Tupeu de PSD-ist: L. Pop, Ministrul Educatiei, acuza tehnocratii si pe Dacian Ciolos pentru manualul de sport

Fiindca seful sau, premierul Mihai Tudose, l-a ironizat si  s-a declarat „convins” că propunerea privind introducerea unui manual pentru Educație fizică și sport reprezintă „o glumă”, ministrul educatiei, Liviu Pop acuza acum guvernul Ciolos ca fiind responsabil pentru aceasta aberatie.

Liviu Pop a spus, într-o conferinţă de presă la Alba-Iulia, întrebat fiind ce părere are despre reacţia premierului Mihai Tudose dintr-o emisiune televizată cu privire la manualele şcolare, că a avut o discuţie cu şeful Executivului înainte de acea emisiune, însă nu a dorit să dezvăluie subiectele abordate.

”Am discutat cu premierul, recunosc, înainte de emisiune. Programele şcolare pentru clasele V-VIII au fost aprobate anul trecut, ca să închidem acest subiect. În aprilie anul trecut, guvernul technocrat a aprobat tot ce înseamnă plan cadru pentru învăţământul gimnazial. Asta ca să clarificăm subiectul legat de Istorie şi istoria românilor pentru clasa a VIII-a. Noi, anul acesta, din ianuarie, am lucrat pe programele şcolare”, a declarat Pop, citat de News.ro.

Evident ca aprobarea planului de invatamant NU este echivalenta cu decizia de elaborare si demarare a licitatiiilor pentru un anume manual, dar ce conteaza, PSD-istii fac ce stiu ei mai bine. Dau vina pe „greaua mostenire” de fiecare data cand comit cate o tampenie cat casa

In continuare, Pom a adăugat: ”Pentru acest fapt, licitaţia care a fost începută în momentul în care am preluat eu mandatul a continuat. Orice modificare a regulii în timpul jocului poate duce la anularea licitaţiei, lucru pe care eu nu mi-l doresc şi niciun coleg din zona ministerului nu îşi doreşte. A veni în detaliu pe acea disciplină trebuie să avem manuale sau nu, cred că este imposibil acum să ne pronunţăm pentru că, aşa cum am spus-o, articolul din lege este foarte clar. E obligaţia statului să asigure manuale pentru toţi copiii. Am auzit diverse comentarii în spaţiul public. Nu vreau să le comentez deocamdată. Cu siguranţă, după 7 august, respectiv 10 august, că sunt două etape în perioada evaluărilor manualelor, după această perioadă voi comenta şi eu public lucrul acesta legat de toate acuzele pe care unele edituri am înţeles că le-au făcut la nivelul ministerului şi o să-i întreeb foarte frumos pe aceşti editori: «Interesul lor este unul economic sau unul pentru elevi?» Pentru că avem zeci de discipline la care nu avem încă manuale, iar lucrul acesta trebuia să-l facă editurile, inclusiv Editura Didactică şi Pedagogică, care este în coordonarea Ministerului Educaţiei. Este un drept al elevului şi atâta timp cât acest drept este în lege, eu, ca ministru, nu fac altceva decât să respect dreptul elevului la educaţie” a mai spus ministrul.

Întrebat ce se întâmplă cu manualul de Educaţie fizică şi sport, Liviu Pop a răspuns că au fost semnate contractele, nefiind contestaţii, iar cele trei variante de manuale sunt deja publice, în format electronic, şcolile putând să le comande.

”Acest manual este aprobat, sunt semnate contractele nefiind contestaţii la Educaţie fizică şi sport, cele trei manuale deja sunt publice, sunt în format electronic, şcolile le pot comanda, pentru că, repet, nu putem încălca un drpt al elevului” a mai spus Liviu Pop.