Ponta, de asta ce stii ?

11 milioane de euro. Atât va achita statul român, din taxele contribuabililor, libanezului cu cetățenie americană Hassan Awdi, membru al unui clan conexat cu rețele teroriste, condamnat definitiv în România în noiembrie 2014 la opt ani de închisoare, pentru falimentarea deliberată a societății CFR Mesagerie și refugiat în Liban, de unde știe că nu va fi extrădat.

Un alt dosar greu pe numele lui Awdi, zace la DIICOT, din 2009: privatizarea difuzorului român de presă Rodipet, în 2003, realizată de guvernul Adrian Năstase. Urmările afacerii: falimentarea presei, o pagubă directă la buget de peste 35 de milioane de euro și zeci de mii de oameni rămași fără loc de serviciu. Cei 11 milioane de euro sunt cireașa de pe tort, fiind câștigați de clanul Awdi într-o instanță internațională… cu sprijinul guvernanților! Ce zici, Victore ?

Partener de afaceri in Romania cu fratele sau Hassan, Mohamad Ali Awdi s-a nascut tot in Liban, la Khoder-Bekaa, in 1967. Tatal celor doi (si, se pare, a inca cel putin doi frati – vezi mai jos), Ali Hussein Awdi a fost Mukhtar-ul (primarul) din Khoder timp de 40 de ani. Mohamad si-a luat MBA-ul in Afaceri Internationale la Universitatea West Hartford, SUA.

Hassan Awdi a fost finanțator al PSD. Afaceristul american Philip Bloom, arestat și judecat în SUA pentru mită și contrabandă în Irak, este membru fondator și copreședinte al „Democrats Abroad Romania” – o filială autohtonă a Partidului Democrat din SUA. Printre membrii de onoare ai organizației s-au numărat Hassan Awdi, Lucian Russu, președintele Biomedica și soția acestuia, Viorica Russu. Lucian Russu este cumpărătorul celor trei apartamente pe care mătușa Tamara Cernașov le-a achiziționat de la Alexandru Bitner, omul de casă al familiei Adrian & Dana Năstase. Hussein Ali Awdi, membru al clanului condus de Hassan Awdi, a fost asociat în firma Ilona Impex cu Vicenzo Iervolino, patronul magazinelor de îmbrăcăminte Stefanel. Acesta este partener de afaceri cu Carlo Borgioli, asociatul Irinei Miculescu și al Rodicăi Miculescu (mama și sora Danei Năstase) în firma MIGBA Eximp SA. Global Business Group (GBG), firma lui Philip Bloom a intermediat afaceri de sute de milioane de dolari perfectate de autoritățile române cu companii americane (ex.: vânzarea a cinci avioane Boeing către TAROM, pentru 110 milioane de dolari). Succesul GBG s-a datorat conexiunilor lui Bloom. Biroul de unde își administra afacerile se afla chiar în Ministerul Transporturilor – asta în vremea când ministru era chiar fostul președinte Traian Băsescu. GBG a finanțat campanii publicitare pentru Traian Băsescu. Iar în anul 2002, tot GBG a produs materiale publicitare pentru „Năstase și partenerii” – firma de avocatură a premierului de atunci, Adrian Năstase. Înaintea privatizării Rodipet, PDSR (actualul PSD) își plasase în consiliul de administrație al societății câteva personaje cheie: Petre Sălcudeanu (dovedit, ulterior, ca fiind calul troian al înscrierii în partid a lui Omar Hayssam), Cozmin Gușă (actualmente patron la Realitatea TV), Sorin Teșu (șeful de cabinet al premierului de atunci, Adrian Năstase), Octavian Știreanu (consilierul lui Ion Iliescu) și Gheorghe Musliu. Mircea Ursache, succesorul lui Mușetescu la șefia APAPS (actual AVAS), i-a concesionat firmei lui Hassan Awdi, pentru 49 de ani, toate terenurile pe care se aflau chioșcurile Rodipet de vânzare a presei. Ce crede Adrian Năstase despre toată tevatura? Nu spune. Probabil că o va face pe blog. Sau poate va prefera să tacă, atât timp cât va fi lăsat în pace de anchetatori.

AVAS: Hotărârea Tribunalului de la Paris nu e temeinică, dar n-o atacăm

Iată considerentele pentru care AVAS a decis să pună capăt disputei cu Awdi înainte de „ultimul gong”, renunțând la atacarea deciziei primei instanțe a Tribunalului Arbitral de la Paris. „Decizia de a nu ataca hotărârea arbitrală pronunţată la data de 02.03.2015 a avut în vedere opinia prezentată de consorţiul ce a asigurat reprezentarea intereselor Statului Român în acest litigiu. Deşi unele aspecte reţinute în Hotărâre nu sunt suficiente şi nu reflectă o înţelegere temeinică a materialului probator, hotărârea pronunţată a fost în general justă.

Suma acordată ca despăgubiri a fost mult mai mică decât cea solicitată de reclamanţi (pretenţiile acestora fiind respinse în proporţie de 98%). Chiar şi în eventualitatea în care acţiunea în anulare ar fi fost declarată în principiu ca fiind admisibilă, nu este exclus ca un al doilea tribunal să ajungă la aceeaşi soluţie în cauză sau să acorde chiar o sumă mai mare reclamanţilor.

Totodată, în luarea deciziei a fost avută în vedere şi jurisprudenţa ICSID în sensul respingerii cererilor de anulare, probabilitatea admiterii acesteia fiind foarte mică”, se arată în punctul de vedere exprimat la solicitarea PUTEREA. Am dorit să discutăm cu reprezentanții firmei de avocatură care au apărat cauza AVAS, la Paris. Însă, în pofida insistențelor, nu ni s-a dat nici un răspuns. Însă aceștia și-au exprimat satisfacția pentru rezultatul procesului, prin intermediul unui comunicat citat de site-ul juridice.ro.

Clanul Awdi, conexat cu organizația teroristă Hezbollah, firme-fantomă în SUA

EXCLUSIV. Încă un cerc infracțional închis în jurul lui Adrian Năstase: Privatizarea Rodipet, țeapă de peste 70 de milioane de euro

Hassan Awdi și rubedeniile sale sunt libanezi cu mai multe cetățenii, stabiliți în România la începutul anilor ’90, venind din Liban direct sau prin SUA, Brazilia, Belgia etc. După ce și-au asigurat spatele politic, au dat tun după tun: privatizări frauduloase, care le-au adus milioane de dolari. Banii i-au spălat folosindu-se de firme-fantomă, înființate în paradisul fiscal Delaware (SUA). Să luăm firma Alfa EL Bucur SRL (fostă Alfa El România SRL). Asociat al acesteia este Alfa El Corporation din SUA, care apare în dosarul Rodipet de la Paris. Conform documentelor de la Registrul Comerțului, capitalul social al Alfa El Corporation era, în anul 2005, de 1.500.000 de dolari, asociat fiind un anume Gomidas Harotinian (un interpus al lui Hassan Awdi), iar „ofițer” autorizat Hassan Awdi. Însă, conform registrului firmelor din SUA, capitalul Alfa El Corporation era de 100 acțiuni fără valoare nominală – adică ZERO! Capitalul depus la înființare de Alfa El Bucur a fost de 100 dolari, pentru ca, în urma unui șir de inginerii financiare să ajungă la 3,3 milioane de dolari! Manevra l-a propulsat pe Hassan Awdi pe locul 13 în topul investitorilor americani din România și i-a asigurat credibilitatea în negocierile cu autoritățile. Autorități care aveau informări de la servicii în legătură cu manevrele și conexiunile clanului Awdi, dar au preferat să le ignore.

Folosindu-se de asemenea tertipuri, clanul Awdi a câștigat privatizări importante, plătind prețuri derizorii. Pentru Alunișul SA a achitat mai puțin de 3 miliarde de lei vechi (300.000 de lei noi), în condițiile în care un singur activ imobiliar din cele 20 ale societății valora mai mult decât suma respectivă! Evident, după privatizare, activele au fost valorificate prin vânzarea lor la prețul real al pieței. Clanul Awdi a practicat și neplata datoriilor (către stat, dar și către furnizori), făcând recuperarea acestora cvasiimposibilă, pierzându-li-se urma prin cesionări într-un lanț de firme suveică. Dar poate cel mai spectaculos amănunt legat de clanul Awdi este conexarea acestuia cu terorismul: Muhamad Ali Awdi, fratele lui Hassan Awdi, s-a lansat în politică, încercând să acceadă în Parlamentul libanez cu un mesaj cât se poate de explicit de susținere a organizației Hezbollah.

Surse : puterea.ro

 

Related posts