Inteligenta biologica este doar o faza trecatoare, in evolutia universului – asistam la o inflexiune in cazul evolutiei speciei umane?

In noua sa carte „Tacere stranie”,  fizicianul Paul Davies, de la Arizona State University, postuleaza un fapt cunoscut printre specialistii in domeniu, si anume masinile si inteligenta artificiala, vor reusi sa exploreze Universul.

Inteligenta bionica este doar un fenomen trecator, „o faza trecatoare” in evolutia universului, scrie in cartea sa Davies Paul.

In opinia sa, daca omenirea va intalni vreodata inteligenta extraterestra, cel mai probabil aceasta ar fi de natura post-biologica.  Adept al explorarii robotice  este si Wolfgang Fink, fizician si cercetator la Caltech, California Institute of Tehnology, care considera ca pana in 2020 vor mai fi lansati roboti inteligenti care sa exploreze universul.

Interesante sunt precizarile lui Roger Launius, curator principal la Smithsonian National Air and Space Museum, ca in scurt timp vom asista la o modificare biologica umana care va pregati omenirea pentru a coloniza spatiul cosmic.

Experimentele recente pe diferite tipuri de bacterii, efectuate la bordul Statiei Spatiale Internationale – ISS, par sa confirme acest lucru.

Un lucru este cert, omenirea, in dorinta de cunoastere, nu este inca suficient pregatita pentru a lansa momentan misiuni spatiale, cu echipaj uman, pe perioade mai lungi pentru a explora spatiul cosmic.

Fizicianul britanic Stephen Hawking este si mai optimist si considera ca ,,viitorul pe termen lung al rasei umane trebuie sa fie in spatiu”. Si totusi, Launius crede ca homo sapiens ar deveni un fel de cyborgi in cazul colonizarii statiului extra-atmosferic.

Posibilitatea de a utiliza cyborgi pentru calatoria in spatiu a fost subiect de discutie inca din  1960, odata cu studiul lui Manfred Clyners si Nathan Kline intitulat „Cyborgs and Space”, care a generat dezbateri aprinse, la aceea vreme. Aceasta abordare insa ar putea ridica profunde probleme de etica, morala si chiar religioase. La ora actuala, NASA nu se concentreaza pe programe de cercetare referitor la imbunatatirea sistemelor biologice umane pentru explorarea spatiului cosmic. Exista totusi un program american, Human, care este axat pe studiul sistemelor biologice si comportarea acestora in spatiul extra-atmosferic, urmarindu-se riscurile de oboseala, alimentatia, si influenta radiatiilor asupra organismelor.

Putem astfel considera ca specia umana se afla in acest moment intr-un punct de inflexiune, privitor la evolutie?

Despre Autor