Știri 

Isteria generală referitoare la fraudarea prin plagiat a lucrărilor de licență ia amploare în România

Recent, Centrul de Investigatii Media a descoperit mai multe cazuri, eu as spune de “posibil plagiat” in mediul academic universitar. De aceasta data, este vorba de zeci de lucrari de diploma ale absolventilor Facultatii de Medicina Dentara din cadrul Universitatii “Carol Davila” din Bucuresti, avand ca profesor coordonator pe actualul decan al facultatii, profesorul Alexandru Bucur. Profesorul Bucur detine si functia de  vicepresedinte la Comisia de Medicina Dentara din Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. Explicatia domnului professor este simpla, dar si pertinent in acelasi timp, pentru ca la momentul realizarii lucrarilor respective nu exista o legislatie in domeniul plagiatului.

Fara a lua apararea nejustificat celor de la IMF Bucuresti, consider ca fiind vorba de lucrari de nivel licenta, si mai ales de faptul ca doar cativa profesori pot face parte din comisiile respective, fiind si indrumatori, unele teme in genere se mai pot si repeta.

Cum este vorba de nivelul certificarii unor abilitati si competente dobandite de student in facultate, studentul nu poate veni cu noutati notabile in domeniu, nefiind vorba de stagii de cercetare pentru obtinerea unor inalte titluri academice.

In ultimii ani in Romania a aparut si legislatia in domeniu, referitor la plagiat. In plus daca bibliografia este postata corect conform cerintelor, nu se poate vorbi de lucrari TOTAL identice, poate doar asemanatoare. Trebuie retinut si faptul ca absoventul declara pe propria raspundere cf. art.292. din Codul Penal, ca va suporta rigorile legii privind falsul in declaratii. Problema este alta, referitor la notare, daca aceasta a fost facuta cu nota maxima, iar lucrarea nu este originala, cu elemente de noutate si aplicabilitate. In plus, daca lucrarea nu a fost prezentata la o alta institutie de invatamant superior, din tara si/sau strainatate, iar daca sursele sunt precizate corect cu respectarea regulilor de evitare a plagiatului, adica postari intre ghilimele, si reformulare cu cuvinte proprii a traducerilor folosite si cu referinte precise cu trimitere la textul original, nu se poate vorbi de plagiat!

Inca odata, lucrari asemanatoare, da sunt de acord, si va pot exemple destule din domeniul stiintelor exacte si al stiintelor ingineresti. Notarea insa trebuie facuta corect, tinand cont de elementele de noutate din lucrare, si mai ales daca exista si domenii in care se poate aplica. In plus nu toti trebuie sa obtina nota maxima.

Problema este mai grava referitor la titlurile academice de doctorat, obtinute de unii in ultimii ani, si aici legislatia este inca destul de permisiva, mai ales ca ministerul nu tine cont de precizarile comisiilor de etica din universitatile care au constatat lucrari plagiate grosolane. In plus, multe universitati si-au pus la punct de ceva timp softuri anti-plagiat, un lucru foarte bun, mai ales si pentru cei care conduc colective de cercetare implicate in granturi cu finatare si externa.

Mai apare o problema: ce dorim sa evaluam?!…competentele profesionale, si/sau abilitatile intelectuale? La cati studenti exista la aceasta ora, la nivel de licenta, master, phd… ar trebui sa fim in top 100 daca lucrarile ar fi originale, si cu grad ridicat de noutate si aplicabilitate. Achizitionarea softurilor anti-plagiat, care pot depista lucrarile copiate daca proportia de copy&paste este mai mare de 15%, este un lucru benefic pentru recredibilizarea invatamantului superior, iar in timp va limita extinderea acestui fenomen periculos.

Fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, a incercat sa elimine aceasta problema din sistemul de invatamant superior, insa se pare ca nu i-a reusit. Retin din declaratiile fostului ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, care sustine ca invatamantul superior a fost mafiotizat prin ordonanta de urgenta initiata de fostul ministru Ecaterina Andronescu si adoptata de guvern in decembrie anul trecut. Daniel Funeriu a declarat pentru mass-media ca aceleasi amendamente „de sorgine mafiota” cuprinse in ordonanta i-au fost pretinse, inainte de adoptarea Legii Educatiei, de reprezentantii „fabricilor de diplome” din invatamantul privat si de stat, in schimbul unanimitatii in Senat.

In acest moment, exista totusi Consiliul de etica academica, si legislatie clara in domeniul plagiatelor. Oricum cine se respecta si a invatat in facultate nu apeleaza la astfel de metode.

Ca si semnal de alarma, remarc si  faptul ca in ultimii ani un numar semnificativ de studenti nu sunt in stare singuri sa conceapa o lucrare de diploma, si apeleaza la prestatorii in domeniu, fosti absolventi si/sau persoane care se ocupa cu astfel de practici. Contra unor sume de bani deloc neglijabile, acestia preiau gata facute lucrarile respective, mentionez si faptul ca unele dintre acestea sunt foarte bune.

In plus Internetul abunda de oferte de acest tip, incepand de la lucrari de licenta, disertatie, si chiar teze de doctorat! In functie de buzunarul fiecaruia, unii preiau lucrari mai vechi, pe care le modifica si adapteaza cat de cat, cu noutati in domeniu, precizand corect bibliografia utilizata…din nou nu stiu daca putem vorbi de plagiat.

Poate ministerul ar trebui sa emita prin ordin de ministru, ca toate universitatile sa-si achizitioneze softuri anti-plagiat, pentru a minimaliza asemenea practici, care nu conduc decat la discreditarea resursei umane din sistemul de invatamant.  Exista deja si riscuri referitor la aparitia pe piata a celor care executa la comanda astfel de lucrari, la preturi piperate, insa garanteaza ca lucrarile nu sunt plagiate.

ATENTIE! Legislatia este foarte clara acum in acest domeniu: studentul care este depistat cu o astfel de lucrare plagiata, pierde dreptul de a sustine lucrarea de licenta pentru 3 ani!

Related posts

Fata zilei – Roxana Pop

Mi-e dor de tine Şi nu-mi ajung celelalte Uite că un surogat Pentru puritate Nu s-a găsit. Mi-e dor de...

Închide