Oameni mici pe funcții mari

UMBREMă uit oarecum mirat la prestațiile admirabile ale liderilor USL de la Antena 3. Numai programe și promisiuni generoase, de natură a ne aduce bunăstare, venituri mărite, locuri de muncă, asistență socială și medicală, etc… Totul frumos și lăudabil, sună bine, nu vorbesc cu aroganța învingătorilor, par oameni de bun simț, onorabili, nu pun virgula între subiect și predicat, par a ști despre ce vorbesc, a fi bine intenționați…

dar…

cu cine vor implementa toate aceste admirabile programe? cu cine le vor pune efectiv în practică? cine va lucra sub ei, pentru ei și împreună cu ei, la toată această bunăstare? cu cine, efectiv, vor guverna?

cu clientela politica? cu lipitorii de afișe? cu cei care le sunt lor simpatici fiindcă i-au ajutat în campanie? cu prietenii și neamurile? cu lingăii de serviciu și foștii purtători electorali de servietă?

În cazul ăsta, bunele lor intenții vor rămâne la stadiul de intenții. Nu mă uit acum la eșalonul I. La acest nivel oamenii par a fi ok. Au fost votați și legitimați de către alegători, așa că, până nu vor începe să facă prostii, ar fi de rea-credință să ne apucăm să-i criticăm. Acum, de abia au intrat în birouri, de abia își angajează secretară, de abia își aleg colaboratorii și consilierii – subordonații lor, cei ce le vor aplica viziunea. Aici s-ar putea să se împiedice și să se oprească totul.

Deocamdată e cam devreme să-i judecăm pe proaspeții aleși. Dar ne putem uita deja la mai vechii, la primarii și președinții de consilii județene aleși în vară. Cine se asemănă se adună, spune o vorbă românească. Să ne uităm la subordonații lor, la eșalonul II și III și IV, să ne uităm la consilieri și la secretare, la șoferii și la directorii desemnați și adunați în jurul lor. Să analizăm pe ce criterii au fost aleși și angajați aleșii și angajații aleșilor noștri: pe bază de CV, de competență, de experiență profesională anterioară, sau pe bază de ,,ăsta-i de-al meu din campanie, a muncit săracul, trebuie să-i dau și lui ceva…”? Să ne uităm dacă echipa aleșilor este capabilă și se ridică la înălțimea programelor și proiectelor celor aleși. De abia acum vom avea toate datele, radiografia completă pe baza căreia vom putea pune un diagnostic, vom putea face o prognoză asupra stării de sănătate a actualei puteri. Fiindcă anamneza e bună, au luptat cu boala, cu Băsescu și-ai lui, și-au învins. Cei din frunte vorbesc bine, modești și cu proiecte; par sănătoși. Diavolul însă, e perfid, se ascunde în umbră și în detalii. Umbrele aleșilor, executanții vorbelor lor (ce sună atât de bine la TV!), cei din spate, însă, cei care tac și fac… cine sunt și ce fac? Ar trebui să punem reflectorul și pe ei, fiindcă oamenii mici pe funcții mari reduc funcția la micimea lor; iar marile proiecte vor deveni astfel doar mici… himere.

Subscribe To Our Newsletter

Verified by MonsterInsights