Partenie Florin, un electrician presedinte de bloc din Floresti, se crede Becali !

P3270025

De multe ori, putem afirma ca viata bate filmul. Urmaream in cursul serii Zbor deasupra unui cuib de cuci – intr-o distributie exceptionala. Suna un telefon si o doamna ma roaga sa vin pe strada Sesului de sus, deoarece Domnul Partenie Florian, presedintele de bloc „care este” ca sa citam o personalitate, pe domnul Vanghelie, crede ca poate transforma pe banii colocatarilor locul de depozitare a gunoiului intr-o groapa de 2m adancime, in care sa adune apa de ploaie.Ca sa rezolve baltile de pe strada Sesului de Sus. Instantaneu, imi amintesc un basm, in care unul isi facea o casa si incerca sa bage soarele inauntru cu o galeata, deoarece nu avea ferestre.

Ma urc in masina si merg cu frica in suflet. Cine stie, poate e ceva organizat. Femeia, o intelectuala rasata chiar frumoasa, imi spune ca asa ceva vezi doar in filme.

Sedinta de bloc pe Sesului de Sus. Partenie Florian, de cand si-a luat BMW 730, considera dupa spusele doamnei ca el face ce vrea, ca nu este in Cluj sa dea socoteala, ca aici nu-i Boc primar.

Proiectele domnului Partenie par desprinse din filmul pe care il urmaream. Omul vrea sa adune 2 euro/luna de la fiecare familie si sa trazneasca o groapa in locul pubelei de gunoi. Pana cand ? Nu se stie. Groapa ar trebui sa aiba 2m adancime si sa aiba un capac. Ce se intampla daca se umple groapa cu apa ? Ceilalti vecini, din blocurile vecine, stiu oare ca se vor procopsi cu o groapa ? Nu conteaza lipsa autorizatiei, ce zice PUG-ul, nu cere parerea unui expert. A inceput sa adune bani si semnaturi. Cei ce opun spune ca ii va constrange sa plateasca.

Fara sa vreau, auzind ce se intampla, incerc un sentiment de greata. Candva, Becali a schimbat dalele din fata Palatului sau si a fost obligat sa le scoata. Partenie pare ruda directa cu Dumnezeu, el nu tine cont de Consiliu Local, de legislatia in vigoare,  de Primar sau Politia Locala. E cel mai tare din parcare.Omul aduna bani. Lui ii e de Boc, nu de Sulea, desi sta in Floresti. Pare ca de data asta va avea ghinion, imi spune doamna.

Ma uit la BMW-ul cu motor de 3000. Frumoasa masina, dar scumpa intretinerea, impozitul. Eu sincer ma bucur ca domnul Partenie si-o permite. Seria 7, nu orice model. E tare, omul.

Ultimul proiect imi pune insa capac. Omul este deranjat de ciori. La propriu, nu facem aici discriminare. Enervat ca ciorile desfac pungile de gunoi, omul vrea sa puna interfon la cosul de gunoi, cu acces securizat. Omul e deranjat ca ciorile isi permit sa intre in zona destinata depozitarii gunoiului. Daca va fi interfon, ciorile vor ramane pe dinafara.

Fac fotografii, spun un Tatal Nostru in gand, imi fac cruce cu limba, ca mno, sunt ziarist. Si o sterg. Data viitoare, ma jur sa-l trimit pe Codin.