10 pasi de urmat in terapia de dezintoxicare alcool/droguri

 

Problematica dependentei de alcool sau droguri nu este noua. Milioane de oameni se confrunta cu aceasta problema, care conduce la drame, in familii,  sau aduc pe prim plan efecte sociale cu puternic impact emotional.

Articolul de fata se doreste o mana curata intinsa celor „prinsi” de patima alcoolului sau a drogurilor.

Dragii mei, este extrem de greu sa luptati singuri. Daca ati avea 20 de scaune diareice zilnic timp de 2 zile, ati merge probabil de urgenta la infectioase. Acolo, dupa o reechilibrare electrolitica, analize si o antibiograma, se gaseste un antibiotic care de obicei rezolva situatia. E o ipoteza asemanatoare unei prostituate corecte, cu care faci sex, platesti si mergi linistit, fara a mai fi deranjat.

Alcoolul sau drogurile sunt acea prostituata nesatula care nu stie sa se opreasca pana nu te baga in pamant. Nu recunosti ca esti betiv sau drogat, deoarece societatea te condamna. Mai bine bei chiar si de unul singur, sa umpli golul, nu-i asa ?

Am o veste buna si una rea pentru betivi sau cei care consuma droguri. Cea rea, este ca si in cazul diareei, ca nu exista alta cale decat sectia de detoxifiere a unei clinici de specialitate. Nu exista pardon, nu exista solutii alternative. Nu va iluzionati, drogurile ucid, alcoolul ucide.  Haideti sa vedem care ar fi cei 10 pasi, de iesire din autodistrugerea ta :

  1. Constientizeaza ca nu mai poti merge asa inainte, te distrugi si distrugi totul in jurul tau.
  2. Discuta cu un specialist de la sectia de toxicomanie. Nu iti cumperi bautura din farmacie sau de la sex-shop, ci din locurile unde se vinde. Degeaba cauti ajutor la Baba Omida, sau la dealerul care iti vinde substanta.
  3. Organizeaza-ti viata de asa natura, incat sa ceri ajutor. Daca nu ai de unde, pur si simplu intelege ca doua luni de zile vei locui departe de casa ta, de obiceiurile tale.
  4. Pricepe ca nu esti nebun, ceea ce ti se intampla li se intampla si altora. Faptul ca uneori sectia de toxicomanie se gaseste in cadrul unui spital de psihiatrie, nu iti atrage un stigmat.
  5. Incearca daca ai fost suficient de inteligent sa ajungi aici, in clinica, sa nu pierzi vremea. Nu e o vacanta in care sa iti incerci abilitatea de a face rost de substanta/alcool in clinica. Invata sa traiesti altfel.
  6. Participa la sedintele de psihoterapie/suport, deoarece acolo vei invata ce sa faci ca sa nu te reintorci in clinica. Vei intalni de la profesori universitari, la oamenii care traiesc pe strada. Incearca sa intelegi povestea fiecaruia.
  7. Obisnuieste-te sa te accepti asa cum esti acum, dupa o luna de la dezintoxicare. Traiesti, vezi luminita de la capatul tunelului. Dar tunelul e intreaga ta existenta de pana acum.
  8. E posibil sa te simti ciudat, deprimat. Poate ca inainte de a bea, ai simtit singuratate. Tristete, depresie. Cere ajutor. S-ar putea sa nu nimeresti din prima schema terapeutica, dar oricum, deja ai un careu de asi in maneca.
  9. Te-ai externat, poate iti este greu sa refuzi bautura. Ce-ar fi sa incepi sa ii ajuti si pe altii, chiar din vechea trupa cu care trageai chefuri ? Ce inseamna, de fapt prietenia ? Impartirea unei sticle de Jack, euforia de pe urma si paranoia pe termen lung ? Nu cred.
  10. Esti un om binecuvantat. Chiar daca o sa mai cazi, ai invatat sa te ridici. Deorece viata, nu este o autostrada cu cer senin. Vei intalni ploi, vei avea genunchii juliti de atatea cazaturi. Acum, ai ancore educationale si spirituale, care te tin drept, in mijlocul furtunii. Anestezia, nu uita, oricat ar fi de buna, trece. Iar daca ti-o tragi zilnic, vei avea nevoie de mai mult. Nu merita, deja stii asta.