Maestrul Florin Moldovan va vorbeste despre tarot din nou

Tarotul ne oferă această posibilitate de a accesa lucruri esențiale ascunse, neconștientizate sau neacceptate din subconștient și a le aduce la suprafață. Din acest motiv tarotul este una dintre cele mai utilizate metode de activare și dezvoltare a capacităților extrasenzoriale de accesare a informațiilor din structurile superioare și intangibile cu mijloacele fizice.

Tarotul poate fi o ustensilă greu de marginalizat atunci când este pus în folosul dezvoltării personale, autocunoașterii, autoînțelegerii. Pentru că ele, ca ansamblu, reprezintă toate aspectele arhetipale umane (arcanele majore), categorii din viața fiecăruia precum sentimentele, afectele, sănătatea, finanțele, dorințele, aspirațiile (arcanele minore 1- 10) dar și preceptele și procesele interioare (cărțile de curte).

 

Structura standard a unui set de tarot

Pachet standard modern este format din 78 cărți împărțite în două secțiuni: cele 22 de cărți ale Arcanelor majore (carți de tarot arhetipale, cum ar fi îndrăgostiții, moartea și judecata), și cele 56 de cărți ale Arcanelor Minore (40 de cărți numerotate de la unu la zece și patru seturi de cărți de  “Curte”).

 

Aspecte ezoterice

Carțile, în special cele 22 de arcane majore, au conexiuni profund ezoterice care au început a fi explorate doar din secolul 18. Cărțile de Tarot au fost conectate cu multe domenii ezoterice și mistice cum ar fi magia rituală, cabala, alchimie, astrologie. Nu se știe dacă aceste asocieri au dus la crearea pachetului de tarot sau aceste conexiuni au fost create mult mai târziu. Însă este cert faptul că renumitul ezoterist și ocultist Eliphas Levi a explorat și expus pentru prima dată legatura directă dintre tarot și cabala. Au mai fost înaintea lui alte persoane care au sugerat sau pomenit de aceste legături, dar Levi a fost acela care le-a oferit publicului iar sistemul tarot-cabala a devenit unul dintre modelele de bază pentru dezvoltarea și interpretarea tarotului. El este folosit extensiv în toate grupurile și organizațiile spiritual ezoterice care se bazează pe cunoașterea și tradiția vestică. Levi era convins de faptul că tarotul a luat naștere din învățăturile și cunoșterea cabalistică, chiar dacă nu există evidențe clare că ar fi astfel.

Ordinul Rosicrucian din secolul 19 și 20 a făcut ca multă din cunoașterea și învățăturile ezoterice și oculte să fie revitalizate, iar odată cu aceasta multe din asocierile dintre tarot și cabala au fost dezvoltate sau rafinate mai departe. Un rol predominant a fost jucat de Ordinul Hermetic al Zorilor Aurii, ordin ezoteric fondat în 1888. Membrii marcanți ai acestui ordin au produs cel mai popular și influent pachet de tarot al societății moderne Rider-Waite.

Arthur Edward Waite a fost un membru proeminent al Golden Dawn. În 1910, el a publicat Cheia Tarotului, în care a scris: “tarot adevărat este simbolismul, el nu vorbește altă limbă și nu oferă alte semne.” El a dat direcțiile necesare creerii acestui pachet unui alt membru al ordinului, Pamela Coleman Smith care le-a pictat. Numele Rider vine de la cel care a publicat pentru prima dată acest pachet de tarot. Carțile de tarot Rider-Waite sunt pline de simboluri ezoterice, combinand aspecte simbolice importante ale pachetelor anterioare îmbunătățite cu aspecte și trimiteri kabbalistice, astrologice și alchimice.

Related posts