Top Forbes: Din nou, România mai săracă decât Botswana. Pula, mai tare ca leul.

Un studiu realizat de Global Finance, vizând perioada 2008-2010, prezenta topul celor mai bogate țări din lume. Pe primul loc în clasament se afla Qatarul, cu un PIB de 90.149 de dolari pe cap de locuitor. România se clasa pe locul 68, cu un PIB de 12.131 de dolari pe cap de locuitor. Botswana surclasa România, fiind pe locul 58, cu un PIB de 14784 de dolari pe cap de locuitor.

Cu alte cuvinte, România a ajuns cu mult mai săracă decât Botswana, iar pula, moneda folosită în Botswana, era mult mai puternică decât leul românesc. Studiul viza perioada 2008-2010, adică o mare parte din intervalul de domnie atotputernică a lui Boc, umbra lui Băsescu. Mergând cu raționamentul mai departe, putem afirma că performanța la guvernare a celor doi lei portocalii a fost mai slabă ca pula botswaneză, fapt reconfirmat acum prin topul Forbes al celor mai atractive țări pentru mediul de afaceri, în care România se află pe locul 60, devansată din nou de Botswana, care este clasată pe locul 59. Așadar, leul nostru pândește de vreo 4 ani buni pula botswaneză și nicicum nu reușește să o prindă din urmă. Autorii topului Forbes critică economia românească pentru că înregistrează scorurile cele mai slabe la regimul fiscal, inovaţie și libertatea monetară. (Să fie pula, va să zică, mai ,,liberă” decât leul?) De asemenea, punctele slabe ale pieței românești sunt corupția și birocrația. Cele mai bune scoruri sunt obținute la capitolele libertatea comerțului și protecția investitorilor. Topul este efectuat în funcţie de 11 criterii, respectiv libertatea comerţului, libertatea monetară, drepturi de proprietate, inovaţie, tehnologie, birocraţie, protecţia investitorilor, corupţie, libertate personală, povară fiscală şi performanţa pieţei.

Așadar, cei cărora munca le este plătită cu pula (botswanezii), au fost în această perioadă mai bogați decât cei care au fost remunerați în lei (românii). Paradoxal este faptul că, cu toate acestea, unii români (datorită tăierilor din perioada Boc și a modernizării băsiste a statului) se plâng mereu că ei sunt plătiți cu pule, nu cu bani (lei). Enunț complet eronat, fiindcă dacă ar fi plătiți cu pula, nu cu bani (lei), ar fi cu mult mai înstăriți decât sunt acum, conform clasamentului Forbes și Global Finance.

Pula este moneda folosită în Botswana, 1 pula = 100 thebe. Pula literal înseamnă ploaie în Tswana/SeTswana, deoarece ploaia este foarte rară în Botswana din cauza cantității reduse de precipitații ce caracterizează clima deșertului Kalahari. De aici vine probabil și expresia președintelui-guvernator Băsescu: ,,Afară plouă!”. Ea se referă, desigur, la modernizarea statului, aluzie subtilă la Botswana și la dorința Marelui Conducător de a ajunge din urmă acest stat african.

 

Despre Autor