Proces colectiv impotriva autorizarii fermei de pui din Floresti

Un numar de 27 de floresteni, pana acum, si-au unit interesele, in vederea actionarii in judecata  a Statului Roman, prin Ministerul Mediului, a Agentiei pentru Protectia Mediului, a Ministerului Sanatatii, a SC Centru de Mediu și Sănătate SRL Cluj-Napoca,  Centrul Regional de Sanatate Publica Cluj (CRSPC), DSP, DGAIA, Apele Romane, dar si chemarea in garantie a Ministerului Finantelor Publice. 

S-au efectuat sau se vor efectua deasemenea plangeri DNA/DIICOT, pentru posibile fapte de coruptie, lipsa autorizatii/incomplete, distrugere de acte oficiale in arhiva Primariei Floresti. Se urmaresc in principal derogarile acordate din 2006 incoace, in ceea ce priveste OMS actualizat 119/2014. Totodata, se va cere verificarea tuturor autorizatilor emise de directorii APM, de la Hateganu la Craciun, in ceea ce priveste legalitatea avizelor de mediu acordate. Se va insista pe efectuarea unei expertize extrajudiciare de sol cu participarea unei firme din Italia.

Procesul urmareste, printre alte cereri, atragerea raspunderii pecuniare a lui Grigore Craciun, actualmente director APM Cluj, in ipoteza in care se va aviza dupa CAT  ferma de pui. Pana acum un numar de 3 persoane au anuntat ca vor depune plangeri penale impotriva directorului APM Cluj.  Totodata, in subsidiar, se va cere, in solidar, atragerea raspunderii pecuniare a delegatilor din CAT, care vor sustine punctul de vedere consensual in vederea avizului de mediu, pentru ferma de pui din Floresti. Florestenii au contactat deja un birou de avocatura din Romania si unul din Germania, probabil RAe Dr. Debernitz Dr. Schmidt & Kollegen, in ipoteza unei reprezentari cu cererea unui punct de vedere catre CJUE.

Probabil ca situatia APM Cluj nu este una roza, deoarece va fi actionata in judecata probabil oricum, de Bravinvest daca nu va acorda avizul de mediu, iar daca il va acorda, de catre floresteni si alte ONG-uri. A fost contactata si FACIAS (Fundatia de Aparare a Cetatenilor impotriva Staului, urmand ca in zilele ce urmeaza, in functie de evolutia evenimentelor, sa fie depus un memoriu catre echipa de juristi FACIAS).

Dealtfel, florestenii vor sa-i puna la plata, pe toti cei care au generat situatia de fata.

Florestenii arata ca, prin emiterea unei autorizații de funcționare, pentru un asemenea obiectiv, in asemenea situație, se încalcă in mod flagrant drepturile omului, prevăzute, in Declarația Universala a Drepturilor Omului, adoptata la 1948, dar si art. 8 CEDO, prin tulburarea linistiei posesiuni a locuintei proprietate. S-au semnalat deasmenea un numar semnificativ de depresii, cauzate de mirosul fermei.

Cuantumul despagubirilor cerute se situeaza la 30.000 de euro pe persoana, daca se merge pe penal, iar pe civil aceeasi suma la CEDO, daca nu vom obtine satisfactie pe intern.

Pe ordinea de zi a sedintei CAT, din 28 februarie 2017, nu s-a ridicat problema autorizarii fermei de pui, ca si punct separat, daca nu va fi „suplimentata”. De acum incolo, functionarii Statului vor raspunde individual, deoarece in celelalte spete, cand Romania a fost codamndata pe banda rulanta, iar impotriva Clujului este deschisa procedura de infringement pe mediu, consecintele le-am suportat noi din buzunarul nostru, din bugetul tarii.

Acum, cei care au facut si continua sa nu tina cont de drepturile omului, vor trebui sa plateasca.

Toti florestenii care doresc sa se constituie parti in proces, dar si sa ceara daune-interese Statului Roman, pentru situatia avizarii, pot trimite mail de contact pe adresa procurorul@outlook.com.

A consemnat Horia-Eugen Cristea