Zgonea – greu de revocat

Atat de mult au fost modificate regulamentele camerelor ca sa serveasca nevoilor si intereselor puterii de la acel moment incat, Ups!!!, PSD-ul s-a cam incurcat in regulamente. S-au grabit sa-l excluda pe Zgonea din partid si, pe cale de consecinta, si din grupul parlamentar PSD, Zgonea figurand acum ca deputat independent neafiliat (adica fara grup parlamentar) fara sa tina cont ca in ultima versiune a Regulamentului Camerei, republicat in 2015, propunerea de excludere nu se poate face decat de liderul grupului parlamentar caruia ii apartine presedintele.

„Art. 26. – Presedintele Camerei Deputatilor poate fi revocat inainte de expirarea mandatului, cu votul majoritatii deputatilor prezenti, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret si se exprima prin bile. Propunerea de revocare se face in scris de catre liderul grupului parlamentar caruia ii apartine presedintele”

In regulamentele anterioare, prevederea era ca presedintele poate fi revocat de catre grupul parlamentar care l-a propus. Aceasta „mica/mare” diferenta a facut diferenta (sic!!!)

Din neatentie, sau bazandu-se pe nebagarea de seama a membrilor Biroului Permanent al Camerei, liderul grupului PSD a depus totusi cererea revocare. Din pacate pentru ei, reprezentantii celorlalte partide n-au fost chiar atat de fraieri si au aplicat regulamentul. Ca atare, cererea de revocare a fost respinsa in baza art 27 din Regulament, avand in vedere ca Zgonea nu mai este membru al grupului parlamentar PSD

Art. 27. – (1) Propunerea de revocare a presedintelui Camerei Deputatilor se depune la Biroul permanent, care verifica indeplinirea conditiilor prevazute la art. 26, si introduce in proiectul ordinii de zi a urmatoarei sedinte a Camerei Deputatilor propunerea de revocare.

Ramane, totusi, de discutat daca excluderea din partid atrage dupa sine, in mod automat, si excluderea din grupul parlamentar al partidului. Este un amanunt de care PSD s-ar putea lega, avand in vedere ca nu exista precedent pentru astfel de situatie.

Pana una alta, Zgonea, rebrenduit in aparator al legalitatii si justitiei, ramane la sefia Camerei Deputatilor, sprijinit de reprezentantii in Biroul Permanent al celorlalte partide cu exceptia PSD.

Aparent s-a ajuns intr-un punct mort pe care PSD nu-l poate depasi, urmand ca Zgonea sa ramana la sefia Camerei pana la alegerile parlamentare din toamna, zadarnicind astfel planurile lui Ponta de a prelua sefia camerei inferioare a parlamentului

Aparent, ar trebui sa ii fim recunoscatori lui Zgonea pentru impiedicarea planurilor PSD de a confisca din nou Romania dar, conform principiului „fereste-te de greci chiar si atunci cand iti fac daruri”, eu una nu m-as grabi sa-l ridic in slavi pe colegul lui Mihai Viteazu pentru ca nu stim ce se ascunde in spatele noii sale atitudini de „aparator al dreptatii”

 

Despre Autor