Sorina Matei, intr-un RMN facut pe Sebastian Ghita

Sorina Matei, una din cele mai puternice voci ale presei romanesti, scrie despre Ghita pe contul de facebook :

E atât de multă ipocrizie şi minciună pe subiectul Sebastian Ghiţă încât nici nu-ţi mai vine să scrii ceva.
Adevărul este că personajul inculpat, trimis în judecată din 2002, a stat la masă cu aproape toţi decidenţii politici şi instituţionali de la preşedintele României de atunci în jos.
Adevărul este că în el s-au băgat putere şi bani tocmai pentru că stătea la masă cu toată lumea.
Adevărul este că a fost creaţia tânără a vechii mafii securiste şi condamnate şi a fost moştenit.
Adevărul este că prin labirintul lui financiar au rulat sute de milioane de euro/ dacă nu miliarde, cu majoritatea instituţiilor publice, din bani publici, cu toate instituţiile de forţă, iar totul a depăşit demult graniţele României.
Adevărul e că a încercat să distrugă oameni, a devalizat bugete publice, a distorsionat şi mânjit meserii şi adevărul e că omul nu are niciun fel de limite. Este singurul ins pe care l-am văzut cu ochii mei nu doar mințind la nivel de mitomanie sau amalgamând minciuni cu adevăruri parțiale, ci confecţionând la propriu, falsificând, inventând realităţi şi prezentându-le senin ca adevăruri. Da, şi asta m-a speriat. Pentru că am realizat că e de neoprit în mizerie.
Adevărul este că acest cancer s-a extins vreo 10 ani peste România. Şi prea mulţi au tăcut.
Adevărul este că în spatele acestui asalt pe care-l dă continuu asupra instituţiilor de forţă ale României- DNA şi SRI- confecţionat tipic din decupaje şi multe neadevăruri, doar din ce-i convine lui, şi doar cum îi pică lui bine, s-au încolonat toţi condamnaţii, inculpaţii, acuzaţii de corupţie, oameni care au furat şi au minţit, cei obsedaţi sau prietenii lui, dependenţi de el.
Mă amuză cei care „redescoperă” azi contracte ale lui Ghiţă scrise de fapt de alţii. Şi nici pe acelea nu le „redescoperă” pe toate, ci selectiv.
Când un coleg de-al vostru, un ziarist pe care am să-l respect mereu era ţinut în sediul Poliţiei, la Biroul de Investigaţii Criminale, şi târât pe la parchete cu plângeri penale, doar pentru că avea curaj să scrie adevărul despre Ghiţă, voi unde aţi fost? Alţii erau ameninţaţi la propriu cu moartea de băieţi cu cagule. Nu ştiu cum să vă spun, dar chiar aşa a fost. Crâncen, foarte dur totul, agresiv şi fără limită. Şi vedeţi că astăzi scrieţi din ziaristul acela care dezvăluia contracte şi care şi-a făcut treaba. Măcar citaţi-l. Că aşa e corect şi frumos.
Văd azi viteji în presă care acum vreo 4 ani efectiv se îngălbeneau când auzeau de Ghiţă. Sau, mai confortabil, se făceau că nu aud. Unii îi ciuguleau din palme, alţii nu ştiau cum să-i intre în graţii. Eu când am realizat cine e şi ce face de fapt, pentru că iniţial am mers pe buna credinţă având în vedere că mi-a fost coleg de şcoală, am plecat şi l-am înfruntat corect. Nu m-am înclinat în faţa lui. Prin 2011 şi 2012 se comporta altfel și mă respecta, prin 2013-2014 nu mă mai respecta devenind din ce în ce mai agresiv în ceea ce priveşte meseria mea, încercând să intimideze, să murdărească şi să ameninţe pe toate căile posibile, în 2015 trimitea iar mesaje de respect şi de admiraţie profesională, ca după aceea să redevină agresiv. Acesta e personajul. No limits. Eu oricum am scris tot timpul, în ultimii 4 ani, de el. A realizat până la urmă că nu poate opri asta cu nimic, indiferent ce ar face. Am înțeles încă de prin 2013 că mă consideră prima responsabilă că i-aș fi stricat imaginea pentru că am scris și spus cine este și ce face. A fost adevărat tot.
Cu respect vă spun că făptuitorul a fugit şi corect ar fi să fie prins şi să răspundă drept, pe lege, pentru absolut tot ce a făcut. Atât.One Thought to “Sorina Matei, intr-un RMN facut pe Sebastian Ghita”

 1. Ing. Fiz. Gabriel Pascu

  A 3 delirează în continuare pe tema plagiatului. Știți care este partea bună? Noi, românii, avem „talentul” de a „da la picioare” acelora dintre noi care ne complexează prin diferite virtuți: integritate, tărie de caracter, inteligență etc. „Nimeni nu este profet în țara lui”?!Dar când cineva întrece măsura în direcția asta nu face decât să ne aducă pe calea cea bună: să ne respectăm și să ne urmăm valorile.
  CIUVICĂ contestă!
  CIUVICĂ,TREBUIE SĂ DAI CEL PUȚIN UN EXEMPLU ÎN CARE SOFT-UL antiplagiat iThenticate a dat verdictul NEPLAGIAT! Cu alte cuvinte, să dovedești că „aparatul” („cântarul” iThenticate) indică ZERO când NU CÂNTĂREȘTE NIMIC („cântarului” i s-a făcut „tara”?!). Cu siguranță n-ai un asemenea exemplu! Pentru că soft-ul nu poate da decât un singur rezultat: PLAGIAT! Oricare lucrare științifică corectă scrisă vreodată este PLAGIAT după tipul de analiză folosit de iThenticate! Iar mediul academic știe asta! TOCMAI DE ACEEA ESTE FOLOSIT DISCREȚIONAR, EXCLUSIV ASUPRA UNOR MATERIALE ALESE PE CRITERII SUBIECTIVE. ESTE UN „FAKE” CARE ÎNLESNEȘTE CENZURA ÎN CAZUL UNOR TEORII ȘTIINȚIFICE CORECTE DAR INCOMODE (care nu pot fi combătute pe cale strict formală). Sistemul va evita un scandal pe tema asta! Cât de tâmpit trebuie sa fie cineva care crede că, folosind un soft, se poate pronunța asupra unei lucrări științifice în al cărei domeniu n-are nici un fel de expertiză?! IDIOTULUI DE CIUVICĂ (& co.), care invocă folosirea soft-ului antiplagiat iThenticate de către mari universități și instituții din lume:
  Întrebare: este legiferată în vreun fel folosirea acestui soft? Răspuns: NU! De ce? 1) Pentru că soft-ul nu ESTE SPECIALIZAT (nu ține cont de domeniul din care face parte lucrarea „analizată”) 2) Pentru că soft-ul nu poate da decât un singur rezultat: PLAGIAT! Într-un anumit domeniu lucrările științifice sunt ACCEPTATE doar dacă folosesc un limbaj STANDARD. Astfel, „proporția reținută afectează o mica parte a tezei, dar aceasta constatare cantitativa nu este determinanta” iar „natura împrumuturilor neautorizate permite de a constata ca este vorba de fraze care nu conțin idei originale sau particulare (fraze făcute din generalități sau prezentări destinate vulgarizării ideilor juridice, fără aport conceptual specific)”. – Raportul CNATDCU în cazul doctoratului şefei DNA. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21459849-fost-publicat… Vă miră că praful cel mai mare îl fac niște „habarniști”?! „Și un copil de doi ani își dă seama că anumite cuvinte se repetă” (geniul Ciuvică).
  O căutare MECANICĂ (așa cum realizează orice motor de căutare – ex. Google, sau un copil de doi ani?!) va găsi în TOATE lucrările științifice acceptate cuvinte și/sau fraze care se repetă. Sau, iThenticate va găsi că orice lucrare științifică este PLAGIAT!

Comments are closed.