„Sau punem pumnul in pieptul furtunii, sau pierim” – Avram Iancu

Astazi, mai mult ca niciodata, cuvintele generalului se imprima in constiinta noastra. La Crucea lui Avram Iancu, cand se canta imnul national, simti ca te regasesti ca demnitate umana. Nu va fi o cronica de eveniment, la care sa spun ca au participat Adrian Oros,(astazi este ziua lui de nastere), Horia Sulea, Ludovic Orban, Cornel Itu, Remus Lapusan, Horia Nasra. 

Astazi am fost multi romani, in dorinta de a omagia personalitatea lui Avram Iancu. Curtea de la Viena l-a urât pe Avram Iancu pentru că acesta a fost recunoscut general şi „împăratul românilor” de către comandantul ţarist Luders, care a intrat în Ardeal în urma înţelegerii dintre ruşi şi austrieci de la Varşovia. Luders i-a scris scrisori lui Avram Iancu în care îl numea general sau „împărat al românilor” din Ardeal şi s-a oferit să-i dea arme şi alimente. Tribunii lui Iancu şi generalul ţarist Luders au depresurat Alba-Iulia într-o luptă crâncenă în care românii şi ruşii s-au înfrăţit să înfrângă trupele ungurilor conduse de generalul Bem. Trupele româno-ruse i-au zdrobit pe unguri la Alba-Iulia. La 12 august Lüders cu trupele sale încheie ostilităţile din împrejurimile oraşului Alba Iulia şi intră în cetate. Avram Iancu şi tribunul Axente Sever au fost chemaţi de generalul Luders la discuţii la Alba-Iulia pentru înţelegeri militare şi logistice. Aici intervin perfid austriecii.

Provocarile sunt acum in alt plan. Economic si militar, geostrategic. Din partidele prezente, nu s-a desprins un sentiment national exacerbat. Slujba ortodoxa, a fost ascultata in timp ce soarele nemilos batea in cap pe toata lumea, ca atare nu e de mirare. 

Un gest frumos facut de Floresti, prin Horia Sulea si Bogdan Pivariu, care au depus 3 coroane de flori, din partea Primariei, a Consiliului Local. Patriotismul lui  Horia Sulea nu e de fatada. Sper sa scot un interviu de la el azi.

Dincolo de PSD si PNL, alte partide, raman oamenii. Presa are favoriti si oameni pe care nu ii intreaba nici cat e ceasul. Simplitatea lui Nicoara, Orban si Oros au impus. Am glumit cu  placere Remus Lapusan, am discutat multe cu Marius Cataciniu(ALDE). Parca si Horia Nasra era mai destins. 

De fapt, in Cluj, nu exista presa ostila unui partid. A lipsit Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Emil Boc, primarul Clujului  si prefectul Gheorghe Vuscan. 

[huge_it_videogallery id=”2″]