prima datorie între celelalte partide de a le reprezenta interesele în țară.

PROIECTUL NOSTRU PENTRU PARTIDUL DEMOCRAT LIBERAL

 

IDENTITATE DOCTRINARĂ

Partidul Democrat Liberal a devenit treptat un partid de dreapta în care, însă, subzistă multe practici de stânga.

Partidul suferă în exprimare și decizii pentru că nu are curajul să asume până la capăt valorile de dreapta.

Pe de altă parte, se vede bine că un partid slab din punct de vedere doctrinar are rezultate fluctuante și nu se poate baza pe un electorat stabil. În acest moment, electoratul stabil al Partidului Democrat Liberal se definește ca fiind de centru-dreapta sau dreapta și se suprapune aproape total cu electoratul lui Traian Băsescu, fără a-l depăși. Dacă Partidul Democrat Liberal îi dezamăgește și pe acești alegători prin neclaritate doctrinară, viitorul său e compromis.

Electoratul de dreapta, decepționat și dezangajat, este în căutarea unei soluții credibile. Un Partid Democrat Liberal fără azimut doctrinar și principii de dreapta ferme nu poate fi alternativa la un PNL pierdut ideologic în alianța cu PC și aservit PSD. Partidul Democrat Liberal trebuie să fie clar poziționat în mentalul colectiv ca singurul partid autentic de centru-dreapta.

Avem colegi care disprețuiesc doctrina și se referă la ea în derâdere, invocând un fel de pragmatism electoral al sacoșei. Tratarea superficială a chestiunii identității e o greșeală cu preț electoral mare. Partidele sunt grupări doctrinare coerente sau nu sunt nimic.

În aceste condiții, noi credem că trebuie nu doar să declarăm, ci să și profesăm valorile dreptei. Să nu ne fie teamă să spunem că, în economie, capitalismul este soluția, că proprietatea privată e sacră și trebuie stimulată, că libertatea individului în raport cu statul este esențială, că statul de drept nu este negociabil. Asemenea valori afirmate cu tărie, fără rezerve și fără teamă, arată electoratului convingerile noastre.

În următorul an și jumătate, pentru a rămâne un partid relevant, Partidul Democrat Liberal trebuie să cucerească mințile și inimile românilor care cred în valorile de dreapta. Aceasta este lupta pașnică pe care trebuie să o ducem. Și, dacă nu o ducem doctrinar și prin persoane credibile, devenim irelevanți în orizontul de așteptare al electoratului nostru.

În aceste condiții, credem că partidul trebuie regândit pentru a permite în interiorul său manifestarea politică semnificativă a tuturor celor care împărtășesc convingeri de centru și de dreapta, indiferent de sensibilitatea specifică: liberali clasici, creștin-democrați, conservatori, naționaliști etc.

Trebuie să aducem alături de noi oameni de convingeri, înainte de orice. Nu ne interesează importurile de celebrități mediatice dubioase sau de tenori ai altor partide, cu atât mai puțin continuarea politicii ruinătoare de racolare a unor aleși cu sprijinul altor partide, indiferent de culoarea lor politică.

Traseismul aduce mereu beneficii dubioase și de scurtă durată.

DEMOCRAȚIE INTERNĂ ȘI CARIERĂ POLITICĂ

În acest spirit, Partidul Democrat Liberal trebuie să se deschidă înspre societate, înspre competențe, să atragă membri de valoare, nu traseiști, clienți politici sau politicieni în cautare de impunitate penală.

Promovarea în partid trebuie să se facă pe bază de competenţă, integritate, iniţiativă şi capacitate de comunicare.

Avem nevoie de comisii de etică și cariere care să lucreze permanent.

Democrația internă e garanția unei vieți de partid cinstite, la care fiecare membru să poată participa după capacități și dorința proprie de implicare. Respectarea statutului și libertatea alegerilor interne sunt precondiții esențiale ale unității și vitalității partidului.

La ceasul internetului, Partidul Democrat Liberal trebuie să comunice cu toți membrii săi, să îi implice, să le permită să devină multiplicatori de mesaj în comunitățile din care provin.

Dincolo de des invocata disciplină de partid, avem nevoie de deschidere, comunicare, dezbatere, implicare a tuturor – membri simpli și simpatizanți, aleși și membri ai conducerii.

Partidul Democrat Liberal are în continuare dificultăți să acomodeze în interiorul său opiniile diverse. Membri mai mult sau mai puțin proeminenți ai Partidul Democrat Liberal au fost împinși în afară doar pentru că nu erau în cele mai prietenoase relații cu șefii de la nivel local sau național. Această situație a slăbit partidul.

Managementul politic al Partidul Democrat Liberal trebuie să plece de la un lucru simplu: dacă vrem un partid mare, de peste 30%, atunci vom avea un partid cu personalități diverse. Dacă vrem un partid mic, atunci oamenii sunt mai puțini și mai asemănători, prin urmare mai ușor de condus. Partidul Democrat Liberal a ajuns și trebuie să redevină un partid mare. Managementul partidului trebuie asigurat de o echipă capabilă să gestioneze o organizație mare, modernă, a anului 2013 care privește cu încredere și curaj competițiile politice dure din 2014 și 2016.

În aceste condiții, partidul trebuie reorganizat.

Partidul se va constitui într-o fomulă flexibilă, după modelul partidelor americane sau după modelul Partidului Popular European, ca sinteză a sensibilităților de centru-dreapta.

Rolul organizațiilor și independența lor vor crește, iar în interiorul organizației profilul fiecărui membru va trebui să fie vizibil.

Conducerea centrală a partidului nu va mai patrona dezechilibrat organizațiile. Avem astăzi organizații redută, în care nimeni de la centru nu intră, pentru că sunt conduse cu mână forte, și organizații complet ineficiente, pentru că așteaptă de la București lumina pentru orice fac, și se înscriu cu șefii într-o clientelă politică internă a liderilor de la centru.

Acest dezechilibru s-a văzut dramatic în campaniile electorale.

În interiorul Partidul Democrat Liberal vor funcționa cu adevărat comisiile de specialitate, care vor fi reconstituite.

Ne dorim și un serviciu de resurse umane și carieră politică condus profesionist, care va funcționa independent și care va livra decidenților partidului propuneri de oameni pentru diverse funcții. Organizațiile vor alimenta încontinuu baza de date a serviciului de resurse umane și carieră politică. Cei înregistrați pe diverse domenii de competență vor urma cursuri prin grija Partidul Democrat Liberal și a fundațiilor proprii sau apropiate. Ei vor fi apți să ocupe responsabilități atunci când partidul va avea nevoie.

Fiecare organizaţie a Partidului Democrat Liberal trebuie să identifice competenţe şi să le susţină pentru poziţii şi responsabilităţi adecvate. O persoană nu poate fi pregătită să fie oricând şi consilier local sau judeţean şi primar şi deputat sau senator sau euro-parlamentar şi secretar de stat sau ministru în oricare domeniu şi specializare.

Competenţa individuală şi discernământul colectiv sunt în egală măsură necesare în gestiunea resurselor umane în interiorul Partidul Democrat Liberal. Partidul trebuie să dezvolte o structură centrală cu ramificații în teritoriu care să se ocupe exclusiv de managementul resurselor umane. În managementul resurselor umane ale partidului, criteriile de integritate trebuie să fie la fel de importante precum cele de competență și, în general, trebuie să fie mereu mai exigente decât cele ale celorlalte partide.

Transparenţa trebuie să vizeze atât fondurile de care dispune Partidul Democrat Liberal, cât şi modul în care ele sunt cheltuite. În acest sens, Partidul Democrat Liberal trebuie să fie inițiatorul reformei sistemului de finanțare a activităților politice din România, după model german. Este nevoie, de altminteri, ca finanţarea generală şi cheltuielile să fie decente, inclusiv în timpul campaniilor electorale.

Un rol major în formarea cadrelor, elaborarea doctrinei și relațiile cu partidele partenere din PPE trebuie să revină Institutului de Studii Populare, fundația oficială a Partidul Democrat Liberal, precum și fundațiilor apropiate de Partid, precum Fundația Creștin-Democrată. Acestea trebuie să se bucure de sprijin, inclusiv financiar, din partea Partidului.

DESCHIDEREA PARTIDULUI SPRE SOCIETATE

Deschiderea partidului spre societate a fost un proiect clamat de toate conducerile din urmă și nerealizat. După anii 2008-2009, când persoane din societatea civilă au aderat la Partidul Democrat Liberal, elanul s-a curmat. Partidul Democrat Liberal a devenit mai puțin atractiv pentru că nu a operat cu claritate doctrinară și morală.

Partidul Democrat Liberal trebuie să reia dialogul cu societatea civilă, mai ales cu organizațiile reprezentând profesiunile liberale și întreprinzătorii.

Partidul Democrat Liberal trebuie să aibă o relație corectă cu presa.

În partid se vorbește adesea despre cei trei D: discuție, decizie, disciplină.

Credem că ar mai trebui adăugați patru: deschidere, doctrină, decență și discernământ.

PARTIDUL DEMOCRAT LIBERAL ÎN PARTIDUL POPULAR EUROPEAN

Partidul Democrat Liberal este cel mai important membru din România al celei mai mari familii politice europene. Partidul Democrat Liberal trebuie să-și consolideze această poziție, devenind unificatorul tuturor formațiunilor și curentelor de centru și de dreapta.

Președintele Partidului Democrat Liberal trebuie să fie asociat la deciziile luate în interiorul PPE. Partidul Democrat Liberal trebuie să participe la elaborarea viziunii PPE pentru Europa de mâine.

 


 

OBIECTIVELE PARTIDULUI DEMOCRAT LIBERAL

 

Partidul Democrat Liberal trebuie să asume următoarele obiective:

  1. Construirea unei opoziții curajoase și credibile, nu constructiv-tovărășești la abuzurile și politicile iresponsabile ale USL.
  2. Recuperarea încrederii electoratului de centru și de dreapta.
  3. Coalizarea în jurul Partidul Democrat Liberal a forțelor politice de centru și de dreapta.
  4. Identificarea și obținerea de sprijin cât mai larg a unui candidat pentru alegerile prezidențiale.
  5. Pregătirea unui guvern din umbră credibil și a unui program de guvernare responsabil și sincronizat cu evoluțiile europene.

Precizăm, cu riscul de a deveni antipatici pe moment, că accederea la guvernare nu trebuie să fie un obiectiv major pentru Partidul Democrat Liberal până în 2016.

Dacă i s-ar oferi posibilitatea să revină la putere altfel decât prin alegeri (adică prin negocieri fie cu PNL, fie cu PSD pentru reconfigurarea unei alte majorități decât cea existentă acum) și ar accepta, Partidul Democrat Liberal s-ar expune unui risc major ca la următoarele alegeri să obțină un rezultat care să îl ducă în zona irelevanței.

 

DECLARAŢIE

 

Prin politicile reformatoare asumate şi duse la bun sfârşit în vremuri de criză, Partidul Democrat Liberal a demonstrat că este singura forţă a dreptei româneşti.

În parteneriat cu Președintele României, Partidul Democrat Liberal a început reforma statului român, a echilibrat finanţele publice, a introdus echitatea în sistemul solidarităţii sociale, a reformat învățământul.

Am făcut și greșeli administrative, politice și de comunicare. Am fost uneori toleranți cu clientelismul, am promovat persoane nepotrivite în funcții publice, am acceptat traseismul atunci când, pe termen scurt, ne-a favorizat.

Cu toate greșelile noastre, am luptat consecvent pentru destinul european al României.

În vara anului trecut, am apărat cu succes instituțiile statului de drept și independența Justiției.

Ne revine acum sarcina de a ne reforma profund, pentru a putea face opoziție în mod credibil și curajos.

Avem datoria de a coagula toate energiile creatoare ale acestei ţări într-un amplu proiect naţional și de a recâştiga încrederea românilor, în special a celor liberi şi puternici, astfel încât, prin solidaritate responsabilă faţă de cei nevoiaşi, să reclădim coeziunea naţiunii.

Împreună, vom dovedi că ştim să ne reformăm noi înşine ca partid, că ne asumăm cu aceeaşi demnitate şi responsabilitate imperativul slujirii binelui comun.

Partidul Democrat Liberal a crescut prin spirit federativ şi responsabilitate, nu prin lupta între facţiuni sau persoane.

În acest spirit vin în faţa dumneavoastră pentru a vă cere un mandat în fruntea Partidului.

Cred în valorile noastre populare, cred în ceea ce poate şi trebuie să devină Partidul Democrat Liberal, cred în fiecare dintre noi.

Mai presus de toate cred în viitorul european al României şi al cetăţenilor ei.

 

Monica Macovei

SUSȚINĂTORII MOȚIUNII

Monica Macovei Sector 1
Cristian Preda Sector 4
Teodor Anatol Baconschi Sector 1
Adrian Papahagi Cluj
Sever Voinescu Prahova
Ionut Popescu Sector 1
Alin Seserman Bistrita
Marius Teodor Spanu Iasi
Cristian Roman Sibiu
Mihai Rusu Diaspora
Mihai Politeanu Sector 3
Dorina Telea Teleorman
Ovidiu Vaida Cluj
Eugen-Iustianian Oprisa Iasi
Maria Frasineanu Sector 1
Zinca Ion Lucian Arges
Zaifu Nicoleta Sector 3
Vulea Dorel Sibiu
Vranceanu Ion Bacau
Vonete Alexandru Timis
Vlaciu Antoaneta Constanta
Vieru Teodora Suceava
Vasiliu Eugen Sector 3
Vasile Nicusor Sector 6
Ungureanu Mariana Suceava
Toma Ionela Mihaela Timis
Sarudi Tiberiu Maramures
Schin George-Cristian Galati
Manescu Marius Dan Prahova
Nuta Mihai Olt
Nicut Elena Arges
Mihalache Tatiana Bacau
Leah Petrica Razvan Brasov
Dogaru Mihaela Vrancea
Bourceanu Eugeniu Timis
Barlau Serban Bihor
Almasan Liviu Hunedoara
Vulea Daniela Sibiu
Velciu Petre Arges
Velciu Mariana Arges
Vasiu Gheorghe Sibiu
Vasai Ion Constanta
Vandor Cosmin Sibiu
Ungureanu Viorel Iasi
Ungureanu Laura Suceava
Ungureanu Gica Teleorman
Tulinschi Alexandru Sibiu
Tulin Vasile Sector 1
Tulin Ionut Sector 1
Tudor Razvan Stefan Constanta
Tudor Gheorghe Sector 6
Tudor Alin Iasi
Troanca Ioan Sibiu
Troaca Ghita Timis
Traian Trausan Diaspora
Toma Catalin Iasi
Tila Mihaela Cezarina Slobozia
Teodorescu Mircea Constanta
Teodorescu Daniela Constanta
Teodorescu Cristian Constanta
Teodor Alexandru Toma Teleorman
Tarnovan Florin-Marius Timis
Tanase Paul Sector 6
Suciu Roxana Sibiu
Stoicovici Raluca Sibiu
Stoicovici Gabriel Teleorman
Stoian Sanda Sector 1
Stoian Iuliana Teleorman
Stoi Adrian Diaspora
Stingaciu Florin Sector 1
Stefan Madalina Iasi
Stanef Magdalena Constanta
Stancuta Vicentiu Constanta
Stancu Sotir Sector 1
Stanciuc Ionela Iasi
Stanca Maria Constanta
Stan Delia Maria Sibiu
Stan Dalila Adela Timis
Staicu Ioan Sibiu
Spataru Vasile Iasi
Solomon Ioan Sibiu
Solomon Anita Sibiu
Sirbu Alin Timis
Simon Mariana Timis
Simighian Ana Iasi
Serpu Radu Timis
Serbu Alexandru Sibiu
Selestean Iulia Sibiu
Secara Corneliu Bacau
Sclistean Alina Sibiu
Schuller Hauspeter Diaspora
Schafer Silvia Diaspora
Scarlat Ana Maria Sibiu
Savin Gheorghe Diaspora
Savin Ana Diaspora
Sandor Mihaela Timis
Samoila Alexandru Timis
Sala Christiana Timis
Rusu Silvia Diaspora
Rusu Liliana Constanta
Rotaru Lenuta Iasi
Rotaru Constantin Iasi
Rotaru Angela Iasi
Rotaru Alexandra Ioana Iasi
Rotariu Dragos Iasi
Rosu Dinu Bacau
Romila Iulia Iasi
Romaniuc Liliana Iasi
Roman Ion Sibiu
Roman Gheorghe Sibiu
Roman Florin Sibiu
Rauf  Eduard Sibiu
Ratiu Cristian Diaspora
Raican Stefania Arges
Puscas Marilena Olimpia Sector 3
Puianu Lucian Timis
Preda Paul Sibiu
Preda Maria Sibiu
Postolachi Adnana Corina Iasi
Poromanski Elena Sector 6
Porojnic Costica Bacau
Popovici Cristian Sector 6
Popescu Viorel Constanta
Popescu Stelian Sibiu
Popescu Emilia Constanta
Popescu Alina Sector 6
Popa Gheorghe Diaspora
Popa Adela Georgiana Sibiu
Pop Raluca Sector 6
Pop Dumitru Robert Iasi
Pop Cornel Sector 6
Podariu Florina Cristina Timis
Plesa Daniela Sibiu
Plesa Calin Sibiu
Pilanoiu Bogdan Ionut Timis
Pavel Victoria Sector 6
Pastea Viorel Sibiu
Pascotescu Tatiana Timis
Pan Lucia Sector 6
Paduraru Anca-Elena Sector 1
Pacuraru Puiu Diaspora
Olaru Mihaela Oana Timis
Olaru Cornelia Timis
Oana Lucaciu Timis
Noghi Catalin Bacau
Nitoi Catalin Timis
Nistor Ionela Teleorman
Nicut Gheorghe Arges
Nicolae Costin Sibiu
Nicoara Catalin Iasi
Nepotean Laurentiu Sector 6
Negrescu Radu-Florin Iasi
Negoi Maria Sector 6
Necsutu Raducan Sector 6
Neagoe Bogdan Timis
Nastase Elena Sector 6
Nastase Dumitru Sector 6
Nan Iancu Sibiu
Morosanu Elena Sector 6
Mocanu Marius Valentin Sector 1
Mitreanga Cristian Constanta
Mircea Mihai Sibiu
Mihalache Neculai Bacau
Migiu Adrian Timis
Mesaros Marian Timis
Maxim Alexandru Bacau
Mateescu Marin Mureseanu Teleorman
Marusca Sergiu Timis
Maria Trausan Diaspora
Mardirosian Nicoleta Constanta
Manzatu Gheorghe Arges
Manica Gheorghe Sibiu
Magda Dorin Sibiu
Macovei Vasile Sibiu
Ludosan Ioan Sibiu
Luca Diana Timis
Leonte Constantin Iasi
Lazar Maria Anca Sibiu
Lazar Cristian Sibiu
Laurentiu Ciocnita Timis
Lapedatu Beatrice Sibiu
Lacatusu Roxana Timis
Lacatus Diana Timis
Lacatus Cosmin Timis
Kore Manex Sibiu
Konya Andreea Timis
Juravle Stefan Iasi
Isvoranu Florea Sector 6
Istac Andrei Timis
Ispasoiu Pompiliu Maramures
Iovan Mihai Timis
Ion Nicolae Timis
Ignatz Stela Diaspora
Ichim Florentina Sector 6
Iancu Aurora Timis
Iacob Lucica Sector 6
Iacob Ionut Emilian Timis
Hristea Mihai Arges
Herta Gabriel-Vasile Maramures
Heigher Maria Iasi
Gutu Alexandra Timis
Grigore Gabriel Iasi
Gogleaza Iordan Diaspora
Gogleaza Dana Rodica Diaspora
Godinca Nicolae Teleorman
Gligor Ioan Sibiu
Giurgiuveanu Vasile Iasi
Giuclea Bogdan Constanta
Girniceanu Lucian Timis
Girmencea Oana Timis
Ghinea Rodica Sector 6
Georgescu Adrian Claudiu Constanta
Gatlan Adriana Teleorman
Gamen Veronica Bacau
Gagiu Maria Sector 1
Gabor Georgica Bacau
Furdui Ioan Sibiu
Fotea George Iasi
Florescu Elena Anca Iasi
Filip Raluca Sibiu
Fierascu Daniel Teleorman
Fazamaj Ovidiu Sibiu
Ecobescu Andreea Timis
Duse Sandu Sibiu
Dumitru Lungu Constanta
Dumitru Florin Sector 6
Dumitriu Nicolae Sector 1
Dumitriu Nicolae Sector 1
Dumitriu Carmen Sector 1
Dumitriu Carmen Sector 1
Dulgheru Florin Liviu Iasi
Duculescu Marian Viorel Timis
Drob Maria Mihaela Iasi
Dragos Flavius Razvan Timis
Dragoi Cosmin Stefan Teleorman
Draghita Vasilica Constanta
Donisa Cristina Iasi
Dogaru Grigoras Vrancea
Dinu Alexandrina Teleorman
Dimofte Andreea Bacau
David Petruta Sector 6
Daniliuc Carmen Nicoleta Iasi
Dandarila Eugenia Sector 6
Dandarila Adrian Sector 6
Damian Serafima Sector 1
Curtnazar Naren Constanta
Cune Corina Ioana Brasov
Crisan Andreea Timis
Cozma Simona Iasi
Covaci Vasile Diaspora
Covaci Maria Diaspora
Cotetiu Raul Timis
Cotetiu Andrei Timis
Costiniuc George Catalin Sector 3
Coserea Viorel Sibiu
Corneala Marius Sibiu
Constantin Emanuela Constanta
Constantin Andreea Constanta
Coman Sorin Timis
Cojocaru Maria Bacau
Cojocaru Horatiu Sibiu
Codleanu Victor Sibiu
Cocoroiu Radu Timis
Clopotaru Lacramioara Neamt
Ciurea Sinziana Iasi
Ciurea Casian Diaspora
Ciuparu Dragos Mihael Prahova
Ciucure Livia Maramures
Cirjaliu Sultanica Mariana Sector 3
Cires Teodora Sector 6
Circu Ioan Florin Timis
Ciprian Ungureanu Suceava
Ciorascu Bogdan Sector 1
Ciocoiu Edurd Cosmin Constanta
Cicu Alin Razvan Timis
Chirtan Alexandru Timis
Chirila Ioan Iasi
Cherciu Dan Adrian Dolj
Cernestan Felician Maramures
Celmare Simona Sibiu
Catrina Gheorghe Diaspora
Catrina Ana Maria Diaspora
Catalina Popescu Diaspora
Cata Robert Constanta
Cantea Liviuta Iasi
Campean Doinita Sibiu
Calu Laurentiu Timis
Calmus Raduta Niculina Sector 6
Calescu Mihaela Maria Timis
Cacip Valeria Sector 1
Buzurin Ana Maria Sector 6
Burciu Daniela Iasi
Bulacu Corina Sector 6
Budac Liviu Sibiu
Buda Lavinia Constanta
Bucur Pompilia Sibiu
Brsanovic Silvia Diaspora
Bront Alexandru Timis
Bratu Ioana Vrancea
Bostiog Ion Bacau
Bosca Aurel Sibiu
Boiesan Elena Sibiu
Bogdanescu Mirela Timis
Boboiceanu Nicolae Sector 1
Blajut Ana Maria Iasi
Blagaila Andrei Lazar Timis
Bicleanu Viorica Iasi
Berechet Sanda Teleorman
Berechet Constantin Teleorman
Benea Eugen Iasi
Bendeleu Gheorghe Bacau
Belin Daniel Timis
Bejan Laurentiu Iasi
Batalu Vica Teleorman
Barsan Ioan Sector 1
Barsan Andreea Timis
Barlau Rodica Bihor
Barbu Loredana Mihaela Sector 3
Banicioiu Filofteia Arges
Banicioiu Eugenia Arges
Baluta Vlad Arges
Baluta Mihai Constanta
Baluta Maria Arges
Baluta Gheorghe Arges
Baluta Adriana Arges
Balinisteanu Constantin Iasi
Balan Gheorghe Bacau
Badoi Elena Sector 6
Badescu Petru Timis
Antal Corneliu Iasi
Andrei Zortla Timis
Andrei Romulus Timis
Andrei Remus Timis
Andrei Andreea Roxana Timis
Agape Ionel Iasi
Agafitei Petru Iasi
Adam Maria Bacau
Adam Lavinia Timis
Achim Ruhan Constanta
Achim Cristina Constanta
Acalfoae Claudia Iasi
Abdula Hemedin Constanta
Abdula Doina Geta Constanta
Abdula Claudia-Denis Constanta
Abdula Andree Ailin Constanta
Abagiu Vasile Sector 6
Ciupala Tiberiu Diaspora
Gitlan Mihaela Luisa Diaspora
Olari Marius Remus Diaspora
Stoica Alina Florentina Diaspora
Vartolomei Richard Diaspora
Prodan Marius Diaspora
Anghel Traian Diaspora
Balaceanu Madalin Diaspora
Tone Angela Magdalena Diaspora
Caluianu Florin Diaspora
Nenciu Gabriela Cristina Diaspora
Pop Gheorghe Dumitru Diaspora
Tarziu Horatiu Diaspora
Birsan Delia Marieta Bistrita
Rachisan Simion Cluj
Ariesean Laura Bistrita
Petrina Marioara Bistrita
Besut Aurel Bistrita
Patiu Iuliana Bistrita
Medesan Stefan Bistrita
Bulz Adriana Bistrita
Badiu Dorin Bistrita
Prisacaru Doina Bistrita
Pacurariu Elena Bistrita
Morar Camelia Bistrita
Alexa Crina Bistrita
Ilies Narcisa Bistrita
Mutu Sclivan Bistrita
Mutu Cristina Bistrita
Timis Ioan Bistrita
Sigheartau Robert Bistrita
Constantinescu Ciprian Bistrita
Anisie Adrian Bistrita
Lazar Dan Claudiu Bistrita
Nagy Alexander Diaspora
Nagy Anna Nora Diaspora
Stroe Dorina Constanta
Popescu Ion Constanta
Bodeanu Constantin Constanta
Faroga Emil Constanta
Jianu Rodica Constanta
Jianu Costin Constanta
Jianu Ana Maria Constanta
Donciu Mariana Constanta
Albu Costin Constanta
Cocirta Maria Constanta
Stroe Mariana Constanta
Abdulgemil Gezolu Constanta
Ghezolu Afize Constanta
Ghezolu Geylan Constanta
Ghezolu Geait Constanta
Ghezolu Geinun Constanta
Ghezolu Lavinia Constanta
Omar Suner Constanta

 

 

 

Subscribe To Our Newsletter

Verified by MonsterInsights