Cluj Arena, clădirea anului?

1329959281-mainimage-cosmindragomir-clujarena-xl-118Un important  site de arhitectură, ArchDaily, a nominalizat Cluj Arena la titlul de ,,Clădirea Anului 2012”, secţiunea ,,Arhitectură Sportivă”, printre alte 85 de nominalizări.

Puteți vota pentru Cluj Arena aici.

Cluj Arena a fost nominalizată în 2012 și  la Premiile Internaţionale pentru Arhitectură, categoria ,,Clădiri Civice”

Proiectul Cluj Arena a fost realizat de biroul ,,Dico şi Ţigănaş”, echipa fiind formată din Şerban Ţigănaş, Florin Dico, Levente Kornis şi Cristian Urcan.

Stadionul este interesant și prin prezentul, dar și prin istoria sa. Prima tribună a “Stadionului Orașului” a fost confecționată din lemn și avea o capacitate de 1.500 de locuri. Sub ea au fost amenajate vestiarele, dar și cămăruțe în care puteau locui fotbaliștii. Inaugurarea oficială a stadionului a avut loc în 1911, când o selecționată a Clujului învingea echipa Galatasaray Istanbul cu scorul de 8-1. După aproape 50 de ani, în 1960, tribuna din lemn a fost mutată la Câmpia Turzii, unde se află și în prezent.

stiri_lib_picÎn 1961 a fost inaugurat noul stadion, construit în formă de potcoavă, în cinstea echipei studențești ce folosea arena: „U”. Stadionul Municipal avea o capacitate de 28.000 locuri, clasându-se pe locul 3 în topul arenelor din România. Timp de 40 de ani nu s-a întamplat nimic deosebit cu stadionul, redenumit „Ion Moina” la începutul anilor ’90, exceptând poate inaugurarea pistei de atletism din tartan.

În luna februarie a anului 2008 Consiliul Județean Cluj a desemnat UTCN câștigătoare în licitația internațională organizată pentru proiectarea unui nou stadion. Societatea Proiect Carpați din București a cerut și a obținut anularea licitației contestând incompatibilitatea a doi membri din comisia de licitație. În 13 iunie 2008 UTCN a fost desemnată din nou câștigătoare a celei de-a doua licitații, organizată în urma anulării celei dintâi. Proiectul realizat de Dico și Tiganas, Birou de Proiectare prezenta la acea dată un stadion de 30.000 locuri, cu garaje subterane pe două nivele și un teren de atletism.

Inițial au fost propuse două proiecte pentru noul stadion. Primul, un stadion clasic, de forma dreptunghiulară, după model englezesc, a fost proiectat de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, iar cel de-al doilea, de formă ovală, a fost proiectat de OHL Spania. Ambele proiecte includeau o clădire de birouri de 20+ etaje în imediata apropiere a stadionului. Câștigători la licitație au fost cei de la UTCN, datorită prețurilor mai scăzute.

Prezentul stadion Cluj Arena este dotat cu 30 020 locuri pe scaune (628 VIP clasa business, 745 VIP clasa standard și 86 de locuri High VIP; 30 de locuri pentru persoanele cu dizabilități), pistă de atletism cu 8 culoare, acreditată, pistă pentru antrenamente juniori, de 80 de metri, 2 tabele de scor electronice (60 de metri pătrați fiecare), parcare subterană pentru peste 300 de mașini, nocturnă a terenului cu iluminare în patru trepte, care oferă condiții optime pentru transmisii în format HD și sistem de supraveghere video cu peste 100 de camere în toată incinta stadionului.

Subscribe To Our Newsletter

Instagram did not return a 200.
Mai nou, curvele fac sex pentru like-urile de pe facebook ale bărbaților

O fotografie postată pe facebook în urmă cu mai puțin de 24 de ore a...

Închide