Venim peste voi !

De astăzi ieșim în stradă.

Mișcările și organizațiile civice semnatare, care s-au născut în stradă în București, Timișoara, Cluj, Iași, Sibiu, Oradea, Arad și Craiova în urma protestelor din ultimii ani și ca reacție la corupția politică și la încercările succesive de a stopa lupta anti-corupție, vă cheamă astăzi în stradă la proteste pașnice. Suntem la fel de determinați ca și acum câteva luni împotriva corupției și a încercărilor repetate orchestrate de coaliția de guvernare de a modifica legislația în favoarea câtorva corupți.

Astăzi, Comisia Juridică a Senatului a dat undă verde amendamentului care face posibilă grațierea unor fapte de corupție comise pâna la data de 1 ianuarie 2017. Este vorba de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, complicitate la trafic de influență, fapte săvârşite de către membrii instanţelor de arbitraj sau în legătură cu aceştia, fapte săvârşite de către funcţionari străini sau în legătură cu aceştia. Propunerea de a grația conflictul de interese și abuzul în serviciu nu a fost supusă votului. În aceste condiții, dacă va fi adoptată și în Camera Deputaților, legea ar putea să favorizeze 246 de persoane condamnate pentru coruptie – potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Începând de astăzi, mișcările semnatare vor protesta împotriva acestor demersuri și vor cere abandonarea iniţiativelor de modificare a codurilor penale în sensul dezincriminării faptelor de corupţie sau asociate acesteia, precum şi de adoptare a unor proiecte de lege în vederea grațierii corupţilor.

Eveniment Facebook

Semnatari:

  • Inițiativa România, mișcare civică născută în noiembrie 2015 după tragedia din Colectiv,
  • Inițiativa Timișoara, mișcare civică formată prin asocierea a 16 organizații neguvernamentale din Timișoara după adoptarea OUG 13,
  • Sibiu Uniți Salvăm, grup civic apărut în 2013 în urma mișcărilor civice din Sibiu pentru salvarea Roșiei Montane,
  • Oradea Civică, grup civic născut în februarie 2017 după adoptarea OUG 13,
  • Corupția Ucide, comunitate civică născută în noiembrie 2015 după tragedia din Colectiv,
  • Aradul Civic, grup civic născut în februarie 2017 după adoptarea OUG 13,
  • Asociatia Civica pentru Transparenta si Implicare Craiova, grup civic născut în februarie 2017 după adoptarea OUG 13,
  • Civica Iași, organizație neguvernamentală înființată în decembrie 2014 pentru un Iași mai bine guvernat și o comunitate mai implicată,
  • #REZISTENȚA, platformă civică născută în urma protestelor masive împotriva corupției din februarie 2017

Geeks for Democracy, grup informal de acțiune civică, inclusiv prin instrumente și metode legate de tehnologia informației.

Related posts