„Vamesul” Liviu Alexa fata cu reactiunea(I)-update

alexa

Presa romaneasca are numai cuvinte de lauda fata de „fenomenul” Alexa, un adevarat patron de presa, care a adunat in jurul sau, si  persoane ce au fost rejectate de publicatii in faliment.

George Bara efectueaza o radiografie excelenta in NapocaNews :

Fără facultate, fără carnet de conducere, fără să deţină vreo proprietate în Cluj-Napoca, încă cu buletin de Bistriţa, Liviu Alexa era, pentru mulţi clujeni, un prosper om de afaceri, ziarist de opinie care nu se sfia să scrie “pula” în “editorialele” sale, infatuat de trustul de presă pe care îl conduce. Un milionar, un mogul (cum se autointitula) care, de fapt, administra doar afacerile altora. Începutul relaţiilor sale cu mediile subterane ale Clujului au început o dată cu scandalul Gazeta din 2006, când Liviu Man şi alţi ziarişti au fost puşi sub acuzare pentru şantaj. Liviu Alexa era în acea perioadă redactor-şef la Gazeta de Oradea, iar rechizioriul din 19 ianuarie 2007, întocmit de procurorii Daciana Deritei şi Mircea Hrudei, îl plasau pe Liviu Alexa printre inculpaţi, acuzat că îl şantajase pe viceprimarul orădean Gavrilă Ghilea. În mod surprinzător, nu este trimis în judecată, ca şi restul ziariştilor din clanul Liviu Man, şi încă din octombrie 2006 îl regăsim într-un articol din Ziarul Financiar derulând o afacere de publicitate pe biletele de călătorie ale RATUC, alături de Iulian Haba, printr-un contract oferit de primăria Cluj-Napoca fără licitaţie.

Întregul proiect CityNews a fost, de la bun început, unul făcut pe banii lui Arpad Paszkany, prin intermediul Polus Center şi al agenţiei Imagistica, deţinute de Liviu Alexa. Paszkany a fost achitat în dosarul Gazeta II în anul 2010, acuzat de omul de afaceri Iuliu Dascălu că l-a şantajat folosindu-se de publicaţia Gazeta deţinută de Liviu Man. Liviu Alexa a fost şi el pus sub supraveghere de către procurori în acest caz, începând o luptă dură cu legiuitorii clujeni, prin intermediul publicaţiilor deţinute de acesta. Întâmplător sau nu, PR-ul pentru Polus Center, construit de către companiile deţinute de Paszkany şi apropiaţii săi, era făcut de Imagistica şi exact în această perioadă a fost lansat CityNews.ro, unul dintre cele mai citite publicaţii online regionale din România. Liviu Alexa, întreprinzător şi ambiţios, a lansat repede şi un săptămânal, Mesagerul de Cluj, sub conducerea lui Sabin Gherman, promotor a regionalismului transilvănist şi considerat agent de influenţă al serviciilor secrete maghiare. Urmează cotidianul pe print Servus Cluj, lansat o dată cu concertul Iron Mainden, organizat de Alexa şi Paszkany, şi apoi cumpărarea televiziunii NCN.

Surpriza vine însă din partea ziaristului Adrian Cinpoeru, pe blogul buletindecluj.wordpress.com, care face două dezvăluiri extraordinare. Imagistica lui Liviu Alexa nu avea cum să cumpere NCN, deoarece figura cu mari datorii la stat, fiind listată printre marii datornici ai judeţului Cluj. Iar Imagistica funcţionează, alături de toate publicaţiile lui Alexa, pe baza unui împrumut de 900.000 de euro girat de către Polus Transilvania, compania lui Arpad Paszkany. Deci o tranzacţie de cumpărare a unei televiziuni cu tradiţie în Cluj, NCN, de către o firmă aproape falimentară, care mai există doar datorită unui împrumut girat de Paszkany. Şi aici este cheia acestei “preluări” a trustului CityNews-NCN de către Rus, Dâncu şi Paszkany.

Nu a existat nicio “preluare” sau “tranzacţie”. Toate publicaţiile lui Alexa au fost fondate şi au funcţionat pe banii lui Arpad Paszkany, care şi-a pus în aplicare planul de a controla mediatic Clujul, la fel cum în urmă cu câţiva ani juca pe degete contracte şi influnenţă folosindu-se de Gazeta lui Liviu Man. Schimbarea trebuia să fie făcută, pentru că Liviu Alexa nu mai putea fi folosit în campaniile acestei mafii ungureşti de la Cluj, deoarece nu avea prestanţa şi imaginea necesară. Vasile Dâncu, în schimb, sociologul de serviciu şi invitat la televiziuni mai des ca Monica Tatoiu era perfect. Membru al defunctului “Grup de la Cluj”, un fel de clică mafiotă locală din PSD, de care şi lui Victor Ponta i se face greaţă când aude, autor de cărţi si bine plasat în schemele de influenţă din Cluj şi România, Dâncu va fi motorul acestui trust de presă cu interese din ce în ce mai evidente. Cercul s-a închis: Dâncu cu prezenţa media şi influenţa, Paszkany cu banii de la Budapesta şi de la RMGC, cu protecţia preşedintelui Băsescu. Iar Ioan Rus, fost ministru de interne care, alături de Teodor Pop Puşcaş, alt PSD-ist şi şef al poliţiei Cluj-Napoca, care acum păzeşte stadionul lui Arpi, au format în anii 2000 un adevărat cuplu de tip mafiot, care au condus oraşul Cluj-Napoca după bunul plac. Iar prietenia lui Paszkany cu Pop Puşcaş există de pe vremea când Puşcaş îl aresta pe primarul Funar cu scandal, în Primărie, iar Arpi scăpa în mod bizar dintr-un proces în care partenerii săi de afaceri, la firma unde importau maşini, ajungeau în puşcărie pentru trafic de droguri.

Spun că este ultimul episod in ArpiNews.ro, pentru că acum lucrurile pot merge doar într-o singură direcţie, nu mai este nimic ascuns. Şi nimic de făcut. Responsabilii pentru siguranţa naţională (căci acest proiect este nu numai unul de tip mafiot, ci şi unul regionalist, separatist) se fac că plouă şi cel mai probabil fac asta pentru că Cotroceniul le-a ordonat asta. Interfaţa Liviu Alexa s-a stricat, iar Dâncu, Rus şi Paszkany au repornit locomotiva care va duce la regionalizarea României, sub stindardul politic al Partidului Ardelenilor, cu ideologul Sabin Gherman. România, ai înfrânt!

Ion Novăcescu continua portretul marelui nostru contemporan :

Novăcescu îl ameninţa astfel pe Alexa „Pâna acum nu m-a interesat, dar daca vrei sa afle clujenii cum ti-ai facut „averea” iar procurorii sa descopere potlogariile ( un exemplu) cu un individ care a tras o teapa de 1,5 mil. euro la sute de familii clujene, o sa afle. Sau cum te-ai prostituat tu la un partid politic pentru un contract de 500.000 de euro, din care ai incasat in avans 120.000 de euro pentru servicii neprecizate, o sa afle. Sau cum l-ai santajat apoi pe Ponta sa-ti plateasca restul contractului, ca altfel il ataci pe citynews; cum de altfel ai si facut, postand saptamani intregi un mesaj denigrator la adresa presedeintelui PSD”.

În continuare Novăcescu îşi încheie articolul despre Alexa astfel „Mie nu-mi pasa de tine nici cat mi-ar pasa de lesul putrezit al unui sobolan. Stai pe curul tau si mai bine trateaza-ti impotenta. Sa stii ca violenta verbala nu te ajuta sa fii viril. Esti doar un om slab care latra mult si jigneste fara rost”.

No, io ce sa zic, dupa spusele lui Liviu Alexa, il sprijin pe Horia Sulea, din convingere.
Nu-l santajez, suntem chiar prieteni.
Daca mai vrei, continuam. Pe bune. Desi, n-ai cum sa intelegi ce inseamna prieten. Ai predestinarea geniului neinteles, la singuratate si nemurire.

Cum imi povestea Gilda.