Sulea se solidarizeaza cu protestatarii, la Floresti ! Vuscan cere ridicarea licentei Quatro Eco Salub !

Aproximativ doua ore au durat ieri discutiile dintre reprezentantii presei si ai Prefecturii, Garzii de Mediu, APM, Curtea de Conturi, DSP, ce au vizat problema deseurilor menajere din Floresti.

Gheorghe Vuşcan a dat astfel un răspuns negativ unei noi cereri a primăriei Floreşti de avizare a stării de alertă în comuna clujeană, de acum câteva zile şi a mai afirmat că responsabilitatea rezolvării crizei gunoaielor revine autorităţilor locale. A mai prezentat presei un biblioraft plin de reclamatii din partea florestenilor, ce-i drept, imens.”Nu e nicio stare de alertă dată în Florești. Nu este legal. N-a fost nici anul trecut, nici acum când se cere din nou. Probleme gunoiului este o chestiune de management a primarului și a Consiliului Local.”

Potrivit prefectului, primarul Floreştiului ar putea să ceară Autorităţii Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (A.N.R.S.C.) retragerea licenţei companiei de salubritate Quatro Eco Salub.

S-a aratat ca efectiv, intr-o situatie in care autoritatile locale au probleme pe care nu le pot solutiona datorita conflictului dintre executivul si legislativul Primariei, este necesara interventia Guvernului, deoarece Floresti face parte administrativ teritorial din Romania, care are inca, un guvern in functie, ales. S-a mai aratat ca a te ascunde in spatele legii, nu duce la ridicarea gunoiului din Floresti.

Curtea de Conturi a aratat ca a gasit grave nereguli la Quatro Eco Salub. Atat reprezentantii Actual de Cluj cat si subsemnatul au cerut o solutie imediata, prin interventia nemijlocita a reprezentantului guvernului, dar si a organelor abilitate.

Fata de aceasta situatie, prefectul a ordonat chiar in cursul zilei de ieri o adresa, catre ANRSC, prin care sa se constate ca la momentul actual, nu mai sunt indeplinite conditiile de licentiere ale Quatro Eco Salub si sa se dispuna de urgenta masurile legale.

Câteva sute de floreşteni s-au adunat duminică seara în faţa primăriei pentru a-şi arăta revolta cu privire la situaţia în care se află comuna din cauza proastei gestionări a deşeurilor menajere. Oamenii spun că nu mai suportă să vadă la tot pasul mormane de gunoaie, solicitând demisia tuturor factorilor responsabili din administraţie. “Aşteptăm domnilor să vă daţi demisia dacă această situaţie din Floreşti vă depăşeşte. Floreştiul a devenit o groapă de gunoi şi în curând va deveni un focar de infecţie.Totodată, zeci de floreşteni au cerut Prefecturii Cluj să găsească pârghiile legale pentru normaliarea situaţiei de la Floreşti. ”, au spus organizatorii protestului, relateaza ziarul Faclia.

La Primaria Floresti, primarul Horia Sulea a convocat in jurul orei 13 o celula de criza. Se cauta solutii, care sa respecte legea in vigoare.

La ora 14 :00, Horia Sulea a declarat urmatoarele:

Salut participarea florestenilor la mitingul de duminica din fata Primariei Floresti. Imi pare extrem de rau ca eram pe autostrada spre Turda, altfel m-as fi intors.  Doresc sa se stie, ca asa cum am fost langa ei in problema fermei de pui, la dezbaterea publica, tot asa, astazi si pana la rezolvarea problemei deseurilor menajere, cat timp veti dori dumneavoastra, voi fi primarul si totodata, angajatul vostru. Mai clar, al societatii civile, nicidecum al mafiei politice care obstructioneaza orice initiativa, al grupurilor de interese politice infiltrate in societatea civila. Am incercat redresarea Quatro Eco Salub, timp de 8 luni. Nu se poate realiza, nu are infrastructura, management si nici vointa. Are in schimb datorii si procese. Am cerut iesirea Primariei Floresti din Quatro Eco Salub. M-am ales cu abtineri din partea Consiliului Local. Am facut de o saptamana adresa catre ANRSC. Salut initiativa prefectului, care se pare ca azi face acelasi lucru. Daca nu ne ascundeam in spatele unor legi, iar comunicarea ar fi fost autentica, problema deseurilor era de mult rezolvata.

Astazi, strada face in Romania mai multa democratie, decat am facut-o noi, politicienii. Sunt solidar cu florestenii care protesteaza, este poate ultima solutie prin care, consilierii locali sa voteze masurile adecvate.