Robin Molnar il desfiinteaza efectiv pe Liviu Alexa pe robintel.ro

Nu pot sa zic ca ma topesc de dragul lui Robin Molnar, dovada ca am avut polemici dupa #Colectiv si miscarile de strada de atunci.

Dar nu neg faptul ca il respect ca om,deoarece a fost acolo, in strada,a  faptului ca a terminat o facultate grea, cea de calculatoare, iar faptul ca scrie bine, o dovedeste  modul unic in care il desfiinteaza pe Liviu Alexa. Enjoy !

 

“Mai lăsați-mă cu Liviu Alexa!

by Robin Molnar, integral

Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic
(Edmund Burke)

Pe Liviu Alexa l-am cunoscut, indirect, chiar de când m-am mutat în Cluj, chiar din primele luni. Eu, blogger fiind, participam la chindii cu bloggeri. El, jurnalist fiind, facilita diverse chindii cu bloggeri. Deci, fără a ne cunoaște personal, ne cunoaștem bine, cel puțin din interacțiunile online avute de-a lungul timpului.

Adevărul este că, fără a-l cunoaște personal, aș fi putut să-l uit sau să-l ignor. Doar că, la una dintre chindiile online cu bloggeri, Liviu Alexa a făcut o chestie foarte interesantă: a dat carduri VIP valabile 10 ani la toată lumea, inclusiv mie, la sala de sport Gimmy.

Mi s-a părut suspect: cine-ți dă un card de acces valabil 10 ani la cel mai tare club de fitness din Cluj, un „cadou” în valoare de, nici nu știu, vreo zece mii de euro? Iar Liviu Alexa a împărțit zeci sau sute de astfel de carduri. Cum să nu ți se pară suspect?

M-am dus, deci, la Polus, la sediul Gimmy, și mi-am ridicat cardul pe care nu l-am folosit niciodată: zvonurile erau reale. Am plecat amețit de acolo, nu-mi venea să cred: omul ăsta face o investiție serioasă în comunitatea online clujeană, bloggeri și jurnaliști. Oare de ce?

Asta a fost prin 2010, nici nu-mi amintesc exact, nici nu contează. Tot atunci l-am cunoscut personal și pe Liviu. Nu i-am mulțumit personal, cred, niciodată pentru cardul VIP. Nici n-am simțit nevoia: de ce m-aș înhăma cu obligații necunoscute? Aveam, totuși, confirmarea că ceva se pune la cale, dar nu aveam toate piesele. Însă divaghez.

Pe Liviu Alexa l-am cunoscut la o chindie cu bloggerii, când ne-a anunțat ambiția lui de a fi cel mai citit blogger din Cluj. Mi s-a părut plauzibil, mai ales că – om de afaceri fiind – își putea cumpăra reclamă pe diverse bloguri și în mass media unde, de altfel, are și foarte mulți colaboratori, dintre care unii fiecumpărați cu carduri VIP la Gimmy, fie cu alte foloase, irelevant.

Am încercat, totuși, să tac. Poate, în fond, omul este de bună credință iar eu nu-l înțeleg. Doar că, observându-l în timp, am observat că nici de bună credință nu este, dar nici complet rău nu pare a fi. Adică, să recunoaștem, există câțiva oameni pe care i-a ajutat. Trebuie să-i acordăm meritul acesta. Dar asta nu-l face automat un om bun, să nu fim reducționiști. Chiar și cele mai abominabile brute ale istoriei au fost capabile de generozitate, iar Liviu Alexa nu pare a fi o excepție.

În primul rând, am încercat să mă lămuresc și eu care-i treaba cu Ania Blăjan, din celebrul scandal cu Gimmy. Straturi peste straturi de minciună s-au depus pe corpul poveștii precum osânza pe porc, dacă n-aș fi știut de la un coleg o poveste asemănătoare: omul, în SUA fiind, în toiul nopții, chiar recent, a fost sunat de un operator de la call center-ul lui Liviu Alexa, ca să ceară susținere pentru campania electorală a acestuia.

În puterea nopții fiind, colegul meu a avut un limbaj vulgar, ceea ce este firesc: după ce zbori până-n SUA în interes de serviciu, parcă îți cade rău să te sune deranjeze cineva cu o chestiune politică. Fan să fii, și tot îți bagi și-ți scoți. Ei, chestia este că omul a vorbit urât și a închis, culcându-se la loc. Dar a fost sunat, iarăși, tot pe banii lui, în roaming, și i s-a făcut promisiunea că va fi găsit și prins și alte cele, mai rele. Treabă este asta?

Dar nu despre povești din astea țineam să vă scriu, ci despre un pliant de-al lui Liviu Alexa, candidat la primăria Cluj:

1. Liviu Alexa promite 20,000 locuri de muncă mai bine plătite. Fie, dar să înceapă cu angajații săi, pe banii săi. Problema este că cele 20,000 de locuri de muncă mai bine plătite vor aduce mii de oameni noi în oraș, chiriile vor crește, prețurile vor crește, iar ceilalți 200,000 de clujeni ale căror salarii nu vor crește vor avea de suferit.

De aceea piața muncii trebuie lăsată liberă, pentru că intervenția greșită produce inflație de cerere, ceea ce duce la scăderea salariilor, pe principiul: dacă nu-ți place, pleacă, mai am zece ca tine la poartă. Practic, poți ajunge rău din două situații aparent bune.

2. Liviu Alexa spune că „un oraș bogat este acela în care locuitorii săi au locuri de muncă bine plătite, nu locuri de muncă plătite prost.” Pare logic, nu? Doar că nu este, și vin cu câteva exemple: cele mai mari salarii din SUA sunt în San Francisco, dealtfel cel mai scump oraș din SUA. În Londra, la fel, sunt salarii mari. Dar puterea de cumpărare este mică, pentru că prețurile sunt și ele mari.

Din contră, un oraș bogat este acela în care locuitorii sunt prosperi, adică acolo unde oamenii își permit să trăiască, să se distreze și să aibă hobbyuri, ceea ce implică niște costuri mici pentru chirii, alimente și servicii, dar Liviu Alexa nu știe asta, pentru că el are mentalități administrative de secol trecut.

3. „Ca primar, voi crea condiții propice pentru aducerea de investitori care să plătească mai bine clujenii și nu de investitori care să tragă cinci piei de pe angajații lor.”. Cu alte cuvinte, Liviu Alexa vrea să decidă el cine face afaceri în acest oraș. Știți unde se mai practică asta? În Valea Jiului unde s-au făcut fix zero investiții străine. Pe lângă faptul că aceasta este o practică proastă și falimentară, pe care a avut-o și Gheorghe Funar, este și ilegală: primăria trebuie să autorizeze toți agenții economici care respectă normele legale și atât. Preferințele primarului sunt ilegale. Liviu Alexa vrea să încalce legea.

Plus de asta, investitorii nu vin acolo unde primarul este simpatic, oricât de simpatic, ci acolo unde acțiunile primăriei sunt previzibile și legale. Pentru un om de afaceri, mi se pare dubios și de rea-credință să ignori asta. Pe de altă parte, dacă afacerile-i merg rău, poate că există o explicație rezonabilă pe undeva…

4. „În următorii 4 ani voi crea un program special de reconversie profesională a persoanelor fără loc de muncă cu vârsta mai mare de 45 de ani și cărora le este foarte greu să mai fie integrați în serviciu”.

Problema socială este reală, dar nu o vei rezolva niciodată schimbând oamenii. Nu oamenii respectivi sunt problema, ci faptul că tinerii îi împing afară de pe piața muncii. De aceea, piața muncii ar trebui lărgită astfel încât să acomodeze și personalul mai în vârstă. Pentru că, uite, să zicem că iei un zugrav și-l faci sudor. N-are experiență. Dar un tânăr fără experiență se mulțumește cu jumătate din bani. Cine crezi că va fi angajat? Exact, tânărul. Și atunci, cu bătrânii ce facem? Păi, încurajăm investițiile, toate investițiile, nu doar cele care-i plac primarului, investiții care pot să absoarbă și zugravii de 45 de ani bolnavi de inimă și care pot lucra doar patru ore pe zi.

Repet, nu oamenii sunt problema. Oamenii sunt la fel ca acum 10 ani, pe vremea când lucrau. Doar condițiile economice s-au schimbat, deci schimbarea oamenilor este jumătatea leneșă din  soluție, jumătatea corectă fiind ameliorarea mediului economic.

5. „Un alt program se referă la antrenarea tinerilor în activități cu responsabilitate socială, posturi plătite prin care tineri cu educația terminată să aibă grijă de persoanele vârstnice din Cluj-Napoca pentru a răspunde „prezent” nevoilor lor.”

O inepție: bătrânii din Cluj au nevoi specifice vârstei, pentru care este nevoie de formare profesională. Pe lângă asta, nu cred că Liviu Alexa a întrebat prea mulți tineri cam câți dintre ei vor să șteargă bătrâni la fund. Desigur, se poate spune că nu este vorba despre asta, ci despre alte activități, precum efectuarea cumpărăturilor. Ceea ce iarăși este greșit: dacă bătrânii stau numai în casă, se ramolesc și mor. De asta trebuie lăsați un pic independenți, ca să aibă activitate, să nu li se degradeze condiția fizică. Dar Liviu Alexa nu mai poate de grija bătrânilor și nu știe măcar atât.

6. „Candidez pentru Cluj, nu pentru PNL sau PSD” este o minciună spusă de Liviu Alexa, pur și simplu. După ce presa l-a lăudat că este al doilea candidat al PSD la Cluj, după duduia binecunoscută, și după ce are o campanie strict anti-PNL, vine și ne minte-n față că nu este PSD-ist. La fel cum Oprescu de la București este independent, nu PSD-ist. Punem botul?

Liviu, când erai sincer? Când îl invitai pe Boc la tine la Gimmy, sau acum, când îl porcăi? Sau, după cum e logic, niciodată?

7. Liviu Alexa vrea să facă 15,000 de locuri de parcare în cartierele din Cluj. Foarte bine, neavând loc de parcare las și eu mașina pe unde pot, deci m-ar interesa una ca asta. Dar ajungem la următorul paradox:  locul de parcare amenajat de primărie este mai scump decât mașina. 

Pentru un parking auto, un loc de parcare ajunge să coste peste 20,000 de euro. Majoritatea covârșitoare a mașinilor din Cluj sunt mai ieftine de atât, ceea ce înseamnă că soluția este și poate fi doar alta.

8. 100 de ambulanțe pentru Cluj. Fix ca Ceaușescu: „o să vă mai dau 100 de lei la salariu”. Sau ca Năstase în 2004: „O să vă mai dau un milion la salariu”. Practic, făcând abstracție de cifra rotundă scoasă din burtă, ca să impresioneze naivii, Liviu Alexa ne propune să avem non-stop câte o mașină de salvare la fiecare cinci blocuri din Cluj. Nu este cam mult?

9. „Nu am făcut niciodată afaceri cu statul!”. Serios? De aia compania de apă din Turda are reclamă într-un ziar de Cluj? De aia Salina Turda are reclamă în Ziar de Cluj? Sau de aia Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca are reclamă în Ziar de Cluj? Ce urmează? Ca și Administrația Penitenciarelor să-și facă reclamă la Ziar de Cluj?

Aș vrea să știu dacă, respectiv cu cât, facturează Ziar de Cluj sau Imagistica serviciile de publicitate prestate către companiile autonome care nu au nevoie de reclamă, că nu este ca și cum am avea mai multe aeroporturi în Cluj și fiecare își face reclamă ca să tragă mai mulți pasageri pe partea sa.

Statul, Liviu, acționează și prin regiile autonome cu care tu colaborezi. Deci faci afaceri cu statul, cum face orice mogulaș media local: mai o reclamă la compania de apă, mai la gunoi, mai la termoficare, mai pe unde se poate, că salariile trebuie plătite. Deci, scutește-mă!

Mai mult, de la o echipă presupus tânără, cu care Liviu Alexa se laudă, m-aș fi așteptat la paradigme de dezvoltare mai moderne:

 1. Hai să facem un oraș unde să n-ai nevoie de mașină, precum Berlin, și unde transportul în comun să funcționeze perfect.*
 2. Hai să facem piste pentru biciclete și să încurajăm folosirea bicicletelor.*
 3. Hai să ajutăm ONGurile din Cluj să facă o treabă mai bună, nu doar prin îngrijirea vârstnicilor, ci și a persoanelor cu dizabilități.
 4. Nu de parcări avem nevoie în primul rând în Cluj, locuri de parcare mai găsim, ci avem nevoie de servicii publice mai bune pentru că, uite, ajungem în situația în care oamenii au locuri de parcare, dar orbii sau ologii nu pot ajunge la școală, la cumpărături sau la poștă. Hai să facem un oraș deschis către toți cetățenii, nu doar către șoferi sau bătrâni.
 5. Cum ar fi, de exemplu, ca în loc de parcări și ambulanțe parcate în ploaie să construim destine? Cum ar fi să trimitem toți copiii la școală? Știi cât ar costa? Niciun leu din bugetul primăriei, cu care tu, dealtfel, ești extrem de generos, pentru că primăria are o direcție de asistență socială care poate căuta donații la companiile din Cluj. Primăria trebuie doar să fie intermediarul.
 6. Un oraș bogat este acela în care bogații n-au nevoie de mașină. Asta a spus-o un primar modest și competent, dintr-o grozavă urbe Sud-Americană. Cugetați un pic la treaba asta…
 7. Un oraș bun este acela în care fabricile sunt scoase în afară. Ce valoare etică are să ții fabrica în centrul orașului, iar locuitorii să-i ții la periferie?

Desigur, aș putea s-o mai lălăi așa încă o mie cinci sute de cuvinte pe marginea ridicolului program electoral al lui Liviu Alexa, dar nu are rost. Politica sa a fost aplicată și în Japonia și a dus la un deceniu de stagnare economică.

Și încă ceva, Liviu, trei chestii:

 1. Un primar bun are înțelepciunea că nu poate rezolva toate probleme comunității, dar are inteligența de a-și mișca comunitatea în direcția în care aceasta își poate rezolva singură problemele. Altfel spus, nu avem nevoie de un tătuc a la Kim Jong-Un, care să decidă el, ci avem nevoie de un lider. Faptul că nu ai sesizat asta te descalifică din start.
 2. Patriotismul sincer constă în a accepta faptul că nu ești bun într-o funcție publică și, deci, s-o refuzi. De exemplu, eu nu aș putea fi Avocatul Poporului. Oricât de sincere și de nobile ar fi intențiile mele, nu am pregătirea necesară. Deci evit. Poate ar trebui să faci și tu asta. Dacă ai fi sincer, nu precum la gazetă, ai face-o.
 3. Ai numărul meu din aceeași sursă de unde-l am și eu pe al tău. Nu mă suna.

Sursa foto

P.S. Acceptând faptul că eu bat câmpii, oare Liviu Alexa ce face? Și oare de ce în șarada asta electorală implică și prieteni comuni, oameni sinceri, de care se va lepăda cum a făcut, în două decenii de carieră, cu atâția alții?

P.P.S. Faptul că atâția oameni din presă și online îl sprijină pe Liviu Alexa este un mare triumf al răului, al lașității și al compromisului obliterant. 

__________

* Așa cum face Boc.”

 

Sursa : robintel.roAICI

Sursa foto : AICI

 

Related posts

10 Thoughts to “Robin Molnar il desfiinteaza efectiv pe Liviu Alexa pe robintel.ro”

 1. Câteva chestiuni:

  1. Nici după Boc nu mă topesc, pentru că și eu parchez pe unde apuc, printre altele.
  2. Dacă ați preluat textul integral, se cuvine să puneți link dofollow către articol. Am muncit câteva ore la el.
  3. Din Sursa foto lipsește hyperlinkul către cei care au muncit să facă poza aia. Se cuvine să puneți link dofollow către ei.
  4. Nu sunt interesat de politică. Sunt interesat, totuși, de adevăr, de onestitate etc.

  1. Andrei Hollo

   Nici măcar un amărât de hyperlink.
   Uite, arunc eu cu un link: https://www.robintel.ro/blog/opinii/mai-lasati-ma-cu-liviu-alexa/

   Mi-a plăcut articolul Robin. Spor la mai multe!

   1. Horia Cristea

    Nu imi mergea o facilitate a editorului de text. Si acum am probleme cu el, dar am reusit ceva. Imi pare rau ca nu a aparut “AICI” ca si hyperlink la articolul dumneavoastra. Fata de situatia respectiva, aveti scuzele mele. Acelasi lucru legat de poza.

  2. Horia Cristea

   Sincer, nu imi mergea o facilitate a editorului de text. Si acum am probleme cu el, dar am reusit ceva. Imi pare rau ca nu a aparut “AICI” ca si hyperlink la articolul dumneavoastra. Fata de situatia respectiva, aveti scuzele mele. Acelasi lucru legat de poza.

  3. a vorbi pozitiv sau negativ despre un individ nu face altceva decat sa ii creasca rating-ul, de ce n-ar fi si asta un articol platit, dar mai inteligent.. cum au fost si vizitele RMGC?

   1. Darius,

    Sunt dintr-o zonă minieră. Cred că este la mintea cocoșului că am fost, sunt și voi fi pro-minerit. Hai să nu amestecăm chestiunile.

 2. Horia Cristea

  Scuze cititorilor, nu imi mergea o facilitate a editorului de text. Si acum am probleme cu el, dar am reusit ceva. Imi pare rau ca nu a aparut “AICI” ca si hyperlink la articolul d-lui Robin Molnar. Fata de situatia respectiva, aveti scuzele mele. Acelasi lucru legat de poza.

  1. Acum e mai bine. Mulțumesc frumos, apreciez.

   1. Horia Cristea

    Cu stima, e o lectie binevenita pentru mine. Eu trebuie sa va multumesc.

Comments are closed.