Se clatina filiera bistriteana din Curtea de apel Cluj ?

24.01.2013, scriam pe Vocea Clujului.

Fosta presedinta a CSM, Alina Ghica, l-a numit pentru inca 3 ani, pe Traian Darjan, presedinte al Sectiei Civile. Intamplarea face ca la propunerea presedintelui Curtii de Apel Cluj, tot un bistritean, Valentin Mitea.

Renumirea judecatorului  Traian Darjan nu i-a folosit doamnei judecator Alina Ghica, care a fost pentru prima oara revocata in Romania tocmai de la propunerea venita de la Curtea de Apel Cluj.

Traian Darjan s-a facut remarcat gratie profesionalitatii sale dar si datorita curajului de a actiona in justitie chiar Ministerul Justitiei, pentru a obtine bonuri de masa. Dar si puterii de a se pronunta peste puterea lucrului judecat, de o instanta egala in grad, Curtea de Apel Oradea.

Cotidianul Citynews afirma ca domnul  judecator proaspat reales, are cel mai mare salariu din Curtea de Apel Cluj.

Relatiile excelente cu judecatorii Gheorghe Buta, Virgil Andrieş şi Valentin Mitea sunt recunoscute. Primul a fost chiar preşedinte al Tribunalului Bistriţa-Nasaud, pana in 1998 si  asemanatoare cu cele ale lui Nicolae Marian. Cert este insa ca cei trei foşti colegi, ajunşi rand pe rand foarte sus in schema ierarhiei tagmei judecatorilor – preşedinte Curte de Apel Cluj, preşedinte Consiliul Superior al Magistraturii sau judecator la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Romaniei (ICCJ) – s-au sprijinit reciproc la nevoie, dar nu şi-au uitat nici subalternii In 7 mai 1996, Traian Darjan, este numit judecator la Bistrita. Dupa ce Buta a plecat la ICCJ, Nicolae Marian a ajuns in subordinea celorlalţi doi bistriţeni din CA Cluj, Virgil Andreieş, ajuns preşedinte al acestei instanţe, şi Valentin Mitea, vicepreşedinte. In 2007, Nicolae Marian a fost delegat ca preşedinte al Tribunalului Bistriţa-Nasaud pentru o perioada de 90 de zile, potrivit  Hotararii CSM nr. 347/2007, insa doi ani mai tarziu se afla in aceeaşi postura fara nicio problema. Intre 2009 – 2010, Andreieş deţinut preşedinţia CSM, acum el fiind judecator la Curtea de Apel Cluj, unde preşedinte al instanţei clujene este Valentin Mitea.

  •  Sergiu Leon Rus, fost magistrat la Curtea de Apel Cluj a fost exclus din magistratură pentru un motiv pueril . În realitate, el s-a opus SISTEMULUI. Iţele excluderii lui Rus din magistratură pornesc de la faptul că acesta a candidat pentru postul de şef al Curţii de Apel Cluj . Respectivul post era vizat de un apropiat al actualului preşedinte al CSM, Virgil Andrieş, fost preşedinte al Curţii de Apel Cluj.Mai mult decât atât, Rus a luptat împotriva SISTEMULUI candidând fără voia membrilor grupului la şefia Curţii de Apel Cluj. Un om care nu făcea parte din SISTEM. „Toată povestea sesizării CSM, a fabricării “probelor” în discuţie, a simulacrului de proces, are nişte conotaţii penale zdravene, şi nu am ezitat să le punctez organelor abilitate (în sens legal, fireşte). Am indicat şi firele care, cred cu toată convingerea, duc la Virgil Andreieş, preşedinte cumulard illo tempore al CA Cluj şi comisiei de disciplină. Prin urmare, fapta nu există. Dacă ar fi existat, nu ar fi fost prevazută de legea disciplinară. Dacă ar fi fost prevazută de legea disciplinară, nu ar fi fost sanctionată maxim (bunăoară, un procuror care şi-a bătut şeful şi i-a tras un cap în gură a luat avertisment)-Gazeta de Cluj

Ieri, un judecator, Dr. Sergiu Leon Rus, care a invins CSM-ul, scrie pe pagina sa de facebook :

Aveţi ceva de ascuns?

E vorba despre Băldean Denisa-Livia şi Mitea Valentin, cei doi de la conducerea Curţii de Apel Cluj, unde ocupă funcţiile de preşedinte, respectiv vicepreşedinte. Funcţiile au fost ocupate în urma examenului organizat în perioada 12 septembrie – 4 decembrie 2014.
În conformitate cu art. 7 alin. 2 fraza I din Regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului sau examenului pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor, aprobat prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 320 din 27 aprilie 2006: „Proiectul referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere se depune la Consiliul Superior al Magistraturii cu cel puţin 7 zile înainte de data desfăşurării primei probe a concursului sau examenului, atât pe suport hârtie, cât şi în format electronic, pe suport specific – CD, şi se publică împreună cu documentele relevante depuse pe intranetul instanţei sau parchetului la care există postul de conducere pentru care se candidează, după ce funcţia de conducere respectivă a fost ocupată de candidat în urma concursului“.
Nici până în prezent, cei doi nu şi-a publicat pe intranetul Curţii de Apel Cluj proiectele cu care au participat la concurs, deşi a trecut un an şi jumătate de la ocuparea funcţiei.
Ca atare, judecătorilor Curţii le este încălcat dreptul elementar de a cunoaşte de ce anume funcţiile au fost ocupate de cei doi, care le sunt intenţiile în privinţa instanţei şi, mai ales şi cu prioritate faţă de orice altceva, dacă există pasaje plagiate, practică care trebuie că este prevalentă în sistemul nostru. Aşadar, judecătorilor instanţei le este împiedicată verificarea proiectelor inclusiv sub aspectul eventualei existenţe a plagiatului. Dacă nu există nimic de ascuns, de ce nu se respectă obligaţia legală, de ce această sfidare? Dacă cumva este vorba despre acelaşi proiect care să fi fost schimbat între ei având în vedere că au ocupat anterior fiecare funcţia celuilalt? Cum putem cunoaşte că totul a fost licit? De ce transparenţa consacrată generos de regulament este obscuratizată atât de cras?

N.r. Klaus Iohannis l-a pensionat in 8 aprilie pe Traian Darjan.

-Decret privind eliberarea din functia de judecator la Curtea de Apel Cluj, delegat in functia de presedinte al Sectiei I civile a Curtii de Apel Cluj, a domnului Traian Darjan – pensionare;

Related posts