Succes deosebit la lansare : Razbunarea tigancii : Palaria fatala si nazistul

Nu am putut scrie sub emotia momentului. Asta deoarece atat tematica cat si planurile in care se desfasoara actiunea filmului, vizeaza aspecte ce tin de Clujul anilor 40, respectiv 2015, in luna lui Ciresar.

Cu o sala plina.

Simbolistica bogata, face posibila existenta unei „masini a timpului”, care permite desfasurarea unor interactiuni intre personaje care genereaza in manifestare, o forma de khatarsis unic, prin formidabila inclestare a evenimentelor si a realitatilor.

A fost un moment de geniu al lui Adrian Munteanu, care vorbeste cu curaj in filmul sau de Horthy, evoca ocupatia nazista, folosind magia tigancii, gemenele, minunate dealtfel, dar si cheile, usa, ca simoluri ale trecerii dintre lumi. Transcendenta devine posibila fara cenzura, iar originalitatea si parfumul filmului transcend prezentul si trecutul, deopotriva. Intr-o interpretare proprie, am vazut cele 2 planuri, ca o posibila realitate paralela, in care, orice devine posibil. 

Dincolo de interactiunea filmului mut cu bogata paleta coloristica a costumelor, de coloana sonora cu piese romanesti celebre, care face posibila deplasarea in timp, am gasit si Janis-ul drag mie, un amestec inefabil de patina a timpului, cu hip-hopul rebel actual.

Ca si element de desfasurare a evenimentelor, Clujul va ramane imortalizat intr-o forma si cu particularitati aparte, poate una din cartile de vizita autentice, dincolo de timp. Am intalnit si ironia fina la adresa politicului, trecut si prezent, am invatat sa visam frumos. 

Pacat ca  nu am putut vedea tot ce se va intampla in urmatorul film, care va pune accent pe o realitate a Ardealului, a carui drama hortista, o traim povestita de parintii nostri, si in prezent.

Nu pot sa nu remarc, naturaletea, curajul de a spune lucrurilor pe nume, intr-o forma artistica desavarsita. A fi om de arta, inseamna a avea un criteriu, spunea Nichita Stanescu. In acest film, dincolo de criterii, a razbatut arhetipul clujeanului roman autentic, pe care il asteptam de mult… 

Nefiind critic de arta si neavand pretentii de cultura deosebita, nu m-am putut stapani si am revazut filmul…