Salina Turda – o minune sau o mizerie?

P1010012Dacă n-aveți ce face în weekend și, de ce nu, chiar în timpul săptămânii, o posibilitate de a pierde timpul mai cu spor e, în județul Cluj, Salina Turda. Renovată, restaurată și reabilitată cu mare tam-tam și laudă de sine ce nu miroase-a bine (nici măcar la propriu, după cum o să citiți în cuprinsul articolului), Salina Turda e un obiectiv turistic și un fel de paliativ medicinistic, ce se spune că te vindecă de toate bolile de plămâni, prin simpla tragere pe nas a aerului salinizat și a miasmelor din fosta mină.

P1010033Poți pătrunde în caverna de sare prin două intrări-tuneluri, intrarea de pe strada Aleea Durgăului și intrarea veche de pe Strada Salinelor, prima fiind mai scurtă și oarecum mai elegantă, mai amenajată recent, iar cea de-a doua, un tunel îngust și rece, lung de apuci să te plictisești de vreo 3 ori până ajungi în grota propriu-zisă, și-apuci și să regreți că ai venit de vreo 7 ori… Așadar, vă recomand intrarea de pe Aleea Durgăului, caz în care, după o scurtă coborâre abruptă, ajungi la un lift pe care-l aștepți să vină până te-apucă bătrânețile. Dacă ești mai nerăbdător din fire și consideri că mai ai totuși și alte lucruri mai bune de făcut în viața asta lungă-scurtă, decât să aștepți 10 ore un lift într-o salină, dacă ești așadar mai impacient, poți coborî pe niște scări-scărițe din lemn, strâmte și-alunecoase, mai demult pline de excremente, mai nou cu mai puține sau chiar deloc, dacă ai noroc. Oricum, periculoase și cu efort important cardio-vascular coborâte, așa că nu te încumeta, dacă ești mai slab de înger și de inimă.

P1010129Odată coborât în hău, poți admira de-aproape minunăția. O roată cât casa de mare, învârtindu-se alene, te așteaptă să te dai într-însa. Mese de biliard, teren de minigolf, de bowling, recuzită din plastic pentru joaca copiilor, similară cu cea pe care-o găsiți pretutindeni prin parcuri și prin care se p*șă roackerii. Un mândru amfiteatru – gol!!! – mereu gol și fără de activitate, te duce cu gândul la ,,câte s-ar putea face aici”: teatru, proiecție de film, concerte, conferințe etc. Doar că nimic nu se face. Niciodată. E-un amfiteatru mereu trist și gol.

P1010052Dacă mai cobori un nivel, iar scări, iar lift… dai de-un lac în puț. Chiar din lac în puț, fiindcă aici te poți da cu barca, dar în final constați că de fapt te dai în bărci. Bărcile sunt parcă înadins făcute (achiziționate) ca să nu le poți vâsli omenește, trebuind a-ți învârtoșa picioarele și mâinile și trunchiul și-a te căzni nevoie-mare până să-nconjuri debarcaderul (vorba-vine) din mijlocul apei, de vreo 2-3 ori, timp de 20 de lungi minute, cât timp ai închiriat pseudo-barca.

Pe anumite porțiuni din apă miroase – duhnește – a rahat și bănuiesc că mirosul, miasma aceea de rahat se datorează unei proaste ventilații, fiindcă, nu pot să-mi bănuiesc semenii că ar fi într-atât de melteni încât să-și lase rahatul în apa din salină, precum peștii icrele. După experiența de-a te da cu bărcuța pe lăcuț, cu plămânii plini de aer salin și miresmele – miasmele – lacului, nu ai altceva de făcut decât să te urci iar în grota cea mare, cu liftul, dacă ai timp de așteptat, cu piciorul, dacă ai condiție fizică, iar, din caverna principală, cu liftul sau cu scara până la ieșire. Recomand la urcare, totuși, liftul, fiindcă eu am mers pe scări și mi s-a făcut un rău de la stomac de-atâta aer sănătos și parfumat, încât am regretat urcarea bipedă. La ieșirea din salină, veți fi fericiți să luați o gură de aer obișnuit, nesănătos și poluat, dar inodor, incolor și insipid, promițându-vă vouă înșivă că nu veți mai da pe-aici curând. Așa, o dată pe an, e arhisuficient… dar nici atât!

P1010082P.S. Prezentul text e redactarea unor percepții personale și subiective, e o prezentare strict din punctul meu cinic de vedere a Salinei Turda, articolul nedorindu-se a fi o reclamă sau o anti-reclamă a fostei mine de sare. Din partea mea, puteți să nu fiți de acord cu scabroșeniile expuse mai sus, n-are decât să vi se pară că lacul miroase a trandafiri și-a panseluțe, n-aveți decât să mergeți zilnic, asta pe mine nu mă privește. Și dacă vi se pare Salina altfel decât am perceput-o eu, n-aveți decât să ne scrieți experiențele voastre saline pozitive, pe adresa redacției, și vi le publicăm. 

P1010045

 

Articol scris de Florin Moldovan

Despre Autor