Prezenţa SUA în România

SUA şi România sunt partenere de peste 130 de ani. Începând cu 1989, aţi făcut eforturi să vă consolidaţi democraţia şi să creaţi o societate mai liberă, justă şi prosperă. Americanii vă respectă foarte mult eforturile şi au fost bucuroşi să vă ajute. Deşi unele dintre programele guvernului american s-au încheiat odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, America îşi menţine angajamentul de a consolida parteneriatul strategic şi relaţia economică cu România. Investiţiile americane şi relaţiile interumane sunt la fel de importante. Organizaţii umanitare, civice şi religioase din SUA colaborează zilnic cu organizaţii partenere din România. Multe dintre aceste activităţi şi programe continuă fără a fi cunoscute de public. Mi-am dorit o reprezentare vizuală a complexităţii şi importanţei relaţiei româno-americane. Am vrut să creez o hartă a relaţiei noastre. Tocmai acesta este scopul acestei broşuri care oferă în plus informaţii şi cifre ce atestă relaţiile noastre din ce în ce mai strânse. Poporul american este inimos şi generos, iar românii sunt muncitori şi competenţi. Vom continua să realizăm progrese, împreună… întotdeauna.

Broşură realizată de Ambasada SUA la Bucureşti.

Ştiaţi că…

din 1990 până în prezent, Guvernul SUA a ajutat România cu peste 1,1 miliarde de dolari?

Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID): Între 1990 şi 2008, Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională a oferit asistenţă financiară şi tehnică în valoare de 620 de milioane de dolari pentru ajutoare umanitare, reconstrucţie economică şi dezvoltarea societăţii civile.

Corpul Păcii: Din 1991 până în prezent, 1.040 de voluntari au lucrat în comunităţi din întreaga Românie.

Diplomaţie publică: Din 1960 până în prezent, 4.000 de persoane au participat la programe de schimb de experienţă, dintre care 1.000 la programe culturale, media şi academice şi 3.000 la programele Fulbright. În biblioteci publice şi universitare există nouă American Corners (Colţuri americane) şi trei American Shelves (Rafturi americane) care oferă surse de informare despre America. S-au donat peste 8.000 de volume şcolilor şi librăriilor din ţară.

Finanţarea proiectelor democratice: Din 1994 până în prezent, circa 400 de organizaţii din România au primit finanţare pentru proiecte menite să promoveze sisteme politice şi economice mai deschise şi mai competitive precum şi protecţia drepturilor omului.

Aplicarea legii: Programele desfăşurate împreună cu Departamentul de Stat, Departamentul de Justiţie şi Agenţia Antidrog Americană (DEA) începând cu anul 1995 au consolidat instituţiile naţionale responsabile cu aplicarea legii; s-au realizat proiecte de pregătire şi asistenţă în domeniul infracţionalităţii informatice, al combaterii traficului cu stupefiante şi al dezvoltării procedurilor de aplicare a legii. FBI şi Poliţia Română lucrează cot la cot zilnic pentru a combate criminalitatea care afectează România şi SUA. Personalul român responsabil cu aplicarea legii a participat la cursuri de pregătire în domeniul tehnicilor de investigaţie.

Ştiaţi că…

Departamentul Energiei al SUA: S-a evacuat un excedent de uraniu puternic îmbogăţit din epoca sovietică şi s-a pus la punct un proiect de asistenţă a poliţiei/asistenţă pentru control la frontieră pe cinci ani (2010-2014).

Forţele armate ale SUA: Din 1993 până în prezent SUA a contribuit cu finanţare în valoare de peste 334 de milioane de dolari la achiziţia de echipament militar, servicii şi programe de pregătire în vederea susţinerii stabilităţii regionale şi sporirii capacităţilor de apărare ale României. Ofiţerii şi personalul înrolat participă la cursuri şi la exerciţii comune. În plus, SUA oferă spre utilizare trupelor române din Afganistan 60 de vehicule rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor pentru a-i apăra pe soldaţi de explozii şi ambuscade.

forţele armate ale SUA oferă asistenţă umanitară din 1996?

Programul de Asistenţă Umanitară al Departamentului Apărării al SUA: s-au cheltuit 6,5 milioane de dolari pentru renovarea de grădiniţe, şcoli şi spitale din regiunile cele mai defavorizate ale României; printre instituţiile renovate se numără: spitalul orăşenesc Babadag, o grădiniţă din Năvodari, un dispensar din Maliuc şi centrul „Cristian” pentru copii cu handicap neropsihic şi fizic din judeţul Tulcea.

în fiecare zi, aproape 600 de voluntari americani lucrează în comunităţile locale din România împreună cu ONG-uri româneşti şi americane?

Programul IREX-Biblionet al Fundaţiei Bill şi Melinda Gates: prin acest proiect pe cinci ani, 1.600 de biblioteci vor fi dotate cu calculatoare, laptopuri şi software şi se vor asigura cursuri de pregătire pentru mai mult de 3.000 de bibliotecari.

Habitat for Humanity: Din 1996 până în prezent, au fost ajutate peste 1.700 de familii, au fost reparate 933 de case, au fost construite 440 de case noi şi au fost reconstruite 671 de case după inundaţii de amploare.

Fundaţia Noi Orizonturi: Din 2000 până în prezent, fundaţia a dezvoltat cel mai amplu program de muncă în folosul comunităţii destinat tinerilor din România – IMPACT. Cele peste 160 de cluburi IMPACT au în total peste 3.000 de membri care participă la programe de educaţie civică şi educaţie prin aventură.

Fundaţia Româno-Americană: În 2010 a primit un patrimoniu de 150 de milioane de dolari, cadoul poporului american pentru poporul român.

din 2008 până acum, companiile americane sau filialele acestora au anunţat investiţii în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari

Aproape 100 de companii americane au investit în România, asigurând cel puţin 10.000 de locuri de muncă şi experienţă profesională directorilor şi angajaţilor români. Sectoare cheie: tehnologia informaţiei, sectorul alimentar, sectorul agricol, sectorul construcţiilor de maşini, al asigurărilor şi fondurile de investiţii.

PROIECTUL

Sursa : U.S. Embassy

Related posts