Investigatii 

Scurtă lecție de limba română pentru naivi: promisiune = minciună

În vocabularul meu de sinonime am introdus un nou termen pentru cuvântul promisiune: minciună. Și nici măcar nu e vorba despre o sinonimie parțială. Cele două cuvinte sunt aflate într-o relație de sinonimie totală.

Acest simplu fapt de limbă e verificat și reverificat, teoretic și practic. Cele două cuvinte, puse în context, în situații de viață, se pot substitui perfect de fiecare dată!

Termenul minciună, ca sinonim pentru promisiune, e folosit și ca un eufemism, dacă stau bine să mă gândesc. În loc să te mintă cineva în față, îți spune: ,,Promit!” E un cuvânt care înlocuiește de obicei pe moment un refuz nejustificat sau o amânare neplacută, de natură a îi asigura totuși celui care promite, tragerea foloaselor de pe urma faptelor pe care refuză să le îndeplinească sau pe care le amână pe durată nedeterminată, spre infinit.

Așa că, de fiecare dată când vreun nesimțit/ nesimțită vă promite câte ceva, răspundeți-i simplu: ,,Promite-i la mă-ta!”, desigur, cu cratimă. ,,Mă-ta” nu e o expresie licențioasă, din contra, ea însemnând ,,mama ta”.

Articol scris de Florin Moldovan

Related posts

Vocea Clujului vă oferă în integralitate spre lectură moțiunea “Reformiștii” cu care Monica Macovei candidează la președinția PDL

Mihai Politeanu, consilierul Monicăi Macovei, ne-a transmis astăzi redacției Vocea Clujului moțiunea “Reformiștii” cu care Monica Macovei candidează la președinția PDL....

Închide