STIRE FALSA – „Regina Angliei il numeste pe William succesor la tron”. Presa romana pune botul, din nou

A spune ca starea presei romanesti este deplorabila a devenit, in zilele noastre, un truism. Lipsa de profesionalism si invazia de site-uri care promoveaza stiri false, din surse neverificate sau, pur si simplu, inventate de pretinsi jurnalisti a devenit epidemica.

Sursele de informare in care poti avea incredere ca cititior sau telespectator a scazut simtitor. Pana si cei de la DIGI24 au dat-o in bara cu niste stiri pretins stiintifice. Din fericire , au fost rapid taxati de cititorii mai educati si mai bine informati ca ei si n-au mai repetat prostia. Bine ca s-au invatat minte.

Revenind la stirea de azi: „Regina Elisabeta a II-a a luat decizia de a se retrage din viața publică și îi va desemna moștenitori ai tronului Marii Britanii pe Kate și Wiliams”. Intai si intai trebuie mentionat faptul ca nu este pentru prima data cand apare o astfel de stire. De fiecare data s-a dovedit a fi falsa.

Macar acest fapt ar fi trebuit sa fie un semnal de alarma pentru asa zisii „jurnalisti romani”. Din doua una – fie „presarii” romani au memorie scurta, fie ar scrie orice pentru cateva click-uri in plus pe pagini. In ambele cazuri, susnumitii ar trebui sa se lase de presa pentru ca astfel de comportamente incalca grosolan codul deontologic al jurnalismului.

Lista site-urilor „de stiri” care au publicat gogomania e lunga, dar punem pe primul loc Stiripesurse.ro, site care se pretinde serios dar care contine un volum urias de stiri false sau „trase de par”. Evident ca nu sunt singurii, pe lista „inteligentilor” care au plublicat anuntul se inscriu, intre altii, cei de la m.stireazilei.com, psnews.ro, stireazilei.com, ziuanews.ro, ampress.ro, Cu siguranta, lista este mult mai lunga dar nu se justifica efortul de a cauta toate site-urile dispuse sa publice enormitati neverificate..

Este la mintea cocosului ca, daca ar fi fost reala, o astfel de stire ar fi fost motiv de BREAKING NEWS pe absolut toate marile agentii de presa, toate televiziunile seriose si, mai ales, pe absolut orice site sau televiziune britanica. Tot ce ar fi avut de facut „inteligentii jurnalisti” ca sa verifice stirea ar fi fost sa deschida orice site al BBC si daca acolo nu vedeau monitorul prin de rosu cu „breaking news” pe el insemna ca stirea era falsa. nici macar nu ar fi trebuit sa stie engleza pentru asta. Simpla lipsa a agitatiei ar fi fost suficienta ca sa inteleaga ca nu trebuie sa publice stirea.

Exista si alte metode de verificare a realiatii stirii, dar aceasta cer munca, profesionalism si cunoasterea unei limbi straine, cel putin, in cazul de fata, engleza. Exista site-uri profesioniste (nu intre cele in limba romana) care au avut si inteligenta si profesionalismul si posibilitatea de a verifica stirea direct la sursa si au obtinut dezminitiri oficiale direct de la Palatul Regal al Marii Britanii, pentru ca asa se face presa serioasa. Din pacate, mai nou, in Romania, a cunoste o limba straina e dovada de lipsa de patriotism. A cunoaste mai multe limbi straine e de-a dreptul tradare de patrie si, pentru multi „buni romani”, daca informatia nu e tradusa in Limba Romana inseamnma ca nu exista.

Evident ca nimeni nu s-a obosit sa verifice. In Romania, obiceiul de a verifica stirea din surse de inceredere a murit. Ce intereseaza acum e stirea socanta, scandalul, profitul cu orice pret. Nici nu e de mirare, in fond, avem ca ministru al culturii si identitatii nationale un fost director de tabloid specializat exact in promovarea de stiri false si de scandal.

Manelismul presei nationale a devenit de-a dreptul emblematic, a inceput sa caracterizeze inclusiv societatea romaneasca. Publicul a devenit la fel de superficial. Sunt la moda dezinformarea,  „faptele alternative” si „incorectitudinea politica”.

Lupta impotriva infestarii societatii romanesti cu stiri si concepte false, pentru apararea adevarului si pentru dialogul logic, rational, cu argumente si dovezi ramane pe umerii unor foarte putine persoane care nu sunt dispuse sa accepte minciuna si care, daca sunt in presa, platesc aceasta atitudine cu profitul site-urilor pe care le detin.

Exista metode prin care cititorii sa fie averitizati ca se afla pe un site cunoscut a promova stiri false? Desigur ca exista! Exista un „programel”, o extensie, o aplicatie (cum vreti sa o numiti) facut de niste romani, in Limba Romana, care se poate instala si care te anunta cand citesti o stire de pe un site cunoscut ca publica stiri false. Extensia se numeste „De necrezut – Oprim dezinformarea familiei şi prietenilor” si poate fi instalata de AICI.

Mai mult, pe acest site, puteti participa activ la actualizarea bazei de date cu site-uri care publica stiri false, ceea ce va invitam sa faceti, avand in vedere ca astfel de site-uri noi apar ca ciupercile dupa ploaie si se strecoara in viata de zi cu zi a romanilror otravindu-le existenta.

Daca adaugam si faptul ca majoritatea acestor tipuri de site-uri sunt finantate direct de serviciile secrete ruse, participarea activa la actualizarea bazei de date devine o datorie a fiecarui roman constient de pericolele la care este expusa Romania.