Pleșoianu (PSD) cere ministrului Justiției să o revoce șefa DNA insa ministrul nu are aceasta atributie

Prostul nu e prost destul pana nu e si fudul.

Conform AGERPRES, deputatul PSD Liviu Pleșoianu a cerut ministrului Justiției, Tudorel Toader, revocarea din funcție a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, susținând că aceasta afectează grav, prin comportamentul său, independența justiției și imaginea Direcției Naționale Anticorupție, doar ca Ministrul justitiei NU ARE DREPTUL SA REVOCE DIN FUNCTII SEFII MARILOR PARCHETE!!!

„Domnule Tudorel Toader, ca ministru al Justiției, vă revine îndatorirea de a veghea atât la respectarea independenței justiției, cât și la buna conduită și justa conducere a instituțiilor din aria dumneavoastră de lucru, instituții care trebuie să garanteze prin activitatea lor vigoarea statului de drept. Vă atrag atenția, în acest sens, asupra faptului că procurorul-șef al DNA, doamna Laura Codruța Kovesi, afectează grav prin comportamentul său atât imaginea instituției pe care o conduce, cât și imaginea justiției românești în ansamblul său”, arată deputatul social-democrat.

Pleșoianu consideră că șefa DNA se află „într-o situație imposibilă”, care ar duce la revocarea ei din funcție, acesta fiind motivul real pentru care refuză să răspundă la întrebările Comisiei de anchetă parlamentară privind alegerile prezidențiale din 2009.

Inainte de a face astfel de declaratii bombastice degeaba, deputatul PSD ar trebui sa citeasca putin legea sau, daca ii e lene sa caute  prin actele normative, sa citeasca blogul lui Cristian Danilet care descrie intr-unul dintre articolele sale de acum cateva lui procedura si motivele ce pot fi invocate pentru revocarea sefilor marilor parchete.

In orice legislatie cat de cat „normala la cap” exista un principiu de bun simt bazat pe vorba populara „cine face si desface”, principiu care se traduce in termeni legali, in acest caz: „Cine numeste si revoca”. Cum sefii marilor parchete sunt numiti de Presedinte, tot el este si cel care ii poate revoca din functii. Domnul Plesoianu, insa, crede ca daca PSD e la putere, Romania a devenit dintr-o data „tara lui Papura Voda” unde PSDeii pot zburda pe campii cum le place. Ar vrea ei dar, spre norocul nostru nu e asa (inca).

Prin urmare, ministrul justitiei NU are capacitatea de a revoca sefa DNA. El poate sa trimita o propunere de revocare catre Presedintele Romaniei dar numai si numai dupa ce propunerea de revocare a primit avizul CSM. Presedintele nu este obligat sa accepte propunerea ministrului justitiei, el este liber sa decida daca accepta sau respinge propunerea de revocare

Deputatul PSD nu s-a interesat nici asupra motivelor care pot atrage  propunere de revocare din partea ministrului justitiei. Conform legii, aceastea sunt 3, foarte bine descrise de Cristian Danilet, prin urmare o sa-l citam:

Motivele de revocare sunt următoarele trei:

a) în cazul în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile necesare pentru numirea în funcţia de conducere (se descoperă că a făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 sau au colaborat cu aceasta, că are un interes personal în ocuparea funcției de conducere ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege, că la data numirii nu avea vechimea minimă necesară);

b) în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă (folosirea adecvată a resurselor umane şi materiale, evaluarea necesităţilor, gestionarea situaţiilor de criză, raportul resurse investite – rezultate obţinute, gestionarea informaţiilor, organizarea pregătirii şi perfecţionării profesionale şi repartizarea sarcinilor în cadrul instanţelor sau parchetelor), comportamentul şi comunicarea (comportamentul şi comunicarea cu judecătorii, procurorii, personalul auxiliar, justiţiabilii, persoanele implicate în actul de justiţie, alte instituţii, mass-media, asigurarea accesului la informaţiile de interes public din cadrul instanţei sau parchetului şi transparenţa actului de conducere), asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale (capacitatea de organizare, capacitatea rapidă de decizie, rezistenţa la stres, autoperfecţionarea, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung, iniţiativă şi capacitatea de adaptare rapidă);

c) în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare (ceea ce implic sesizare adresată Inspecției Judiciare, trimiterea dosarului la secția de procurori a CSM, aplicarea unei sancțiuni, judecarea recursului la ICCJ).”

Cum motivele expuse de Plesoianu NU se incadreaza in niciuna dintre situatiile de mai sus, Tudorel Toader nu o poate revoca din functie pe sefa DNA  – Codruta Kovesi. Daca ar fi putut ar fi revocat-o imediat dupa decizia CCR in care se sugereaza intr-un mod alambicat si foarte neclar, dar pe care PSDeii l-au „citit” ca si cum Kovesi ar fi abuzat de functie cand a investigat guvernul pentru emiterea OG13.

Trebuie sa recunoastem ca de confuzia in care se afla „inteligentul” Plesoianu se face vinovat, un pic, si ministrul justitiei care, acum cateva luni, in loc sa spuna ca in ciuda deciziei controversate a CCR-ului aservit intereselor PSD, nu o poate revoca din functie pe Kovesi decat daca sesizeaza inspectia judiciara a CSM care, la randul sau, ar trebui sa emita o decizie de sanctiune disciplinara, pe care si-ar putea baza propunerea de revocare (nu decizia de revocare) insa numai dupa ce orice recurs ar fi respins definitiv de ICCJ, a prefera (la Tudorel Toader ne referim) sa afirme ca el, personal, a decis sa nu propuna demiterea Codrutei Kovezi.

In concluzie, sugeram „inteligentului” Plesoianu sa puna mana pe carte si sa nu se mai faca de ras cu astfel de declaratii idioate in public.