Polonezii apara justitia in strada, la fel ca romanii

VARSOVIA (Reuters) – Mii de oameni au protestat astazi impotriva schimbarilor initiate in sistemul de justitie polonez de catre partidul de guvernamant din Polonia. Protestatarii afirma ca asa numita „reforma” omoara independenta judecatorilor si submineaza democratia.

Asemanarile cu Romania sunt de-a dreptul socante.

Vineri, seara tarziu (si la ei se poarta „noptea, ca hotii”) parlamentul polonez dominat de partidul Lege si Justitie (PiS) a votat o lege care permite controlul parlamentar asupra numirii judecatorilor ceea ce este in direct conflict cu principiul separari puterilor in stat statuat in constitutia Poloniei. Diferenta este ca PiS nu este un partid socialist ca PSD-ul nostru ci un partid populist-conservator-crestin de dreapta cu accente extreme. De unde se vede ca tendintele autocratice n-au orientare doctrinara. 

Conservator si eurosceptic, PiS a introdus saptamana trecuta si un proiect de lege care prevede inlaturarea si inlocuirea tuturor judecatorilor Curtii Supreme a Poloniei cu exceptia celor numiti de ministrul justitiei. 

Ca si in Romania, protestatarii au strigat „rusine, rusine, rusine sa va fie!!!” in timp ce fluturau steaguri ale Poloniei si ale Uniunii Europene, numindu-l „dictator” pe Jaroslaw Kaczynski, presedintele PiS, premier si frate geaman al fostului presedinte al Poloniei, Lech Kaczynski

Ca si PSD, PiS pretinde ca a primit mandat de la poporul polonez de a „eficientiza” sistemul de justitie. De la castigarea alegerilor, in 2015, ca si in Romania, PiS a preluat controlul, de facto, asupra Curtii Constitutionale si au pus Parchetul General sub controlul Ministerului de Justitie. In Romania, din fericire, multumita protestelor masive si sprijinului primit de la Presedintele Iohannis, PSD-istii, in ciuda incercarilor, chiar si cu sprijinul consistent al basistilor, n-au reusit sa-si subordoneze nici Parchetul General nici DNA (inca).

Uniunea Europeana ameninta Polonia cu punerea sub acuzare la Curtea Europeana de Justitie pentru subminarea democratiei, PiS insa nu recunoaste public existenta unor astfel de acuzatii din partea UE. 

Liderii opozitiei au implorat astazi protestatarii sa nu inceteze protestele din fata parlamentului pana marti cand legea privind Curtea Suprema va fi supusa la vot. Opozitia poloneza afirma ca va face tot ce este posibil sa impiedice dezbaterea legii. 

Ca si in Romania, in Polonia opozitia este fragmentata, dar totusi, astazi au promis sa faca front comun impotriva PiS. „Astazi incepem o uriasa batalie in care trebuie sa fim impreuna, stim ca putem lupta impotriva PiS doar impreuna” a spus protestatarilor Grzegorz Schetyna – liderul Platformei Civice, cel mai mare partid de opozitie din Polonia. 

Televiziunea de stat poloneza, controlata (ca si in Romania) de partidul de guvernamant (PiS), spune ca apelul la blocarea dezbaterilor de marti este, in fapt, o incercare de lovitura de stat impotriva puterii alese democratic (acelasi mesaj pe care l-am auzit si noi de la televiziunile asevite PSD) 

In decembrie, Polonia a avut cele mai mari proteste politice in interiorul Parlamentului atunci cand opozitia a blocat lucraile plenului pentru votarea bugetului protestand fata de planurile PiS de a reduce accesul media la lucrarile Parlamentului. 

Ca si in Romania, numarul protestatarilor variaza in functie de cine raporteaza. Politia controlata de PiS raporteaza 4500 de protestatari in timp ce Primaria Varsoviei raporteaza 10.000. Din pacate, pentru ei, polonezii n-au ajuns inca la o masa de protestatari suficient de mare incat sa sperie guvernantii, asa cum s-a intamplat in Romania cand au iesit in strada sute de mii de oameni, in ciuda gerului. Ca si in Romania, proteste mai mici s-au inregistrat si in alte orase, intre care Cracovia si Katovice.    

Din nefericire pentru polonezi ei nu au presedintele de partea protestatarilor si in apararea justitiei. Ceea ce ne face sa ne intrebam: Cum ar fi aratat astazi Romania daca la Cotroceni ar fi fost Ponta si nu Iohannis?