Iată că a trecut şi controversata Zi a Îndrăgostiţilor. Deşi este o sărbătoare importată din Occident, Valentine’s Day este sărbătorită în fiecare an de mii de români. Pe 14 februarie totul este roz (atât la propriu, cât şi la figurat), iar fiecare îndrăgostit visează să-i cumpere persoanei iubite cel mai minunat cadou. Unii spun că ziua de Sf. Valentin a fost preluată ca o activitate superficială, pur comercială. Dacă analizăm bine situaţia chiar aşa e, se fac bani serioşi din asemenea activităţi.
Este trist totuşi că tot mai mulţi români uită de propria lor sărbătoare a iubirii. Dragobetele se sărbătoreşte la români în data de 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit şi în cuvântul românesc dragoste.
În urmă cu mai mulţi ani, în această zi, fetele şi băieţii se îmbrăcau în haine de sărbătoare şi, dacă timpul era frumos, porneau în grupuri prin lunci şi păduri, cântând şi căutând primele flori de primăvară. Fetele strângeau în această zi ghiocei, viorele şi tămâioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le păstra până la Sânziene, când le aruncau în apele curgătoare. Dacă, întâmplător, se nimerea să găsească şi fragi înfloriţi, florile acestora erau adunate în buchete şi se puneau ulterior în apa în care fetele-şi spălau părul, rostind cuvintele: „Floride fragă/ Din luna lui Faur/ La toată lumea să fiu dragă/ Urăciunile să le desparţi”.
Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar în jurul lor stăteau şi vorbeau fetele şi băieţii. La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior şi o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. De aici provine expresia “Dragobetele sărută fetele!”. Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru a-şi afişa dragostea în faţa comunităţii.
Din păcate însă, populaţia s-a emancipat, iar aceste frumoase tradiţii au fost uitate. Acum tinerii preferă să se amăgească cu inimioare şi ursuleţi de pluş, arătându-şi iubirea doar o dată pe an, cu ocazia unei false sărbători.
More Stories
I-a reținut 24 de ore !
Tancuri Abrams în Ținutul Secuiesc ! Începe !
Andrei Pennazio, explozie de culoare, luni 25 septembrie, ora 17, la Turnul Croitorilor