31/10/2020

R. Moldova: Rogozin, declarat persona non grata.

Vicepremierul rus însărcinat cu industria de armament şi situaţia din Transnistria a fost declarat persona non grata de autorităţile de la Chişinău, la solicitarea ministrului de Externe, Andrei Galbur potrivit Deschide.md.

Emisarul preşedintelui Putin pentru Transnistria a fost declarat persona non grata de Executivul de la Chişinău, la propunerea şefului diplomaţiei moldovene, ministrul Andrei Galbur, scrie Deschide.md.

„După cum ați putut observa, în ultimul timp vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Rogozin, făcut o serie de declarații și comentarii publice care poartă un caracter neprietenesc, denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și a poporului său”, a precizat Galbur, potrivit Unimedia. Publicaţia citată mai arată că Ministerul de Externe de la Chișinău l-ar fi convocat pe ambasadorul rus, Farit Muhametșin. Diplomatului i-ar fi fost comunicate nemulţumirile autorităţilor moldovene cu privire la atitudinea lui Dmitri Rogozin, dar şi că în următoarea perioadă acestuia îi va fi interzisă intrarea în Republica Moldova.

Pe de altă parte, potrivit Deschide.md, înainte de vizita eșuată a lui Rogozin la Chișinău fusese lansată pe internet o petiţie care cerea declararea lui ca persona non grata în Republica Moldova. Iniţiator – fostul deputat liberal-democrat Veaceslav Ioniţă, iar printre semnatari – mai mulţi lideri de ONG-uri.

Informaţia privind statutul de persona non grata apare după ce vicepremierul Dmitri Rogozin s-a arătat deschis să vină, în toamnă, la Chişinău, dacă autorităţile moldovene îi pot garanta securitatea, ca şi posibilitatea de a survola spaţiul aerian al statelor pe care trebuie să le tranziteze. De altfel, decizia Guvernului vine la scurtă vreme după ce Rogozin acceptase o invitaţie din partea ministrului moldovean al Economiei, Octavian Calmîc, pentru a efectua o nouă vizită în luna septembrie în Republica Moldova.

Decizia Guvernului de la Chişinău relevă încă o dată falia majoră dintre Executiv şi preşedintele pro-rus, Igor Dodon.

Digi24/

Follow me!

Subscribe To Our Newsletter

PSD vrea sa gratieze penali de 23 August. Traiasca noul PCR!

Ca pe vremea comunismului, cand Ceausescu anunta gratieri de Ziua Nationala (comunista) - 23 August,...

Închide