Raspunsuri germane la intrebari incomode

DSC_0069-PANO

Zilele culturii si economiei germane au debutat cu o atmosfera destul de relaxata. Organizare fara cusur, partea a doua fiind cu sala plina.

Domnul președinte al Clubului german al oamenilor de afaceri, Ludger Thol, a raspuns franc la intrebarea vis-a-vis de problema traficului blocat din Cluj-Napoca si Floresti, ca decizia trebuie sa fie una politica, a guvernului Romaniei, de abordare a traficului pe Zona Metropolitana Cluj, dupa modelul inelelelor din jurul marilor aglomeratii urbane, tip Frankfurt am Main sau Nuremberg. Aceeasi abordare fata de traficul multimodal.

In ceea ce priveste a doua intrebare, adresata reprezentatei Ligii studentilor romani din diaspora, fata de fenomenul migartiei in masa, am pus intrebarea punctuala cum poate fi adus acasa un inginer din IT care castiga 4000 de euro brutto si 2875 euro netto in Germania, acasa.

DSC_0073Raspunsul d-rei Nicoleta, a fost unul de suflet, aratand ca nu numai banii conteaza, ci si aspectul sufletesc de a te simti acasa.

Jürgen Ruprecht, manager Bosch, a punctat, aratand ca adaptarea in Germania nu este simpla si ca Bosch nu plateste in mod neaparat mai putin muncitorii romani, ci plateste adecvat costurilor mult mai reduse din Romania. Considerente de ordin sufletesc au fost invocate si de catre managerul firmei Bosch, care a reiterat ca nu numai banii conteaza, ci si posibilitatea unei cariere pe termen lung, acesta fiind o caracteristica a firmei Bosch.

Domnul Mihai Seplecan a trimis un reprezentant in aula Magna a Universitatii Bábes Bolyai.

Doamna deputat Aurelia Cristea, a prezentat succint, secretul economiei germane, prin pactul sindicate – patronat, aratand totodata, care sunt facilitatile oferite de guvern pentru tineret si antreprenoriat.

In continuare, Daniel Metz, patron EBS, a prezentat oferte de munca si educationale. Prefectul nu a onorat cu prezenta, dar d-na jurist Simona Gaci a facut o impresie buna.

Per ansamblu, o abordare reusita.