septembrie 22, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

Jurnalistul Ion Novăcescu lansează ,,Linșajul mediatic în politica românească”

402521_250433775030156_351150762_nDupă Ion I.C. Bratianu. Conceptie si management politic, reputatul jurnalist și doctor în istorie, Ion Novăcescu, își anunță cititorii pe blogul său despre lansarea celei de-a doua cărți, carte legată și de această dată de figura lui Ion I.C. Brătianu: ,,Linşajul mediatic în politica românească. Adevărul versus Brătianu.”

Redăm integral textul scris de către domnul Ion Novăcescu fiindcă, cine își poate descrie mai concludent opera, decât însuși autorul?

Primul linșaj mediatic din istoria Romaniei

In fotografia atasata puteti vedea Coperta 1 de la noua mea carte care va apare la Editura Adevarul din Bucuresti: Linşajul mediatic în politica românească. Adevărul versus Brătianu. Cartea are un continut original si unic in istoriografia romaneasca (vezi cuprinsul, mai jos). In cuprinsul celor 400 de pagini + 52 de imagini inedite este concentrata istoria reala a primului linsaj mediatic din politica romaneasca bazata pe sufragiul universal. Acesta este linsajul politic primordial; cel care a fost modelul pentru celelalte care au urmat si se practica si astazi. A fost executat de catre Const. Mille, directorul si patronul Trustului Adevărul-Dimineaţa şi, în acelaşi timp,  cel mai important jurnalist si fondator al presei romane moderne – contra celui mai puternic om politic si de stat al vremii,  Ion I.C. Bratianu – premier la acea vreme şi unul din părinţii fondatori ai Romaniei Mari. 

Linsajul mediatic antibrătienist al ziarului Adevărul – executat de maeştrii presei: Const. Mille, Constantin Bacalbaşa, G.G. Costa-Foru, Emil. D. Fagure, a fost de o agresivitate si creativitate editoriala nemaintalnite pina atunci si a durat 333 de zile, timp in care, zi de zi,  Bratianu si familia sa au fost supusi unor atacuri si invective de care politicienii actuali n-au beneficiat niciodata din partea presei. Uimitor este insa faptul cum un ziar care iesea in doar 60.000 de copii – Adevarul lui Mille – a reusit sa amplifice resentimentul opiniei publice si sa determine nu numai caderea lui Bratianu din fruntea guvernului (septembrie 1919), ci, mult mai important, pierderea primelor alegeri organizate in Romania pe baza votului universal. Sufragiu pe care guvernul Bratianu il introdusese, laolalta cu reforma agrara, ziua de munca de opt ore, repausul duminical etc. Adica, reforme benefice, nu jafuri si incompetenta politicianista, ca astazi. Din vremea acestui linsaj mediatic in cultura comuna a ramas expresia: „nimeni nu poate castiga in Romania un razboi cu presa” dar şi eticheta denigratoare a „şobolanilor”, pentru a-i definii pe politicieni. Cartea va fi lansata cel tarziu la Targul Gaudeamus. Vă recomand o lectura incitanta si captivanta, si ca urmare a unei tehnici noi pe care am brevetat-o si pe care editura a acceptat-o: de a imbina imaginea si cuvantul intr-o pagina pentru expresivitate (o sa vedeti). La fel cum a făcut şi Mille printr-una dintre invenţiile de comunicare publică cu care l-a prăvălit pe Brătianu din înălţimile puterii, deşi acesta avea arme incomparabil mai puternice: administraţia, puterea poliţienească, cenzura – cu ajutorul căreia ziarul era cenzurat brutal – şi legea stării de asediu, în baza căreia ziarul era suspendat sau confiscat. Astăzi, ziariştii nu au parte de asemenea piedici şi provocări şi, cu toate aceastea, care sunt isprăvile lor? Se pot ei compara cu meştrii fondatori ai presei române moderne? Judecaţi-ne voi!

                                                      CUPRINS

 Introducere

Cap. I: Linşajul mediatic. Definiţie și scurte explicații.

Cap. II.  Adevĕrul  și Const. Mille. Subiecții unei povești tumultoase și de succes a presei române moderne
II.1. Const. Mile. Scurtă prezentare biografică.

II.2.  Const. Mille – modernizatorul Adevĕrului şi revoluţionarul presei româneşti
II.3. Omul şi jurnalistul Const. Mille.
II.4. Crezul jurnalistului Const. Mille. 
II.5.  Ideologia şi liniile directoare ale ziarului Adevĕrul până la 1914.
II.6.  Const. Mille – omul lui Take Ionescu.
II.7.  Războiul de 30 de ani millisto-brătienist.
II.8. Concluzii.

Cap. III: Adevărul și linșarea mediatică a „Șobolanilor”, în 1919.
      III. 1.  Conjunctura.
      III. 2.  Jurnaliștii-călăi și uneltele lor de tortură mediatică.
      III. 3.  Icoana Răului din politica românească. Eticheta și sintagma celor Trei Șobolani.
      III. 4.  Adevărul – „valetul mediatic” al Mitocanului Take Ionescu.
      III. 5. Asaltul antibrătienist pe frontul simbolic al dezastrului militar de la Turtucaia. 
      III.6. Atacarea și diabolizarea dușmanului de clasă și a oligarhiei acaparatoare.
      III.7.  Contra-lovitura brătienistă asupra Adevărului. Acțiunea brutală a cenzurii. Replica milistă.
      III.8. Asaltul pentru trântirea lui Brătianu de la putere și instalarea „guvernului naţional”.
    III.9.  Biciuirea-n piață a ”Partidului Hoției” și a creierului său diabolic, Vintilă Brătianu. Atacarea citadelei financiare a brătienismului – Banca Românească.
      III.10.  Alternativa Maniu. Severa stigmatizare a eșecului brătienist de la Conferința păcii și în chestiunea Banatului.
      III.11. Regrupări și poticneli în tabăra justițiarilor mediatici. Venirea unui nou cavaler pe frontul de luptă antibrătienist.
      III.12. Linșarea Dinastiei politice a cointeresării și a Partidului afacerilor.  
      III.13. Exploatarea chestiunii „Răspunderilor” brătieniste în organizarea și purtarea dezastruoasă a războiului.
      III.14. Bătălia politică pentru controlarea  „butoanele” alegerilor și  adjudecarea mediatică a cuceririi Budapestei, în august 1919.
      III.15. Năvala contra Dictatorului liberal. Prăbuşirea Despotului.
      III.16. Îndoieli şi temeri provocate de „Criza-Farsă”. Lupta cu „dictatura militară ” a M.S. Ionel al II-lea.
      III.17.  Rechizitoriul de antisemitism al familiei Brătianu, întocmit de justiţiarii Adevărului.
      III.18. Biciuirea-n piaţă a blândului Ferdinand, protectorul triadei mafiote.
      III.19. Predica millistă a „boicotului electoral”. A doua biciuire a Regelui Fidel. Ispitele şi spaimele eşecului electoral. „Marea Deznădejde” de după boicot.
      III.20.  Strivirea Brătienismului. Puterea Presei.
      III.21. Mutilarea Marelui Șobolan.

 Concluzii

Concluzia este că vom cumpăra și vom citi cartea cu multă plăcere și interes, ceea ce vă sugerăm și vouă. Iar în caz că nu ați citit-o încă pe prima, o puteți comanda, cu autograf, de aici.

About Author