Scandalul carnii de cal ia amploare. Romania – tap ispasitor in scandalul carnii de vita substituita cu cea de cal?!

Sarind ipotezele socante, insa nedovedite, si chiar neverosimile, publicate de The Sun, referitor la posibilitatea sacrificarii unor cai salbatici din padurea Letea, care ar fi putut ajunge in “farfuriile britanicilor”, si in cazul altui cotidian, The Independent, care prezinta faptul ca ar fi vorba de carne de magar,  scandalul generat de suspiciunea comercializarii carnii de cal in locul celei de vita, in cazul unor produse alimentare procesate, este la inceput, dar mai ales de durata, fiind vorba de companii mari care opereaza transfrontalier in Comunitatea Europeana.

Grupul agroalimentar Findus si procesa­torul francez Spanghero au declansat weekendul trecut cel mai mare scandal al in­ceputului de an, in industria alimentara eu­ropeana, dupa ce britanicii i-au acuzat pe francezi ca le-ar fi livrat lasagna ce continea carne de cal in timp ce pe etichete era trecuta carne de vita, precizeaza intr-un articol LeFigaro.

Acuzatiile zboara din toate partile, si se pare ca toate converg spre procesatorii din Romania, implicand astfel, personalitati politice de cel mai inalt rang, de la ministrii unor state europene, pana la presedintele Romaniei, conform articolului publicat de WashingtonPost.

Cert este ca in acest scandal producatorul suedez de produse congelate da in judecata furnizorul francez, aflat in centrul afacerii.

Confrom achetei derulate in Franta, compania Poujol, a cumparat carnea de la intermediarul cipriot, carnea provenind de la doua abatoare din Romania.

Referitor la situatia creata, Ministrul de Externe, francezul Laurent Fabius a solicitat duminca intr-un interviu dat la televiziunea BFM, „pedepse dure” pentru ceea ce el a catalogat ca fiind o „frauda abominabila”.  In acelasi timp comisarul european pentru agricultura se intalneste astazi cu ministrul de externe al Romaniei cu privire la acuzele referitoare la provenienta carnii de cal din Romania.

Reactia Presedintelui roman, Traian Basescu, este prompta, el declarand ca daca este adevarat Romania se va confrunta cu restrictii la export si pierderea credibilitatii pe pietele externe, pentru mai multi ani.

In articolul prezentat de cotidianul britanic TheGuardian,  se precizeaza faptul ca si consumatorii ar trebui sa isi asume responsabilitatea consumarii unor produse ieftine, in perioada de austeritate.

Referitor la riscul pentru sanatatea umana, autoritatile britanice avertizeaza ca prezenta carnii de cal in diferite preparate de mancare, nu reprezinta un risc pentru sanatate, totusi ei au solicitat grupului Findus de a realiza teste suplimentare pentru a verifica faptul daca carnea de cal procesata contine fenilbutazona, un medicament folosit la cai, deoarece in acest caz consumul de carne este interzis, scrie publicatia DailyMail.

Sase branduri de retail au retras de la rafturi produsele furnizate de compania franceza Comigel. In Franta  lanturile Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix si Picard, au retras produse semipreparate care ar provoca suspiciuni de inlocuire a carnii de vita cu cea de cal, scriu intr-un alt articol cei de la LeFigaro.

Presa franceza precizeaza insa ca carnea de cal, nu este identificata oficial in produsele semnalate. Filiera transfrontaliera, in aceasta afacere, este, conform Directiei Generale de Concurenta Afaceri, Consum si Control al Fraudelor  – DGCCRF, dezvaluie un intreg lant de aprovizionare, trecand prin Luxemburg, furnizor pentru grupul francez Poujol, Cipru care a subcontractat pentru un comerciant din Tarile de Jos, carnea provenind se pare de la un abator de procesare din Romania. In cazul grupului suedez Findus, carnea a provenit de la furnizorul francez Spanghero, care face parte din grupul Poujol.

In acest scandal al carnii de cal, exista clar doua victime: grupul Findus si consumatorul din Marea Britanie.

Potrivit Directiei Generale Concurenta, Afaceri Consum si Control al Fraudelor (DGCCRF), aceasta inlocuire ar fi generat castiguri în jurul valorii de 300.000 de euro celor implicati.

Scandalul carnii de cal ia amploare si se extinde, Findus a retras de la vanzare toate preparatele gen, lasagna bolognese, placinta pastor si musaca. In acelasi timp lantul de supermarketuri Aldi, au retras toate produsele de lasagna bolognese si spaghete Brand. Inlocuirea carnii de vita cu cea de cal se pare ca dateaza din 12 august 2012.

Daca se va dovedi ca este vorba de carne de cal, vina va trece de la furnizorul francez Spaghero la procesatorul roman, deaorece compania a declarat si rezulta si din acte ca a cumparat carne de vita de la procesatorul din Romania. Conform mass mediei franceze, firma Spanghelo, filiala a concernului Poujol, a cumparat carnea care face subiectul discutiei, de la furnizori din Romania, fiind etichetata ca fiind carne de vita, francezii amenintand procesatorii romani, pentru acest incident.

Conform declaratiilor oficialilor romani, acestia precizeaza ca importatorul a stiut ca nu este carne de vita, carnea de cal avand alta culoare si textura, si alt gust. „Daca importatorul nu a obiectat la primirea de carne care sa ateste ca acesta a fost de cal, aceasta presupune ca, fie el a fost complice cu producatorul roman, sau a schimbat eticheta dupa „, a declarat Dragos Frumosu, presedintele Uniunii Industriei Alimentare, din Romania.

Analizand evenimentele din scandalul carnii de cal, din mass media internationala, constatam ca prezenta carnii de cal nu pune in pericol siguranta alimentara a consumatorilor umani, ci reprezinta de fapt o suspiciune de fraudare prin inlocuirea carnii de vita cu cea de cal. Pana acum testele suplimentare efectuate in Marea Britanie, pentru a verifica faptul daca carnea de cal procesata contine fenilbutazona, sunt negative. Daca analizam contractul dintre grupul Findus Nordic, din Suedia si compania Comigel, Franta, acesta prevede expres faptul ca, carnea de vita din lasagna trebuie sa provina doar din Germania, Franta si Austria, atunci compania franceza se face vinovata ca nu a anuntat partenerul suedez, de inlocuirea carnii de vita cu cea de cal.

In plus daca se va dovedi ca procesatorii romani au vandut carne de cal, scenariu total neverosimil, deoarece cei cativa procesatori romani de cabaline, nu livreaza carnea decat in carcasa, insa daca a fost procesata si schimbate ectichetele, atunci ei vor fi cei vinovati.

In caz ca se vor depista urme de fenilbutazona in carnea de cal comercializata, autoritatile sanitar veterinare din Marea Britanie vor fi culpabile de neglijenta. In plus este vehiculata si ideea unei conspiratii internationale, avand ca protagonisti si firme poloneze, italiene si chiar rusesti.

Cert este ca in cazul scandalului generat saptamana trecuta, referitor la comercializarea in unele produse alimetare a carnii de cal, se raspandeste rapid in Europa, si ameninta sa genereze tensiuni transfrontaliere intre statele implicate.

Despre Autor