Situația clasei pregătitoare, rezolvată.

5048186-mediafax-foto-catalin-abagiuMinisterul Educației Naționale și partenerii sociali, sindicate și asociațiile de părinți,  au semnat, ieri 30 ianuarie 2013, un Acord privind organizarea și desfășurarea clasei pregătitoare. Conform documentului este clarificată statutul, funcționarea și organizarea clasei pregătitoare.

Astfel, clasa pregătitoare este menținută ca parte a învățământului primar obligatoriu, începând cu vârsta de 6 ani, iar organizarea ei va fi realizată într-un mod mult mai flexibil. Clasa pregătitoare poate fi fie la școală fie la grădiniță, dar va avea același curriculum, personalul didactic fiind calificat pentru învățământul primar.

Conform declarațiilor ministrului Educației, Remus Pricopie, pentru organizarea clasei pregătitoare în bune condiții, se vor continua investițiile, atât în mobilier cât și în material didactice, până la 1 septmebrie 2013.

Inspectoratele școlare județene vor implica autoritățile locale pentru gasirea spațiilor optime desfășurării clasei pregătitoare. Ministerul Educației Naționale va definitiva și aproba  metodologia de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, până la  31 martie anul curent.

Referitor la opțiunile părinților, de a opta pentru grădiniță sau școala, ministrul Educației garantează acest lucru prin Acordul semnat. Optarea pentru o alta unitate școlară de către părinte, va fi aprobată în funcție de locurile disponibile și pe baza unor criterii de departajare.

Înscrierea în clasa pregătitoare se va face în aprilie, după vârsta copiilor, astfel:

– înscrierea copiilor cu vârste sub 6 ani nu este obligatorie, ea se poate face  doar în urma unei evaluări specifice

– în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 7 ani, înscrierea acestora este obligatorie

În declarațiile fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu, reținem faptul ca ,,nu s-a schimbat nimic față de anul trecut, și este foarte bine acest lucru, rezultatul fiind mult peste așteptări”. Copiii care, la 31 august 2013, vor avea vârsta de 7 ani împliniți, vor fi înscriși obligatoriu în clasa I, chiar dacă nu au parcurs clasa pregătitoare, ministerul  Educației va emite un ordin în acest sens până în aprilie anul curent.

Premierul Victor Ponta a declarat ieri, că un părinte trebuie să aleagă dacă îşi va înscrie copilul în clasa pregătitoare în sistem de grădiniţă sau de şcoală.

El l-a felicitat pe ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, pentru că a rezolvat ,,problema cu educatoarele şi învăţătoarele”, discutând raţional cu sindicatele.

Conform declarațiilor de ieri ale ministrului Pricopie, cadrele didactice pentru învăţământ primar, care vor preda la clasa pregătitoare, vor trebui să urmeze un curs de formare. Anul trecut un număr de peste 9.000 de cadre didatice în învăţământul primar au urmat un astfel de curs.  În același timp, ministerul Educației estimează că numărul de copii care vor intra în anul școlar 2013-2014 în clasa pregătitoare, ar putea fi superior cifrei de 129.000, existente anul trecut.

Articol scris de Gabriel Nicolae Teodorescu

Despre Autor