V-ați gândit vreodată cu adevărat ce înseamnă apa sfințită?

catedrala-apa-sfintitaLucian Mândruță își pune întrebări raționale asupra unor chestiuni mistice și oferă răspunsuri laice și fără prejudecăți, pe pagina sa de facebook

V-ati gandit vreodata cu adevarat ce inseamna apa sfintita? 

Traditia spune ca apa binecuvantata de preot are proprietati miraculoase: ea nu se „strica”. Niciodata. Dar ce inseamna apa stricata? E simplu: apa in care cresc micro-organismele, care ii pot da, dupa ceva vreme, miros, culoare tulbure si proprietati de stricare la burta. 

Ce e deci apa sfintita? E apa in care aceste micro-organisme nu pot trai. E deci apa care ucide viata! Pentru ca da, am uitat sa va spun, viata nu esti doar tu, domnule, doar dumneavoastra stimata doamna care veniti cu sticla de la biserica. Viata este formata pe aceasta planeta din miliarde de specii, cu trilioane de indivizi, dintre care unii sunt formati dintr-o singura celula. 

Apa sfintita, daca proprietatile ei sunt reale si nu doar o auto-sugestie in masa, e apa capabila sa le ucida pe cele mai multe dintre celulele vii care traiesc in mod obisnuit in ea. Agheasma e deci un fel de bomba cu neutroni, care rade tot. Nu crezi asta?

Atunci ia un microscop si te lamureste. Ia vezi, cine minte aici: eu, popa, sau chiar tu, pe tine insuti?

Restul e dogmă, am adăuga noi, mai luând o gură de apă…

Despre Autor