Prostul zilei – Liviu Pop, Ministrul Educatiei – introduce manuale la Educatie Fizica, pe bani publici, evident!

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, introduce, in premiera, manualul de educatie fizica si sport pentru elevii de clasa a V-a. Initiativa inedita a starnit mirare, comentarii acide, dar si hohote de ras pe retelele de socializare, iar manualul contine destule aberatii.

„La muzica nu avem manual scolar? Care este diferenta intre muzica si sport?”, a intrebat inocent Liviu Pop, neintelegand nici de ce se opune restul lumii si nici care sunt diferentele evidente intre cele doua discipline

Initiativa ministrului l-a surprins si pe presedintele Uniunii Editorilor, Cristian Gresanu. „Sincer, personal m-am mirat de faptul ca cei care au alcatuit practic programa si s-au ocupat de procedura aceasta de licitatie au considerat necesare aceste manuale”, a declarat el pentru PRO-TV.

La randul lor, asociatiile de parinti spun ca nu au stiut despre manualul de sport, desi au facut parte din grupul de lucru care a stabilit achizitia manualelor pentru clasa a V-a.

„Suntem siguri ca nu va avea o utilitate si in cazul asta vorbim de o risipa de bani, vorbim despre sute de mii de euro. Se puteau duce foarte bine in echipament sportiv”, a declarat Iulia Cristache, presedintele Federatiei Asociatiilor de Parinti.

Ministrul Pop este insa convins ca manualul de sport e o idee grozava.

„Da, elevii din clasa a 5-a vor avea manual si la disciplina educatie fizica. Unul dintre manualele aprobate poate fi consultat AICI (…) Inainte de a emite pareri, lecturati putin manualul. Multumesc pentru intelegere”, a postat ministrul pe Facebook.

Cartea are şase capitole, primul fiind Organizarea activităţilor motrice. În cadrul primului capitol, printre lecţiile care vor fi predate Poziţia fundamentală stând şi derivatele acesteia, Alinieri în linie şi coloană şi Întoarceri de pe loc. Al doilea capitol este Dezvoltare fizică armonioasă, fiind descrise exerciţii. Al treilea capitol al manualului se numeşte Capacitatea motrică, printre lecţii fiind Mersul, Alergatul, Săritura. Discipline sportive este al patrulea capitol, iar capitolul V este Igiena şi protecţie individuală. Ultimul capitol se numeşte Comportamente şi atitudini, elevii urmând să fie învăţaţi cum să se comporte într-o echipă sau la o competiţie.

Cum era de asteptat, pe pagina de Facebook a ministrului au început să curgă ironiile:

„Io aștept să apară culegerea de sport! Mereu mi-a plăcut să lucrez din culegeri! Deh, manualele sunt proaste!”

„Să adăugați și un auxiliar la el, plus caietul special și să primească teme pentru acasă neapărat! Mulțumesc!”

„Sper ca macar una din lectii este despre genunche”

„Propun un manual pentru pauze. Si unul pentru drumul de acasa la scoala. Si de ce nu, unul pentru acasa. Un manual al somnului il considerati oportun? Simt totusi bunele intentii ale guvernantilor, preocupati de relaxarea programei, cand vine vorba de educatia civica sau cea socio politica, facuta in scripte la ore de dirigentie dar inlocuite cu matematici, limbi sau discutii denisomanelistice. Ar fi prea obositor pentru politicieni sa aiba generatii ceva mai destupate de convins.”

„Propun ca proba de sport de la bac sa se dea doar scris. Nu are rost sa fie una practica, doar vorbim de sport, ce Dumnezeu. Sa fie examen scris, test grila, daca e. Multumesc”.

UPDATE: Ca sa fie tacamul complet, Ministrul agramat al Educatiei a anuntat si manual pentru dirigentie