Sub semnul lui Putin: V. Orban vrea sa faca din scoala de vara de la Tusnad un eveniment international de la care romanii sunt exclusi

Universitatea de vara de la Baile Tusnad este unul dintre cele mai importante evenimente politice ale maghiarilor din Ungaria si Romania. Viktor Orban, premierul Ungariei, va sustine un discurs sambata, 22 iulie. Evenimentul, ajuns la editia 28, vrea sa fie in acest an o relansare politica a grupului de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria), grup format in 1991 si care a aderat in bloc la Uniunea Europeana in 2004.

Universitatea de vara de la Baile Tusnad e cea mai importanta tribuna politica informala a liderilor maghiari. Aici, in fiecare vara, se stabileste un contact direct cu baza partidului FIDESZ si se face publica strategia politica a urmatorului an.

Viktor Orban vrea transformarea acestui eveniment intr-unul regional, la care diplomatia romaneasca e exclusa. Anul acesta, Orban a invitat la Tusnad si reprezentantii partidului PiS din Polonia (conservator populist, eurosceptic). La scoala de vara de la Tusnad si-au anuntat participarea doi oficiali polonezi, un consilier pe probleme economice al presedintelui si un consilier al premierului polonez. Aparent, Victor Orban considera ca poate invita in Romania pe cine vrea el, ca la el acasa. NU exista sfidare mai mare la adresa Romaniei decat asta. 

 De ce aceasta scoala de vara a devenit atat de importanta? Transformarea a inceput in anul 2011, atunci cand FIDESZ, formatiunea politica a lui Viktor Orban, a trecut prin Parlament o lege prin care maghiarii din afara granitelor tarii pot cere si primi cetatenia ungara. Viktor Orban si-a asigurat prin aceasta lege aproape un milion de voturi potentiale numai din Romania, in mod real, in jur de 100.000 de maghiari din Transilvania au votat la ultimele alegeri parlamentare din Ungaria. Luand in calcul si Serbia, Slovacia, Orban a introdus in sistemul politic maghiar cateva sute de mii de voturi care pot fi decisive intr-o confruntare electorala.

Din 2011, Universitatea de vara de la Baile Tusnad se transforma intr-un eveniment politic extrem de important prin care Orban incearca sa conserve sustinerea pe care o are de la votantii din Transilvania.

In grupul de la Visegrad situatia politica e amestecata, dar exista un castigator, iar acesta e Vladimir Putin. Cehia si Ungaria au guverne de centru-dreapta. Primul stat e condus de presedintele Milos Zeman, un lider populist si anti-european, iar Ungaria de catre Viktor Orban, un liberal transformat in lider autocrat, nationalist si populist. Slovacia e condusa de un guvern de coalitie de centru-stanga, dar care are si el tensiuni cu Uniunea Europeana.

In aceste trei state, Vladimir Putin a investit mult pentru a-si crea o baza de sustinere si pentru a le transforma in aliati si parghii de lupta in interiorul Uniunii Europene si NATO.

Pe de alta parte, Polonia e cel mai mare stat din grupul de la Visegrad cu o populatie de aproape 40 de milioane de locuitori si cu cea mai importanta economie din Europa de Est. Polonia e condusa de Partidul Lege si Justitie, iar presedintele tarii este Andrzej Duda, unul din liderii formatiunii politice. Regimul de dreapta conservator are o retorica puternic antiRusia, dar si una total antidemocratica.

In Polonia, din 2015, de cand formatiunea Lege si Justitie a castigat alegerile cu 37,5% din voturile populatiei, liderii acestui partid au dus un razboi continuu impotriva institutiilor democratice. Au taiat accesul la fonduri pentru organizatiile neguvernamentale, au redus atributiile Curtii Constitutionale, au ingradit libertatea de exprimare si au anihilat independenta judecatorilor, acestia intrand sub controlul Guvernului.

Toate acestea au facut ca relatia dintre Uniunea Europeana si Polonia sa devina extrem de tensionata. De la Bruxelles vin semnale clare ca exista posibilitatea izolarii Varsoviei in interiorul blocului comunitar. „Fiecare dintre legile propuse daca va fi adoptata va avea ca efect erodarea independentei sistemului de justitie din Polonia, iar in mod colectiv, pachetul de legi va avea drept rezultat abolirea oricarei independente a judecatorilor si va pune sub control politic intregul sistem judiciar din Polonia”, a declarat Frans Timmermans, prim vicepresedinte al Comisiei Europene.

aceasta tensiune din interiorul Uniunii Europene se potriveste cu strategia de politica externa a lui Vladimir Putin, presedintele Rusiei – aceea de „divide et empera”.

Acesta e contextul in care Viktor Orban, premierul Ungariei si cel mai puternic aliat al Rusiei din interiorul Uniunii Europene, vine la Baile Tusnad, in Transilvania, pentru a trasa liniile principale ale politicii maghiare din Ungaria si din afara granitelor.

(Ziare.com.)/