Occidentalizarea Romaniei. Al 13-lea si al 14-lea salariu – o initiativa PNL

Nu-i asa ca totdeauna ati invidiat un pic occidentul, chiar atunci cand va exprimati admiratia? Cand am scandat cu totii „vrem o tara ca afara” sau cand ne-am intrebat retoric „de ce la ei se poate si la noi nu?” ne-am dorit sa „functionam” si noi la fel ca ei dar niciodata nu ne-am intrebat care e liantul care uneste si impinge societatile occidentale spre prosperitate. Ei bine, este vorba despre parteneriat.

„La ei” angajatul stie ca patronul nu e „dusmanul de clasa”, firmele nu sunt „locul de unde furam”, mai stie ca daca firma nu face profit nici angajatii nu vor avea cu ce trai. Prin urmare, in occident, angajatii au inteles demult ca e in interesul lor personal ca firmele la care lucreaza sa faca profit, au inteles ca interesul lor e comun cu al patronului.

„La ei” patronul stie ca e mai eficient sa aiba angajati fideli si devotati locului de munca nu doar pentru bani ci si pentru ca se simt respectati, apreciati, stimulati, se simt parteneri valorosi ai firmei. Patronii occidentali nu percep angajatii ca pe niste slugi, sclavi pe mosia personala, numai buni de umilit si abuzat, ei stiu ca viitorul firmei si al lor personal depinde de munca angajatilor, de valoarea pe care ei o aduc in firma si mai stiu ca un angajat feicit munceste mai bine, produce mai mult, rateaza mai putin, e mai eficient, adica mai profitabil.

„La ei” statul a inteles ca insasi existenta sa depinde si de angajati si de angajatori si ca un stat puternic e acela care uneste nu care dezbina. Rolul statului este de a mentine balanta intereselor celor doua categorii, prevenierea abuzurilor din toate partile, asigurarea nevoilor de baza atat pentru angajati cat si pentru angajatori in scopul cresterii profiturilor. Statul stie ca traieste din taxarea plus-valorii create de mediul privat.

De aia „la ei” statul, angajatul si angajatorul sunt parteneri. De aia „la ei” politica de prosperitate nu se face cu biciul ci, mai ales, cu stimulente si avantaje.

Pentru prima data in Romania cineva a inteles asta. PNL ofera o initiativa legislativa care este in avantajul tuturor.

In esenta, PNL vine cu o initiativa legislativa care proune acordarea celui de al 13-lea si al 14-lea salariu pentru angajatii din mediul privat nu ca obligatie pentru angajator ci ca stimulent, pentru ca aceste beneficii pentru angajati se deduc din impozitul pe profit pe care ar trebui sa-l plateasca angajatorul catre stat. Adica si patronul si angajatul ar fi fericiti.

Unii s-ar putea sa spuna ca din acest aranjament ar putea pierde statul. O astfel de abordare n-ar dovedi decat gandire economica ingusta. Statul castiga si el chiar de mai multe ori: intai pentru ca o astfel de abordare stimuleaza iesirea din „zona gri” a platii salariilor, a declararii profiturilor; apoi pentru ca banii castigati de salariati se duc in consum adica in cumparaturi de produse de la alte firme (care facand profit mai mare platesc taxe mai mari) si in plati de TVA, In concluzie prin stimulare si deduceri statul nu pierde ci castiga.

Cam asta e in esenta propunerea PNL. Simpla, eleganta, de bun simt si cu mult respect pentru toate categoriile sociale.

In materie de opozitie la PSD o astfel de initiativa este cu mult mai mult decat o simpla propunere economica. Reprezinta adevarata opozitie la politica de antagonizare si divizare a societatii romanesti, politica promovata foarte agresiv de PSD.

Intr-o tara in care PSD incita angajatii impotriva angajatorilor, sectorul privat impotriva bancilor, bolnavii impotriva medicilor, intr-o tara in care platitorii de taxe si impozite sunt tratati ca infractori, sistemul de justitie este sub asediu si penalii ne dau. cu aroganta, lectii la televizor, propunerea PNL vine ca o gura de aer proaspat, de logica si normalitate intr-un mediu infestat de prostie, ignoranta, aroganta si coruptie