Sova la DNA. Hai, Viorele, ca va spune tot…

minciunaPurtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu, după ce în perioada 2007-2008 firma „Şova şi Asociaţii” a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane lei. Potrivit procurorilor DNA, în perioada ianuarie – 13 februarie 2008, Dan Şova, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Turceni (CET) şi ICM – SC, a insistat pe lângă Dumitru Cristea, la data faptelor director general al CET, să încheie un contract distinct de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu. În acest fel, Şova ar fi contribuit la decizia lui Cristea de a încheia nelegal, la 13 februarie 2008, contractul de asistenţă juridică între CET şi SCA „Şova şi Asociaţii”. De asemenea, ar fi conceput termenii şi condiţiile contractului şi l-a semnat din partea SCA „Şova şi Asociaţii”, obţinând un folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei. Într-un alt caz, în contextul litigiului dintre CET şi Electrica, Şova ar fi insistat pe lângă Cristea să încheie un contract distinct de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu, în urma căruia a obţinut un folos necuvenit pentru de 1.142.400 lei. Într-un al treilea caz, asemănător, Şova ar fi obţinut un folos necuvenit de 1.071.336 lei, de această dată, de la Complexul Energetic Rovinari.
DNA a precizat că în această cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

„La Ponta nu a ajuns niciun leu”

Fostul ministru al Transporturilor a fost ieri la DNA. El a declarat la ieşire  că în acest caz este vorba de o sesizare făcută de cineva, cel mai probabil fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, şi este normal ca procurorii să facă cercetări, dar asta nu înseamnă şi că se poate vorbi de vinovăţie. Fostul ministru a precizat că faptele vizate în dosar sunt din perioada în care el nu a avut legătură cu politica. Şova a mai spus că le-a oferit procurorilor detalii despre contractele încheiate de firma sa de consultanţă cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari. El a precizat că a fost vorba de dosarele prin care a reuşit să salveze de la faliment aceste două instituţii, în procesele cu ICM-ul şi de o creanţă care exista între Turceni şi Electrica cu privire la o serie de plăţi. Întrebat dacă a obţinut contractele cu ajutorul lui Victor Ponta, Şova a răspuns: „Nu. Nici nu s-a pus o asemenea problemă nici măcar de domnii procurori, nu are nicio legătură. A fost un onorariu proporţional, 1-2% din ce am obţinut efectiv”.
Întrebat dacă o parte din acei bani s-au dus spre cabinetul de avocatură al lui Victor Ponta, Şova a replicat: „Numai dumneavoastră aţi înţeles aşa ceva, nici procurorii nu au înţeles aşa ceva, nici măcar domnul Blejnar n-a înţeles aşa ceva. Din banii de la Rovinari, n-a ajuns niciodată la domnul Ponta niciun leu. Obţinerea contractelor a fost transparentă, selecţia firmelor s-a făcut prin cerere de ofertă la vremea respectivă. Am fost concurat de mai multe firme de avocatură la acel moment”.
Întrebat care este concret acuzaţia procurorilor, Şova a spus că nu poate spune exact, dar că anchetatorii au dorit să ştie împrejurările în care s-au încheiat acele trei contracte. Întrebat dacă este de părere că ar putea fi vizat şi Victor Ponta în acest caz, Şova a replicat scurt: „Nu are cum”.
Reamintim că în luna ianuarie 2014, un raport al Inspecţiei Judiciare arăta că premierul Victor Ponta, fost partener senior în firma lui Şova, este cercetat într-un dosar al DNA pentru implicarea în incheierea unor contracte ilegale cu Complexul Energetic Turceni şi Complexul Energetic Rovinari. Ponta a respins informaţia la acel moment, catalogându-o drept „o tâmpenie”.